Prosjektleder for Christie, Eldar Røysland (nærmest) og representant for byggherren, Erling Keiseraas.

Sjøholt Næringsbygg

Det er ikke hverdagskost at det bygges signal-bygg til over 80 millioner kroner i en liten distriktskommune i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Fakta

Sted: Sjøholt i Ørskog kommune, Møre og Romsdal

Prosjekttype:
Næringsbygg med leiligheter

Kontraktsum: 84 millioner kroner

Bruttoareal: 3.925 kvm

Byggherre: Sjøholt Næringsbygg

Totalentreprenør: Christie & Opsahl

Byggherreombud:
Byggeledelse Norge

Arkitekt: Kosbergs Arkitektkontor

Rådgivere: RIB: Høyer-Finseth l RIE: Storm Elektro l RIVVS: Nedreklepp l RIVentilasjon: GK Norge

Underentreprenører/leverandører: Rør og Sanitær: Fagrør l Elektro: Storm Elektro l Ventilasjon: GK Norge l Heis: Lift tech l Grunnarbeider: Aco Anlegg l Fundamenteringpeler: Fundamentering l Betongelement stål: Elementpartner l Tak- og yttervegger: Fræna Elementfabrikk l Tømring og systeminnredning: Moelven Nordia l Murer (utv. puss): Murmester Amundsen l Taktekking og blikkenslager: Langvas l Vindu og glassfasader: H-produkter l Maler, gulvbeleggg og flis: Ramsvik l Bygge-
varer: K & S Stavseng l Armering: E. A. Smith Stål l Bertong: Unicon l Festemidler: Tools l Leieutstyr: Cramo l Avfallshåndtering: Sunn- Trans l Renhold: Dyrkorn Renhold

I Ørskog på Sunnmøre, med et innbyggertall på 2.300, kunne Sjøholt Næringsbygg AS like før nyttår overta et nybygg på 3.925 kvadrat-
meter fra entreprenør Christie & Opsahl. Beliggen-
heten er midt i bygde-
sentrum et steinkast fra Storfjorden. Bygget merker seg ut med en særegen arkitektur, men definitivt på en positiv måte.

Nytt rådhus
Halvparten av arealet er utleid til Ørskog kommune, og blir kommunens nye rådhus, kan ordfører Thorbjørn Fylling (Frp) fortelle til Byggeindustrien. At kommunen velger å leie i stedet for å eie er et politisk valg etter en prosess der flere aktuelle tilbydere var i markedet.

– Vi fant rett og slett ut at
det var mer gunstig for kommunen å leie, sier Fylling.

Det gamle rådhuset skal rives i 2014. 6. og 7. januar flyttet kommunens etater inn i nybygget. Der får også biblioteket plass.

I resten av næringsarealet i bygget er NAV og ulike virksomheter leietakere. 1. og 2. etasje er næringsarealer. 600 kvadratmeter gjensto å leie ut ved årsskiftet. I tredje etasje er det åtte leiligheter på 72-92 kvadratmeter, med heisadkomst og separate innganger. Fem av disse er solgt.

Mye idealisme
Bak Sjøholt Næringsbygg AS står seks eiere, hvorav Ørskog Sparebank og selskaper til Erling Keiseraas er de største. Keiseraas er forøvrig tidligere bygningsingeniør i Christie & Opsahl. Han har konvertert til laskeoppdrett og eiendoms-
investeringer.

Keiseraas forteller til Byggeindustrien at den store investeringen i Sjøholt sentrum er gjort mer med hjertet enn med hjernen.

– Jo, det er mye idealisme i denne satsingen. Hvis motivet var å tjene penger, hadde vi nok ikke satset på et slikt nybygg i Sjøholt sentrum, sier Keiseraas.

Bak satsingen ligger et ønske om å vitalisere bygda, som ligger gunstig plassert langs hovedtransportåren E136/E39 midtveis mellom Ålesund og Molde. Keiseraas innrømmer at prosjektet er marginalt, selv med kommunen som stor og langsiktig leietaker.

Ble stoppet
Det har vært en lang og komplisert byggeperiode som startet 1. januar 2012. 27. april 2012 ble byggingen stanset etter pålegg fra NGI om å bygge en én meter høy flommur mot sjøen. Bakgrunnen for dette var en mulig framtidig flodbølge fra et ras fra fjellet Åkneset, et godt stykke lengre inn i Storfjorden. Nye rapporter om flodbølgas høyde gjorde at NGI senere frafalt dette kravet.

Byggingen kunne ta til igjen i midten av oktober samme år. Denne stansen kostet både tid og penger for byggherre og entreprenør. En juridisk prosess om hvem som skal ta regningen pågår.

Enda tidligere i byggeprosessen dukket det opp en ikke helt uventet overraskelse. Grunnforholdene var slik at det måtte peles ned til fast fjell på 18-30 meter. Dette ga prosjektet en tilleggs-kostnad på rundt tre millioner kroner.

Kvalitetsbygg
Det er støpt en 30 centimeter godt armert plate som hviler på peler under hele bygget. Bygget er oppført i stål og hulldekker med prefab vegger og tak. Det er solide aluminiumsvinduer rundt hele bygget. Prosjektleder hos Christie, Eldar Røysland, trekker også fram STO-pussen rundt hele fasaden som en prikk over i-en, og som bidrar til å framheve byggets kvaliteter.

Oppvarmingen er basert på luft/vannvarmepumpe med vann-
båren varme i gulv og radiatorer.

Christie & Opsahl har vært totalentreprenør, men kontrakten med byggherren er samtidig en samspillkontrakt basert på «åpen bok» med kostnadsdeling begge veier. Finner entreprenøren på noen gode, kostnadsbesparende løsninger underveis i byggeprosessen, skal han også ha gevinst av det.

Utformingen
Bygget munner ut i en spiss i begge ender. Det gir assosiasjoner til baugen på et skip. På Sjøholt spøker folk med at baugen er nødvendig for å møte flodbølga fra Åkneset.

Med unntak av mønetaket på det ferdige bygget, som er et resultat av krav i byggforskriftene lokalt, er utformingen nokså lik det aller første utkastet arkitekt Kjell Kosberg presenterte for byggherren.

Arkitekt Kjell Kosberg sier i en kommentar til Byggeindustrien at utformingen mye er et resultat av en litt spesiell og langstrakt tomt. Samtidig har det vært et mål å markere bygget mot sentrum, ettersom det både skal inneholde rådhus og nærings-
hage. Det er også lagt til rette for at midtpartiet av bygget kan brukes som sceneområde med et tilpasset uteområde.

– Jeg synes vi har kommet i mål med et lyst og lett bygg i Sjøholt sentrum. Tilbakemeldingene vi har fått er gode, sier Kjell Kosberg.

Powered by Labrador CMS