Prosjektsjef Sten Gunnar Torseter i Utstillingsplassen Eiendom og prosjektleder Trond Solvang i Ø.M Fjeld.

Teglgaarden

Med ferdigstillelsen av første byggetrinn i Teglgaarden er første del av det historiske området rundt Melkefabrikken i Hamar sentrum oppgradert til eksklusive og svært attraktive leiligheter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Fakta

Sted: HamarProsjekttype:Leilighetsbygg/næring
Byggherre og prosjektledelse: Utstillingsplassen Eiendom
Bruttoareal trinn 1:
3.513 kvm (eks p-kjeller)
Totalentreprenør: Ø.M Fjeld
Kontraktssum eks mva:
122,5 millioner kroner
Prosjekteringsledelse: ByggeRåd
Arkitekt: Studio NSW
LARK: Cowi
Rådgivere: RIB: Bracon l RIV/RiBr: Norconsult
Underentreprenør/leverandører: Elektro: Storhamar Elektro l Rør: YC Rør l Ventilasjon: Ing. Hamstad l Heis: Kone l Kjøkken: HTH Kjøkkenforum l Grunn- og utonhus: Dobloug Entreprenør l Trappe-
elementer: Nor Element l Mur og flis: Mjøsen Murermesterforretning l Glass- og alufasader: Alupoint l Blikkenslager: Elverum Blikkenslagerforretning l Brannisolering: Firesafe l Stål: Harasjøen Mekaniske l Balkong og rekkverk: Hedmark Balkongsystemer l Innv. glass og rekkverk: HA-MEK l Maler og byggtapetserer: Morten Skancke l Gulvsparkling/lydgulv: Mjøsprodukter l Himlinger: Moelven Modus l Parkett: Parkettpartner l Tekking: Knut Nyborg l Lås og beslag: Lås & Sikring l Innglassering balkonger: Lumon Norge

Området rundt Melke-
fabrikken har vært svært viktig i utviklingen av Hamar by. Den karakteristiske Nestlé-pipa er som et landemerke å regne, og Melkefabrikkens historie strekker seg helt tilbake til 1875. I 1925 ble fabrikken kjøpt av sveitsiske Nestlé som integrerte hele Kvartal 14 i sin produksjonsvirk-
somhet. Produksjonen ble opprettholdt fram til 2008.
I 2011 kjøpte Utstillingsplassen Eiendom opp fire kvartaler i Vestbyen i Hamar. Først ble en del av det gamle fabrikklokalet oppgradert til nærings-
eiendom i 2014. Her flyttet blant annet entreprenøren Ø.M Fjeld inn med sitt Hamar-kontor. Dette bygget ligger vegg i vegg med leilighetsprosjektet Teglgaarden.

Fantastisk beliggenhet
− Teglgaarden har en god beliggenhet med direkte utsikt til Mjøsa. Vi skjønte at her ville vi ha mulighet til å utvikle et særegent boligprosjekt. Vi er en stor og sentralt aktør i Hamar og har tidligere bygget ut leiligheter i området tilknyttet Hamar Bryggeri og Atriumshagen. Det var derfor naturlig å gå videre med dette prosjektet, sier prosjektsjef Sten Gunnar Torseter i Utstillingsplassen Eiendom.
Han forteller at det var en krevende prosess å komme i mål med reguleringsplan for leilighetsprosjektet.
− Vi har vært avhengige av å utnytte tomta maksimalt. Det har ikke vært noe lettvint byggeri og det har stilt både arkitekt og RIB på prøve, sier han.
For trinn 1 av Teglgaarden har Ø.M Fjeld hatt en totalentreprise på 122,5 millioner kroner for 38 leiligheter som varierer i størrelse fra 65 kvm til 135 kvm. I tillegg er det bygget en parkeringskjeller på 2.500 kvm med 79 parkeringsplasser. Her vil også beboerne i trinn 2 få sine parkeringsplasser når hele prosjektet er ferdigstilt sommeren 2016. Ø.M Fjeld er allerede i full gang med trinn 2 som består av 39 leiligheter.


