Campus Evenstad studentboliger
Fra å ha levd under veldig enkle forhold i gamle brakkebygg, har studentene ved Campus Evenstad, mellom Rena og Koppang, nå flyttet inn i nye studentboliger som tilfredsstiller passivhusstandarden.
Denne artikkelen er over fem år gammel
Fakta
Sted: Evenstad,
Stor-Elvdal kommune
Prosjekttype: Studentboliger
Byggherre: Statsbygg
Byggherrerepresentant: T-2 Prosjekt
Bruttoareal: 3.400 kvm
Totalentreprenør:
Skanska Husfabrikken
Kontraktssum eks mva:
Ca 70 millioner kroner
Arkitekt: Letnes Arkitektkontor
Rådgivere: RIB: Skanska Hus-
fabrikken l RIBr: Brannrådgiverne l RIGeo: Multiconsult l RIB Betong, RIV og RI VA: Sweco l RI Stikning: Skanska Survey
Underentreprenør/leverandører: Ventilasjon: Ventilasjon og inneklima l Graving: Per Hagen l Varme og sanitær: S-Rør l Elektro: Caverion l Betongarbeider: Rendalen Bygg l Kjøkken: HTH l Stikning og innmåling: Uthushagen Plan l Løfteplattform: TKS Heis l Maling og gulvlegging: Ragnvald Moe l Innvendige trapper: Hagen l Utvendige trapper: Tre Trapp l Lås og beslag: Lås & Sikring l Bodinnredning: Troax Nordic l Branntetting: Firesafe l Taktekker: Takteknikk Drift l Montasje systemhimling: Slater Consulting l SD-anlegg: Sauter l Dekor og skilt: Lindseth Reklame l Solfangere: Vailant
Campus Evenstad er en avdeling under Høgskolen i Hedmark som tilbyr utdanning innen blant annet utmarksforvaltning. I nærområdet rundt skolen er det naturlig nok skog, og få muligheter for studentene å finne private utleieboliger. Botilbudet til studentene har tidligere vært særdeles enkelt og tiden var mer enn moden for at studentene skulle få bedre boforhold. Studentsamskipnaden i Hedmark har imidlertid ikke fått bevilgning til å bygge studentboliger. Derfor måtte høgskolen selv ta initiativ til en utbygging med Statsbygg som byggherre. Studentsamskipnaden har en opsjon på kjøp av boligene når et eventuelt tilskudd kommer på plass.
Rimelig passivhus
− Evenstad har mange internasjonale studenter. Målet med dette prosjektet var å bygge et rimelig og godt hybelbygg som tilfredsstiller passivhusstandarden, sier prosjektleder Geir Barton Torsæter i Statsbygg til Byggeindustrien.
Prosjektet består av to hybelbygg med plass til 117 studenter og fire boder. Totalarealet er på cirka 3.400 kvm i tillegg til 480 kvm boder. Statsbygg har hatt en prosjektkostnad på cirka 90 millioner kroner. Skanska Husfabrikken med tilhold i Steinkjer i Nord-Trøndelag har vært totalentreprenør for prosjektet, og har hatt en kontrakt på cirka 70 millioner kroner. Statsbygg gikk i anbudsprosessen ut i en åpen konkurranse hvor det ble åpnet både for modulbygg og plassbygg, men i konkurranse med en annen modulløsning og plassbygde løsninger, vant Skanska Husfabrikken fram med sitt modulkonsept.
Grunnarbeidet startet i oktober 2014, og det første bygget ble montert av Skanska Husfabrikkens egne montører på nyåret 2015. Montasjen av hvert bygg tok 3-4 dager, og totalt ble 126 moduler transporter på lastebiler fra Steinkjer til Evenstad.
Imponerende styring på byggeplass
− Dette er i utgangspunktet enkle løsninger, men det er en enormt effektiv måte å bygge på. Skanska har imponert stort i dette prosjektet. Mange er flinke til å produsere moduler, men Skanska har styrt prosessen på byggeplass på en svært god måte. At en entreprenør har styrt hele prosjektet har vært en stor fordel for Statsbygg, sier Torsæter.
Prosjektleder Magnus Vågen i Skanska Husfabrikken sier at prosjektet har vært et mellomstort prosjekt for entreprenøren.
− Likevel er det viktig å vinne denne type oppdrag. Vi satser hardt på moduler, og mener det er framtiden. Det er viktig å få vise fram fordelene med modulkonseptet med en rask, fuktsikker, effektiv og trygg byggeprosess, sier han.
Energi i fokus på Evenstad
Studentboligene har fått energikarakteren grønn A. Statsbygg har lagt energilista særdeles høyt i sine prosjekter på Evenstad, og høyskolen er som helhet et pilotprosjekt hvor avanserte energiløsninger prøves ut. Det ble i 2013 bygd et solcelleanlegg på 470 kvm på undervisningsbygget «låven». Dette anlegget leverer strøm til driften på låven, og overskuddsstrøm går ut på det interne strømnettet på Evenstad.
På taket av det sørligste studentbygget er det montert et solfangeranlegg som varmer forbruksvannet til studentboligene når sola skinner. Noen få meter fra boligene ligger det et fyringsanlegg som per i dag fyrer med pellets. Dette anlegget leverer vannbåren varme til studentboligene.
− Driftskostnadene for boligene er svært lav. Vi estimerer et strømforbruk på 73 kWh per kvadratmeter, sier Torsæter.
For Skanska Husfabrikken har det ikke vært krevende å bygge passivhus.
− Vi leverer i dag stort sett prosjekter som tilfredsstiller passivhusstandarden. Standarden krever at man prosjekterer etter lokale forhold. På Evenstad er det kaldt, derfor er veggene ekstra tykke, og vi har benyttet 300 mm gulvbjelker av limtre som stendere og en inntrukket dampsperre utenfor 73 mm med treverk. Slik unngikk vi å bygge vegger med tre sjikt. Disse byggene er nok de best isolerte vi noen gang har levert, sier Vågen.
Ekstra flomsikring
Fasaden er kledd med royalimpregnert kledning av furu som er vedlikeholdsfri. Omtrent 80 prosent av kledningen ble montert i fabrikken på Steinkjer. I enkelte områder er det brukt fasade-
plater, blant annet ved inngangspartiene.
Innvendig er det lagt opp til enkle og funksjonelle løsninger for å holde kostnadene nede.
− Dette har vært en ukomplisert byggesak, bortsett fra at vi har tatt hensyn til flomsikring. Den eldre bygningsmassen på Evenstad ligger på et flomutsatt område, mens alt som har blitt bygd nytt ligger på flomsikker høyde. Tomta studentboligene ligger på er derfor hevet to meter, sier Torsæter.
Studentene flyttet inn til skolestart i midten av august, mens Skanska Husfabrikken avsluttet sin kontrakt 1. september.
− Det manglet derfor noen leveranser før studentene flyttet inn, men studentene var helt avhengige av å ha et sted å bo, derfor måtte det løses på denne måten. Samarbeidet med høyskolen har også vært svært godt. Det har vært et prosjekt kjennetegnet med god flyt og et godt samarbeid mellom Statsbygg og Skanska Husfabrikken, avslutter Torsæter.