Foto: Trond Joelson
Foto: Trond Joelson
To nøkkelpersoner fra AF Bygg Oslos stab på Siemensbygget, prosjektleder Sirin Skjerve Molle og anleggsleder Lars Erik Svestad foran hovedinngangen. Foto: Trond Joelson
Foto: Trond Joelson
Foto: Trond Joelson
Foto: Trond Joelson
Foto: Trond Joelson
Foto: Trond Joelson
Foto: Trond Joelson
Foto: Trond Joelson
Foto: Trond Joelson
Foto: Trond Joelson
Foto: Trond Joelson
Foto: Trond Joelson
Foto: Trond Joelson
Foto: Trond Joelson
Foto: Trond Joelson
Foto: Trond Joelson

Siemens New Hq

AF Bygg Oslo har nettopp ferdigstilt et nytt energieffektivt kontorbygg på Linderud. Der har ca. 1.000 Siemens-ansatte i Norge nå tatt i bruk 24.000 kvm. i et nytt hovedkontor – sertifisert i henhold til den amerikanske miljøsertifi-seringen LEED Gold.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

FaktA

Sted: Oslo

Prosjekttype: Kontorbygg

Totalareal: 15.000 kvm

Byggherre:
FG Eiendom / Winta Eiendom

Totalentreprenør: AF Bygg Oslo

Kontraktssum eks mva:
264 millioner kroner

Arkitekt: Thorenfeldt Arkitekter

Interiørarkitekt: Scenario

LARK: Sundt & Thomassen

Rådgivere: RIB: Dr. techn. Olav Olsen l RIG: Sivilingeniør Albert Ølnes l RIA: Brekke & Strand Akustikk l RIBR, RIV rør og vent.: Sweco l Bygningsfysikk og RIBR (uavh. kontroll): Norconsult l Energi-
beregning: AF Energi og Miljøteknikk l LEED: WSP Environment & Energy Sweden l RIE og utførende: Lysteknikk Elektroentreprenør

Underentreprenører/leverandører: Rør, vent., automatikk og kjøling: GK Norge l Forskaling: R. Hansmark l Fundamentering og peling: FAS l Gravearbeider: Romerike Maskin l Spennarmering: KB Spennteknikk l Taktekker: E. Brørby & Sønn l Glassfasade og alu.dører: Arcers l Maler: Edvardsson Entreprenør l Betongarbeider: Betongmann l Mur, flis og påstøp: Alfa Bygg Entreprenør l Branntetting: Brann & Sikkerhets-
forum l Lås og beslag: Dorma Norge l Trapper og rekkverk: Nor Element l Stål trapper og rekkverk: EMV Construction l Teppefliser og gulvbelegg: Malermester Tom Beving l Parkettgulv: Tremiljø Prosjekt l Utomhusarbeider: Tronslien l Systemvegger og himling: Triplan NOR l Innv. vegger, skjørt til himling: Noveta l Foldevegger: Sigmund Olsen Agentur l Gesims tak: Conwista l Dører: Daloc l Bygningsartikler: Optimera l Solavskjerming: Solskjermingsgruppen l Karuselldør og adgangssperrer: Boon Edam l Fasadevask: Askim Mek. Verksted

– Vi kjøpte hele området på Linderud av Siemens inkludert en leaseback-periode på tre år pluss en leiekontrakt på dette nye bygget. Siemens har holdt til her siden 1967, og det gleder oss at de velger å bli her i mange år til, sier Andreas Sakshaug. Han er leder av eiendomsavdelingen i FG Eiendom AS, som sammen med Winta Eiendom AS står bak byggherreorganisasjonen Østre Aker vei 90 AS.

Endret konsept
Grunnlaget for prosjektet lå i en allerede godkjent regulering, da utbyggerne utlyste en totalentreprise-konkurranse.

– Tomta var regulert for fem små lameller. Men vi syntes det var en urasjonell utnyttelse og dessuten svært eksponert for støy fra Østre Aker vei. Sammen med AF Bygg Oslo foreslo vi endringer med bedre arealutnyttelse og større mellombygg, der kantina ble lagt i et glassatrium i underetasjen med utsyn mot Groruddalen. Det var i utgangspunktet tre tverrstilte lameller, men det endte med to. Det er fremdeles mulighet for å bygge totalt fem, som en forlengelse mot sør på de to som nå står ferdige, sier Anne-Synnøve Kalhovd Thorenfeldt i Thorenfeldt Arkitekter, som har hatt prosjekteringsansvaret og vært ansvarlig søker i prosessen.

AF Bygg Oslo fikk total-entreprisen til en verdi av 264 millioner kroner. Med tillegg og ytterligere oppgraderinger havner sluttsummen på rundt 333 millioner kroner.

Jordforankring
Byggegropa ligger midt i innkjørselen til virksomhetene for de andre byggene på eiendommen, der driften gikk kontinuerlig. Med passering av fotgjengere og opptil 1.000 biler i døgnet, måtte infrastrukturen legges fullstendig om. Tomta ligger i et sterkt skrånende terreng ned mot Østre Aker vei, og inneholder både leire og morenemasser. I bakkant ble det gravd 15 meter ned, og for å stabilisere mot utrasing ble det etablert en jordforankringsvegg mot nord og øst.

