Smarthotel Hammerfest

Det ni etasjes høye Smarthotellet i Hammerfest med fasade inspirert av nordlyset er allerede blitt et landemerke i byen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Fakta

Sted: Hammerfest
Prosjekttype: Hotell
Btoareal: 5.510 kvm
Byggherre:
Smarthotel Hammerfest Eiendom
Totalentreprenør: Bjørn Bygg
Kontraktssum ekskl. mva:
120 millioner kroner
Arkitekt: Alliance Arkitekter
Rådgivere: RIB/RIaku/RIGeo: Rambøll l RIBrann: Sweco l RIV/RIV Rør: Norconsult l RIenergi: Sletten l RIE: H. Blix
Underentreprenører/leverandører: Grunnarb.: Daniel Jakobsen l Spunt- og pelearb.: Nordenfjeldske Spunt og Peleserservice l Prefab BTG-element: Jaro l Montasje BTG-element: Odd Mathiesen l Konstruksjonsstål: Røkenes l Luftbehandling: Jens Jensen l Rørarb.: GK Rør l Prefab badekabiner: Part Construction l Taktekker: Protan Takservice l Gulvstøp: K.S.K. Bygg l Systemvegger, himling og brannsikring: 2tal l Inn-
redning: Bico l Vannrenseanlegg: Enwa Water Technology l Heis: Reber Schindler l Lås og beslag: Thermoglass l Sprinkler: KTIV Sprinkler l Energi og fjernvarme: Hammerfest Energi

Det var 1. september hotellet åpnet i verdens nordligste by, Hammerfest. Hotellet har 164 rom, mange av dem med en fantastisk utsikt over bukta og Barentshavet. Smarthotel har i tillegg til standard rom, 12 leiligheter med minikjøkken.

Nordlys som konsept
– Nordlyset som konsept for utformingen av fasaden har vært med fra første start i 2013. Idéen ble gjennomført på en vellykket måte ved hjelp av Alucobonds «spectra»-serie med overflate som skifter farge etter lyset og den vinkel den oppleves fra. Eik er gjennomgående materiale i inngangsparti, hotellrom, lobby og restaurant, forteller arkitekt Fabian Campos i Alliance Arkitekter.
– Volumet er formet som ett massivt objekt, der bruk av diagonale avslutninger i gesims og utkraginger samt fasademønsteret som løper rundt volumet som et kontinuerlig bånd, gir bygget spenning og bevegelse. Den grønnlige tonen og det rosa fargespillet kommuniserer med de grønne bergene rundt Hammerfest og Arktisk kultursenters røde kledning vegg i vegg. En massiv diagonal stålkonstruksjon, som fungerer som avstiver for den utkragede konstruksjonen over det dobbelthøye restaurantområde, synliggjør konstruksjonen og kreftene i det ni etasjers bygget på en måte som også gir en referanse til de enorme installasjonene på båter og gassanlegg i havet og den barske naturen utenfor, sier han.
Hotellet får to konferanserom med maks kapasitet på 50 personer, i tillegg til at hotellet har et samarbeid med Arktisk kultursenter. Her kan man kan leie konferanserom som tar opptil 400 personer. I 1. etasje holder restauranten Du Verden til med utsikt over havna. De serverer frokost, lunsj, middag og drikke både til hotellets gjester samt forbipasserende.


Forretningshotell med ny standard
Smarthotel har utviklet et hotellkonsept som har som mål å etablere et forretningshotell som setter ny standard for å jobbe, spise og sove. Konseptet legger vekt på å skape et tiltalende og tidsmessig, moderne uttrykk, som samtidig bærer i seg en tidløshet slik at konseptet blir levedyktig over et langt tidsrom. Ett av konseptets hovedmål er en kompakt utforming med sterk fokus på de elementene som skal bidra til at hovedproduktet som er «en god natts søvn», blir innfridd. Et viktig element er sengen som holdes i en høy kvalitet. Andre unødvendige innredningselement er fjernet, så som den tradisjonelle garderobeinnredningen, det store skrivebordet og lenestolen. Disse erstattes av egenutviklede innredningsløsninger som dekker behovet for en arbeidsplass for egen PC, og plass til tøy og bagasje.


