Fakta
Sted: Revetal, Re kommune
Prosjekttype: Helsehus
Entreprisekostnad/kontraktsum
eks mva: 276 millioner kroner
Bruttoareal: 16.000 kvm
Byggherre: Re kommune
Prosjekt- og byggeledelse:
HR Prosjekt
Totalentreprenør:
Veidekke Entreprenør
Arkitekt: Spir Arkitekter
Landskapsarkitekt:
Tegn landskap
Rådgivere: RI-B: Sweco l RI-V: Erichsen & Horgen l RI-E: Andersen & Askjem l RI-Akustikk: Akustikk-konsult l RI-Geo: Grunnteknikk l RI-Brann: Norconsult
Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Ingeniørservice l Ventilasjon: Vestfold Klima og Ventilasjon l Rørlegger: Gran VVS l Elektro: ALT Installasjon l Betong-
elementer: Loe Betongelementer l Peling: Holt Risa l Betongarbeider: Veidekke l Takstoler/ yttervegg-
elementer: Modul l Himlinger: Kjønnerud montasje l Heis: Elevator l Storkjøkken: PEMA miljøteknikk l Mur: Vidar S Johansen l Betong: Unicon l Maler/tapet: Tapet & Malercompaniet l Kjøkkeninnredning: Carlsen Fritzøe Handel l Baderomsinnredning: Bano l Innredning: IDEMA l Grunnarbeider: Ommedal & Sønner l Ståltrapper: Stokke Stål l Rekkverk: Svein R. Jakobsen l Håndløpere og fender-
lister: Norgestre l Flisearbeider: Mjøndalen Mur og Puss
I kommunesenter Revetal i Vestfold-kommunen Re har man nå fått et moderne, energieffektivt og kortreist omsorgsbygg som skal kunne ta unna hele kommunens behov for eldreomsorg og helsetjenester.
Re Helsehus er et to og tre etasjer høyt bygg med parkeringskjeller, flotte uteområder med sansehager, innendørs fellesarealer og behandlingslokaler, samt 117 sengeplasser på enerom.
– Det har blitt et mønsterprosjekt. På dette prosjektet har verken vi eller byggherren overskridelser, og det er bygget for under det som er budsjettert. Så vidt vi vet har heller ingen av de andre involverte gått med underskudd på dette prosjektet, men klart seg innfor sin kostnadsramme, forteller anleggsleder i Veidekke Entreprenør Vestfold, Øyvind Styrvold.
– Dette er definitivt et av de beste prosjektene vi har gjort på mange år i regionen, slår han fast.
Med fra begynnelsen
Sammen med prosjektleder Roar Kristiansen har Styrvold vært tungt involvert med anbudsarbeidet, og gjenn-omføringen i prosjektet.
– Vi vant i utgangspunktet anbudet i en vanlig entreprise. Etter at Veidekke vant anbudskonkurransen, gikk vi inn i en samspillsfase sammen med byggherre for å utforme prosjektet mest mulig effektivt og rasjonelt. Etter at samspillsfasen hadde gjort bygget mest mulig kostnadseffektivt, ble vi enige med byggherre om å utarbeide en totalentreprise-kontrakt. På denne måten satt Re kommune igjen med svært liten risiko, og Veidekkes risiko var også minimalisert igjennom samspillsfasen, forteller Styrvold.
Anleggslederen forteller at et godt og konstruktivt samarbeid med byggherre, Re kommune, og med prosjekt- og byggeledelsen fra HR Prosjekt har vært helt sentralt for at prosjektet har vært så vellykket. Han legger til at man i resten av verdikjeden også har opplevd svært godt samspill med samtlige underentreprenører.
Kortreist og kompetent
Gjennomføringsevne, nærhet og eierskap til prosjektet, samt samarbeidsvilje og -evne har vært sentrale kriterier for kontraktsignering med underentreprenører. Styrvold understreker at man ikke nødvendigvis har gått for de billigste tilbudene på prosjektet, men for de som er blitt ansett som å være de mest kostnadseffektive for prosjektet totalt sett.
