Fakta
Sted: Oslo
Prosjekttype:
Bolig- og næringsarealer
Bruttoareal: 12.500 kvm (derav 5.000 kvm parkering)
Byggherre: Boligbyggelaget USBL ved USBL Utbygging
Totalentreprenør:
Betonmast Oslo AS
Kontraktssum eks mva:
128 millioner kroner
Arkitekt og LARK: ACK Arkitekter
Rådgivere: RIB: Kjell Ludvigsen l Oppmåling: Nerdrums Oppmåling l RIV: ÅF Norge l RIE: Mingar Consult l RIBR og RIB prefab: Høyer Finseth l RIBR KPR: Cowi l RIA: Brekke & Strand l Bygningsfysikk: AJL (v/Tecbas) l RIG: Løvlien Georåd
Underentreprenører/leverandører: Heis/rullebånd: Kone l Prefab: Norske Bæresystemer l Rør: Total VVS l Elektro: O. Stabell Elektriske l Ventilasjon: Energima l Grunnarbeider: Nordisk Fundamentering, avd. SMEFA l Betongarbeider: Eiker Husbygg l Badekabiner: Parmarine l Tømmer: Selvaag Bygg l Tekking: Follo Tak & Vedlikehold l Vinduer: NorDan: l Tredører: Dooria l Ståldører: Norfo l Porter: Norport
Boligdelen i det nye Årvoll senter består av tre østvest-liggende lameller i tre etasjer. Disse er plassert på dekket over næringsarealene, som igjen ligger over to parkeringskjellere. Trekanttomta avgrenses av Årvollveien i vest og av Bård Skolemesters vei i sør.
Først med elementer
USBL er Norges nest største boligbyggelag, og ble dannet rett etter krigen i en tid med virkelig bolignød. Etter en trang fødsel fikk USBL endelig tillatelse til et tomtekjøp på Årvoll, og byggingen av de første blokkene ble satt i gang i april 1950. I en pionertid preget av dugnadsånd og en solid porsjon egeninnsats fra de den gang unge medlemmene.
USBL var noen tiår før andre, og var først i Norge med elementbygg, skinnegående kraner og betongelementer. Artig å vite også at elementene ble laget i et heller provisorisk anlegg som lå noen titalls meter fra Årvoll senter.
Kjøpte ut deleierne
Det gamle Årvoll senter besto av en del mindre butikker fordelt på tre bygg. Det ble bygget i 1956, også da med USBL på eiersiden.
– Vi har hele tiden hatt deleierskap, sammen med de ulike butikkdriverne som hadde aksjer i tomteselskapet. Alle valgte å selge sin andel til oss, noe som gjorde det mulig å utvikle tomta videre, denne gang omregulert også for boliger, sier Jan Røkke, USBLs prosjektsjef for utbyggingsprosjektet på Årvoll.
Utførende i reguleringen har vært GASA Arkitektkontor, mens ACK Arkitekter har videreført reguleringsintensjonene. Det er lagt vekt på å la terrenget oppfattes som en forlengelse av eksisterende terreng og tilpasse det boligmiljøet i området.
– Vi ønsket at bebyggelsen skulle fremstå slik at næringsarealet oppfattes som en del av terrenget med atskilte bolighus plassert over. Materialer og utforming skal gjenspeile denne ideen. Boligenes uteområde skal opparbeides som en del av terrenget med direkte forbindelse til eksisterende fortau langs Årvoll-veien, sier Beret Aspaas i ACK Arkitekter.
De tre boligblokkene inneholder altså til sammen 39 leiligheter med størrelse fra 62 til 101 kvm. Hvert av byggene har svalgangsløsninger, og med en gjennomgang i delvis to etasjer i alle tre byggene.
– Heis og balkonger er trukket inn i byggenes hovedvolum for ikke å virke for dominerende i de felles mellomrommene. I tillegg er det også felles takterrasser med støyskjerm og levegg mot nord i hvert bygg, forklarer Aspaas.