Plassering, utforming og estetikk
Bygget utgjør på grunn av tomtens beskaffenhet en langstrakt bygningskropp med kortende henholdsvis mot Strandgata og Findus-promenaden. Tomten har ikke eget uteareal utenfor byggelinjen. Hovedinngang til hotellet er mot kommunens tomt i langfasaden mot sør-vest og nærmest Finduspromenaden.
Bygget skal ha et enkelt uttrykk samtidig som kvartalet tilføres nye kvaliteter og gjenspeiler et form-språk av i dag. De øvre etasjene med hotellrom har enkeltvinduer som hull i vegg. Byggets to nederste etasjer vender seg mot offentligheten på gateplan og har partier med større vindusfelt mot rv. 94 – Strandgata og Finduspromenaden. Belysning av fasaden er tenkt å være enkel, og skal kun fremheve hovedkonturene av bygget slik det er beskrevet i Hammerfest belysningsveiledning.

Bjørn-kvartalet
For totalentreprenør Bjørn Bygg er hotellprosjektet ett av flere bygg som entreprenøren har bygget langs byens sjøfront.
– Bygget stråler i Hammerfests «skyline» i det vi liker å omtale for «Bjørn-kvartalet», sier prosjektleder Roy Gunnar Berg i Bjørn Bygg.
– Det har vært et flott prosjekt uten altfor store utfordringer og komplikasjoner utover det man kan forvente i løpet av et prosjekt i denne størrelsesorden. Også her overleverte vi til avtalt tid. Hotellet hadde faktisk betalende gjester dagen før offisiell overtakelse, påpeker han.

Fra elleve til ni etasjer
På akkurat denne tomten er grunnforholdene gode uten noen overraskelser. Bjørn Byggs egne ansatte støpte bæreplate på peler i første etasje der resepsjon og restauranten ligger. Heissjaktene er plasstøpte opp til tredje etasje og de øvrige etasjer er betongelementer.
– Opprinnelig skulle hotellet være i elleve etasjer, men i løpet av samhandlingsfasen ble det redusert med to etasjer. Samhandlingsfasen med prosjekteringsgruppen varte i ca. to måneder før prosjektet ble landet, tilføyer Berg.
Rommene er nesten identiske med Smarthotels-rommene i Tromsø. Eneste forskjellen er at badene er 10 cm bredere.
– De er meget effektivt utnyttet som på alle Smarthotels. Det har vært et særdeles godt samarbeid mot byggherre, og byggherrens representant Hans Abel Hiorth har vært en god støttespiller, sier han.
Berg berømmer sine kolleger som har gjort en formidabel jobb, og trekker spesielt fram anleggsleder Mads Steiro Nylund.

Tre prosjekter samtidig
– Vi har hatt stor aktivitet med tre byggeoppdrag samtidig. Oppføring av leiligheter og næringsbygg for Strandparken Nord AS, en havnepromenade for Hammerfest kommune og Smarthotel Hammerfest, med en samlet verdi på 268 millioner kroner eks mva.
Med noen avbrekk har Berg jobbet med prosjekter i Hammerfest siden 2003. I år er det sjette året han jobber her som pendler fra Alta.
– Utviklingen har vært formidabel. Hammerfest har reist seg til å bli en flott by. Hele bybildet er forandret. Gårdeierne pusser opp og rehabiliterer fasadene sine. Man kjenner nesten ikke byen igjen, sier han.

Finduspromenaden
Bjørn Bygg er i avslutningsfasen med en 700 meter lang (4.500 kvm) havnepromenade som fortrinnsvis er bygd opp i sibirsk lerk. Det er satt opp ny lyssetting, det monteres også opp benker der noen er med varmekabler som gjør at folk i Hammerfest kan kose seg ute i den «nye» bydelen i byen. Prosjektet har skapt stor engasjement blant innbyggerne.

Powered by Labrador CMS