– Resultatet er at vi har fått tak i en veldig kompetent gruppe firma og mennesker. Vi har også satt krav til fullskala BIM-bruk i prosjekteringen, og fremdrift har vært veldig god, med tett oppfølging og overholdte tidsfrister, forteller han.
Anleggslederen mener involverende planlegging og lokale underentreprenører har ført til en sterk eierskapsfølelse i prosjektet og sterk vilje til å lykkes med prosjektet totalt sett.
– Noen av de viktigste entreprenørene kommer selv i fra Revetal. Dette mener vi også har vært en viktig suksessfaktor. Da vil man vise at man kan, sier Styrvold med et smil.
Han bekrefter at Re Helsehus må kunne kalles et kortreist bygg.
Strøkent
Prosjektleder på Re Helsehus, Arne Surén i HR Prosjekt, stiller seg bak Styrvolds oppfatning av prosjektet.
– Alt i alt har dette vært et helt fantastisk prosjekt. Vi kom inn i det samspillsfasen gikk mot slutten, og sørget først for at prosjektet beholdt de dyktige menneskene som allerede var på plass. Vi fikk strammet opp planleggingen, og den har også blitt gjennomført på en veldig bra måte. Vedekke har virkelig gjort et godt stykke arbeid her, sier Surén.
Prosjektlederen påpeker også at en lydhør byggherre som har unngått omkamper, gode tekniske rådgivere og et solid fag- og arbeidsmiljø har vært med å løfte prosjektet.
– Våre byggeledere har vært kjempefornøyde. Alt har vært strøkent på prosjektet, alt har blitt gjort akkurat slik det skal gjøres, og hvis byggelederne har måttet påpeke noe, har det vært fikset innen neste morgen. Dette er et kjempeprosjekt! slår Surén fast.
Står steinstøtt
Bygget er fundamentert på fjell, enten direkte eller med peler og pilarer. Bærekonstruksjonen er delvis i plasstøpt betong og delvis av prefabrikkerte betongelementer. Konstruksjonen er utformet på en slik måte at bygget selv opptar jordskjelvkreftene, og ytterligere seismiske forsterkninger har derfor ikke vært nødvendig.
Foruten betongkonstruksjonen som bærer bygget, preges bygget av innspent treverk og 6.000 kvadratmeter norskprodusert teglstein. Omtrent 350.000 stein fra Bratsberg teglverk pryder bygget, og anleggsleder Øyvind Styrvold forteller at man er godt fornøyd med resultatet.
– Det var et ønske fra kommunen å ha et så vedlikeholdsfritt bygg som mulig, og vi er veldig fornøyde med kvaliteten på steinen, sier han, og legger til at det er synd at man nå mister tilgangen til norskprodusert tegl, etter at Wienerberger måtte legge ned den siste norske teglsteinsfabrikken.
Null hull
Det er også et tett og energieffektivt bygg som nå står ferdig i Re kommune, med strenge U-verdikrav.
Hele bygget har et tetthetskrav på 1,5, og målinger gjort av totalentreprenør Veidekke viser et snitt på 0,12. Hele 90 prosent av energibehovet dekkes av en stor brønnpark bestående av 36 energibrønner. Ventilasjonsaggregatet har en gjenvinningsgrad på 85 prosent.
Med kontraktfestet byggestart 1. mars 2013 og overlevering 14. november 2014 har det i alt 16.000 kvadratmeter store bygget blitt reist på kort tid, med en drift- og prøveperiode på hele to måneder før overlevering. Planleggingen av sluttfasen startet allerede 12 måneder før færdigstillelse.
– Det ligger også an til å bli et prosjekt med null feil, forteller Styrvold.
– Jeg kan i tillegg si at vi har hatt veldig god HMS på prosjektet, og har ikke opplevd noen alvorlige skader. Det har vært satt sterkt fokus på at alle underentreprenører har hatt ordnede arbeidsforhold, slik at vi unngår sosial dumping og uverdige arbeidsforhold. Våre kontroller og rutiner på dette området gjør at vi er rimelig sikre på at vi også her har lykkes, sier han.