Betonmast Oslo er totalentreprenør for det til sammen 12.500 kvm store prosjektet (inkludert 5.000 kvm parkering). Kontrakten, til en verdi av 128 mill. kroner, ble signert høsten 2011. Fysisk oppstart var i november 2011.
Dype kjellere
– Tomta har et stort terrengfall mot sør, og det var et omfattende grunnarbeid med dype kjellere og spuntarbeid langs hele Årvollveien. Selv om vi ikke bygger midt i byen, har denne veien en relativ tett trafikk. Mye av forutsetningen vår var å montere prefaben nettopp fra Årvollveien. Men parallelt begynte Vann- og avløpsetaten en omlegging av VA-systemet, som gikk gjennom tomta. De la beslag på halve gata, resten var forbeholdt ett trafikkfelt. Siden vi mistet den muligheten, innebar det en logistikkutfordring for prosjektet, sier anleggsleder i Betonmast Oslo, Henrik Standnes.
Påkostet uteområde
De to kjelleretasjene er i vanntett, plasstøpt betong. Bæresystemet fra og med plan 0 og opp er i prefabelementer og stål. De store høydeforskjellene på tomta ga visse utfordringer med ensidig jordtrykk mot naboeiendommene i øst. Etter krav fra Plan- og bygningsetaten er det her tilbakefylte masser, og det er etablert et landskap over flere nivåer, og med plantet blomstereng og et titalls frukttrær. En tverrforbindelse hit går fra Årvollveien og gjennom det felles utearealet.
– Leilighetene har en tradisjonell oppbygging med tømrede yttervegger med panel på fasadene, i kombinasjon med Cembrit-plater. Vi skulle overlevere de 3.000 kvm i næringsdelen et halvt år før boligene var ferdige, og var avhengige av å få tett bygg relativt raskt. Her gjorde tømrerne fra Selvaag Bygg en veldig bra jobb. Dette var et av deres første oppdrag sammen med oss i en ny organisasjon, sier prosjektleder Øyvind Øveraas i Betonmast Oslo.
Kommer mer
Reguleringen gir mulighet for inntil 60 boliger i fire lameller. Full utbygging ble begrenset av et eksisterende næringsbygg i det sørvestre hjørnet av tomta.
– Da vi satte i gang var denne delen av tomta ikke i vår eie. Den har vi ervervet i ettertid, og det gir oss mulighet til å bygge en blokk til. Planene om et byggetrinn til er konkrete. Tidsperspektivet, og om det blir så mange som 60 leiligheter totalt, er foreløpig noe usikkert ennå, sier Røkke.
Næringen solgt
Store deler av næringsarealene ligger delvis under terreng med hovedadkomst via et nytt sørvendt torg. Kjernevirksomheten til USBL er boligutvikling. Næringsarealene ble solgt som et råbygg til en næringsutvikler som har skaffet leietakere og skal drive denne delen videre. REMA 1000 har allerede tatt i bruk 1.100 kvm. Flere andre er på vei inn, men også Boots Apotek, Nille, frisør og kafévirksomhet er på plass.
– Jeg synes vi har lykkes veldig godt med boligområdet over næringsarealene, der det både er et godt skille mellom disse, samtidig som de har en nær tilknytning til parkeringen under. Overleveringen av leilighetene gikk også veldig bra, der Betonmast hadde nullfeil på leilighetene. Det er vi veldig godt fornøyde med, avslutter Røkke.
Å få være med i et neste byggetrinn – når det en gang kommer – er så absolutt interessant for Betonmast.
– Kombinasjonen med boliger og et nærsenter er midt i blinken for oss. Sett fra vår side er dette et svært vellykket prosjekt. Spesielt fordi vi i en tidlig fase sammen med USBL har fått være med å påvirke løsninger. Det har også bidratt til at vi har kunnet følge den planlagte fremdriften med overleveringer, påpeker Øveraas.