Scandic Havet
Ytterst ute på kaikanten rager Bodøs nye landemerke 18 etasjer til værs. Scandic Havet er Nord-Norges høyeste bygg og største konferansehotell.
Fakta
Sted: Bodø
Prosjekttype: Hotell
Bruttoareal: 12.300 kvm
Byggherre: Havneutsikten AS
Byggherreombud:
Chimna Rådgivning
Byggeleder: Optiman
Totalentreprenør: Skanska Norge
Kontraktssum: 250 millioner kroner
Arkitekt: Boarch Arkitekter
Landskapsarkitekt: Norconsult
Interiørarkitekt: Scenario
Rådgivere: RIB: Aas-Jakobsen l RIE/RIV: Skanska Tekniske l RIBr: Sweco l RIAku: Sinus l RiBr-KPR: Rambøll Norge
Underentreprenører/leverandører: Grunnarb.: Alstad Maskin l Ventila-
sjon: Trondheim Luftteknikk l Elektro: El-Team Drift l Rørlegger: Nilsson l Armering: E.A. Smith Harstad/Bodø l Glideforskaling: Interform l Stål-
montasje høybygg: Finneid Sveise-
verksted l Montasje lavbygg: Bjørn Ovik l Badekabin: Parmarin l Hulldekke: Nordland Betongelement l Levering stål: SWT l Glassfasade: Staticus l Lettak: Lett-Tak Systemer l Taktekking: Nordland Tak l Dører: Daloc l Fliser: Proffkeramikeren l Maling: Edvardsson Entreprenør l Systemhimling/korridorfronter: Nilssen Bygginnredning l Lås/Beslag: Bodø Sikkerhet og Lås l Byggevarer: Julius Jakhelln l Stikking: Novatek
Mot slutten av byggetiden ble Rica-hotellene solgt til Scandic Hotels. Men bortsett fra navneskiftet fra Rica Havet til Scandic Havet har hotellet ikke gjennomgått noen nevneverdige for-
andringer.
Glass
Den karakteristiske høy-
blokken er kledd med 10 millimeter tykke herdete glassplater som er brennlakkert på baksiden.
– Det var en diskusjon om hva slags farge hotellet skulle ha. Til syvende og sist sa Rica at det skulle være et hvitt hotell. For å få det til måtte man fjerne jernoksyden i glassmassen som gjør at glasset blir grønt. Glass-platene har nå så lite jernoksyd igjen at man så vidt kan skimte den, forteller arkitekt Per Morten Wik i Boarch Arkitekter.
Robust glasskledning
Litauske Staticus har detaljprosjektert, levert og montert utvendige fasader, basert på tegninger fra Boarch. De nederste to etasjene har standard glassfasader og er plassbygd. Resten av bygget har pre-
fabrikkerte fasadeelementer med aluminium bærekonstruksjon og luftet glasskledning. Elementene er tilleggsisolert innvendig.
– Det er et internasjonalt system som Staticus har agentur på, sier Wik og legger til at hjørnene er faset av slik at jo høyere opp de kommer desto slanker fremstår tårnet.
Etter hans oppfatning er glass det materialet som tåler Bodø-
klimaet best. «Med føttene i sjøen» og kombinasjonen av saltvann og sand/støv i «sjødrivet» som kontinuerlig kommer fra alle kanter.
– Hvis man da har et porøst materiale setter det seg fast. Det gjør det ikke på glass. Så har Bodø så pass mye regn at glasset blir «vasket». Til tross for det regner vi med at bygget trenger en vask i hvert fall to ganger i året. Glass er også materialet som krever minst vedlikehold. Vi var hele tiden bestemt på at hotellet skulle bygges med glasskledning. Her var Rica-sjefen Jan Rivelsrud en god medspiller, påpeker Wik.
Perfekt glid
En viktig jobb var glideforskalingen av heissjaktene utført av Interform i løpet av 21 døgn.
– Temperatur og avbindingstid ble loggført og justert i samråd med Skanskas betongekspert Magne Måge. Det ble støpt ned varmekabler i fundamentet under glideforskalingen slik at ikke det iskalde fundamentet skulle bremse oppstarten av gliden. På grunn av små betonglass 2,5 - 3,0 kubikkmeter ble betongen nedkjølt under transport, i trommel, tobbe og i den kalde stålbelagte glideformen. Det ble kompensert ved å steame tilslag og tilsette varmtvann ved blanding av betongen som ble målt til 22 grader på byggeplass. Til tross for alle tiltak var tørken/ herdingen for dårlig. Det ble da besluttet å endre andelen standard/ industrisement fra 50/50 til 40/60, og dette ga en god effekt. Alt i alt ble gliden en stor suksess med bra resultat på overflater og et loddavvik langt innenfor toleranser, forteller produksjonsleder Kristian Kristiansen i Skanska.
Grunnarbeidene var en stor utfordring med peling ned til fjell ca. 35 meter for å stabilisere bygget.
Lager på gata
– Gata utenfor hotellet ble brukt til lagerområde og har vært avsperret i hele byggetiden. Den ble åpnet i juli i år, ferdig asfaltert, forteller prosjekteringsleder Hans Beyer i Skanska.
– Vi har hatt flere montasjefaser. Stål- og hulldekke-element-montasjen gikk suksessivt oppover etter gliden før montasjen av utvendige glasselementer. Da kunne de innvendige arbeidene starte først i høyblokka og så i lavblokka, sier Beyer.
Han er rimelig godt fornøyd med glassmontasjejobben til Staticus som omfattet ca 7.000 kvm fasadeelementer. Den trange bygge-plassen medførte at en tårnkran var i sving kontinuerlig og ble først demontert i mars i år.
– Utover det logistikkmessige har det gått veldig bra, opp-
summerer han.
Konferansesalen
– I stedet for hel himling i konferansesalen bygget vår under-entreprenør Lettbyggteknikk flåtehimlinger på 10-12 kvm på stedet. Her er det også montert Gyproc Big-akustiskevegger for å ta bass og diskantlydene. I tillegg har vi hatt god hjelp av Ricas interiørarkitekt Scenario som først laget et utkast over de standarddetaljene som skulle være og gjorde et grovoppsett på hvilke farger som skulle brukes. Etter hvert som vi har gått frem i prosessen har vi rådført oss med dem, fått bekreftelse av byggherre og kjørt de fargevalgene som er gjort. Valg av gulv er også en byggherrebestemmelse via interiørarkitekten som Rica brukte på alle sine hoteller. Innredningen på alle hotellrommene er også en byggherreleveranse som har kommet inn etter at Skanska har overlevert hotellrommene. Det samme gjelder fellesarealene i hotellet, som er utført av Blender, forteller Beyer.
Positive ringvirkninger
Tidligere har det vært vanskelig å legge større evenement til Bodø på grunn av mangel på hotellkapasitet og stor nok kongress-sal. Nå kan Scandic Havet tilby kongress-sal med plass til 650 personer samt møteromskapasitet.
– Da kommer man i den situasjon at hotellet skaper positive ringvirkninger som også byens eksisterende hoteller og næringslivet nyter godt av. Scandic hadde som mål at før de før åpningen skulle de ha solgt 25.000 hotellovernattinger, og det har de klart med god margin, avslutter Beyer.