– Det må være Norges største jordforankringsvegg – 15 meter høy, og med lengder på 55 x 30 meter på de to sidene, forteller anleggsleder Lars Erik Svestad i AF Bygg Oslo. Prosjektet inneholder også en energisentral, og det er boret ned 16 brønner ned til 330 meter.

– Siemens hadde en forventning om store og lange spenn i bygget og med minimalt bruk av søyler. Vi vurderte flere alternativer, og endte på en løsning med etterspente dekker, som tillater lange spenn med tynne dekker, sier Svestad.

Energiklasse A og LEED
Siemens har en uttalt filosofi om at alle deres bygg skal være miljøsertifisert. Som et globalt selskap er det det amerikanske LEED-systemet det eneste alternativet som skal følges. Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) bygger på mye av det samme som BREEAM, med vekting innen utforming, bygging, drift og vedlikehold av grønn bygningsmasse.

– Det var ingen referanser i Norge, så det var bare å brette opp ermene og sette seg inn i alle kravene. Vi satset på å bygge opp kompetanse internt i AF Gruppen, samtidig som vi knyttet til oss ekspertise via et konsulentselskap i Sverige, sier AF Bygg Oslos prosjektleder, Sirin Skjerve Molle. Det gjaldt ikke bare å få inn tilbud fra aktører og leverandører som prismessig var konkurransedyktige, de skulle også være LEED-godkjente; etter hvert er mange produkter sertifisert opp mot BREEAM. Men sertifisering av produkter og metoder opp mot LEED er det hittil få her i landet som har fått gjennomført.

– Vi er stolte over å ha gjennomført Norges første LEED Gold-prosjekt. Underveis i prosessen måtte alle endringer kontrolleres opp mot LEED. Det tok tid, noe som igjen gikk utover beslutningsprosessene. Administrativt hadde det derfor vært vesentlig enklere å utføre uten LEED-kravet, påpeker Skjerve Molle.

Over de tre parkeringsarealene ligger de to seks etasjers høye lamellene rundt atriet med kantine og fellesfunksjoner. Vel halvparten av de ansatte i Siemens, og deres datterselskaper, skal inn. Thorenfeldt Arkitekter endret bredden på lamellene fra 13,5 til 16 meter, noe som har gitt stor arealeffektivitet og bedre muligheter for fleksibilitet. Siemens er en dynamisk organisasjon, og ville ha muligheter til å kunne snu seg rundt på kort varsel, og endre formelen med celler eller kontorlandskap.

De gråhvite fasadene bryter markant med den rødbrune fargen i de eldre, eksisterende byggene som Siemens til nå har hatt tilhold i. Det er valgt en utenpåhengt fasade, levert fra Latvia – en Schücofasade med gode isolasjons- og tetthetsegenskaper. Tettheten ble målt til 0,49. – Dette var et godt bidrag til at vi oppnådde 63 poeng, som tilsvarer LEED Gold, poengterer Skjerve Molle.

Showroom
Siemens er store innen forbruksvarer og helserelaterte produkter. Men de er også langt fra ubetydelig innen elektronikk, automasjon og energi. Det var naturlig at Siemens foretrakk egne produkter i bygget, dersom det var muligheter for det. Det nye hovedkontoret blir et energigjerrig utstillingsvindu for Siemens egen teknologi. Siemens Desigo 5 og Desigo TRA er det ypperste av kontrollsystemer for varme, ventilasjon, lys og persienner.

Teknisk gulv
På 10.000 kvm fordelt over fem kontoretasjer, er det montert et teknisk gulv. – Dette er også en del av Lysteknikks leveranser. Gulvet heter Soluflex og er produsert av LeGrand. Det er første gang dette gulvet blir brukt i et slikt omfang i Norge. Det er et flytende gulv som ikke bygger mer enn seks cm. Alle føringer og bokser ligger der. Installasjon er enkel og fleksibiliteten er stor. Gulvboksene flyttes bare etter behov. Vi brukte totalt ti dager på hver etasje, sier Nikola Brnic i Lysteknikk, som har hatt totalentreprisen på elektroarbeider.

– Byggetiden har vært på 25 måneder. Vi klarte å ta igjen ca. to måneders forsinkelse på grunn av de spesielle grunnforholdene. Det har vært nok av utfordringer. Ikke minst fordi det også var mye nytt eller sjeldent for vår del; grunnforhold med jordforankring, borring for fjernvarne under bygget, etterspente dekker, og et omfattende automatiseringsanlegg til Siemens. Heldigvis har vi hatt samarbeidsvillige og dyktige ue-er med oss på veien, sier Skjerve Molle.

– Området her på Linderud, som vi har valgt å kalle Oslo Business Park, har en utrolig beliggenhet og masse potensial. Planene våre for utviklingen er klare. For opptil 5.000 leietakere, skal vi utvikle vel 150.000 kvm. Gammel og ny bygningsmasse skal smelte sammen og fremstå som en enhet, ved at alle de eldre bygningene skal rehabiliteres, oppsummerer Sakshaug i FG Eiendom.

Powered by Labrador CMS