Utfordrende grunn og fundamentering
Prosjektleder Trond Solvang i Ø.M Fjeld kan bekrefte at Teglgaarden har vært et leilighetsprosjekt utenom normalen.
− Hele bygget er plassbygd. Når man kikker det nøye etter i sømmene, vil man oppdage at det nesten ikke er to like hjørner. Det har stilt store krav til kvalitet i betongarbeidene. Prosjektet er også det første leilighetsprosjektet i Hamar som tilfredsstiller lydklasse B innvendig, sier han.
Teglgaarden står på utfordrende grunn og prosjektet møtte også på uforutsette forurensende masser fra tidligere virksomhet da grunnarbeidet startet sensommeren 2013. Det medførte en forsinkelse på to måneder i henhold til framdriftsplanen.
For trinn 1 er hele boligblokken fundamentert på 240 peler, mens kun enkelte deler av parkeringskjelleren og boligblokk to står på peler. Trinn 2 har i hovedtrekk fundamentering på sålegrøfter og tradisjonelle fundamenter. I stedet for tradisjonelle stålkjernepeler ble det benyttet Titan Ischebeck-stag.
− Det er en mer tidkrevende fundamenteringsmetode enn konvensjonelle stålkjernepeler. Valget gjorde det mulig å starte tidlig opp med betongarbeider tidlig på deler av byggegropa samtidig som pelearbeidet ble sluttført. Peleløsningen var også vesentlig støyreduserende med tanke på de omfattende pelearbeidene som skulle gjøres midt i sentrum, og med all den bebyggelse som ligger rundt var dette ett hensyn som var tungtveiende sammen med en god løsning sier han.
For den videre utbyggingen av trinn 2 reises leilighetene i sin helhet på dekket over parkeringskjelleren.

Egenproduksjon av veggelementer
De to månedene prosjektet lå etter i startfasen, ble hentet inn i den videre produksjonen.
− Vi var heldige med en snill vinter i 2013/14. Samtidig fikk en veldig god logistikk på produksjon av veggelementene, forteller Solvang.
Veggelementene ble nemlig produsert i et lagerlokale som Utstillingsplassen Eiendom disponerer vegg-i-vegg for Teglgaarden. Her ble det montert en rigg, og når det ble klart for montering av elementene, ble det tatt hull på taket før de ble heis rett på byggeplassen. Også veggelementer for trinn 2 blir produsert på samme måte. Denne tomten blir neste boligetappe i utviklingen.
− Vi har brukt egne ansatte i produksjon av elementene. Hele prosjektet kjennetegnes ved at nesten halvparten av arbeidene er gjennomført i egenregi. Årsaken er kompleksiteten i mye av arbeidene. Dette er også et viktig prosjekt for oss, hvor vi ønsker å levere best mulig kvalitet, sier Solvang.


Detaljer og finish
For å videreføre sjelen i det tidligere fabrikkområdet var det selvsagt at tegl måtte bli det utpregede fasadematerialet. I trinn 1 er det benyttet teglstein med to ulike fargenyanser, mens det i trinn 2 blir enda en ny farge på teglsteinene. Med ferdigstillelsen av trinn 2 skal det opparbeides et felles grøntareal inne i kvartalet med marktegl.
Det er også benyttet Prodema-plater som fasadeelement og skille mellom verandaene for å skape et ekslusivt preg. I tillegg er det brukt royalimpregnert treverk både som kledning og spileverk.
− Det som kjennetegner Teglgaarden er finish og detaljer ut over et A4 boligprosjekt. Det er valgt ekstra kvaliteter i fasaden og generell pynt som gjenspeiler kvaliteten i prosjektet, framhever han.
Leilighetsbygget er prosjektert etter TEK10 og er koblet til det kommu-nale fjernvarmenettet. Alle oppholdsrom unntatt bad i leilighetene har vannbåren gulvvarme.
− Byggherren har også valgt å legge inn mer penger i forbedret U-verdi med mer isolasjon i vegger enn kravet, sier Solvang.
I tillegg til høy standard på lyddemping, har det vært høy kvalitet på standardleveransene. Det er lagt downlights i alle leiligheter, og det er montert designlamper for belysning både innendørs og utendørs.

Vant Gullmeglerprisen
Med sin fantastiske beliggenhet helt nede ved Mjøsas bredd og et lite steinkast fra Hamar sentrum, er har prosjektet siktet seg inn mot en kjøpesterk målgruppe i Hamar.
− Vi har for trinn 1 konkurrert med flere flotte leilighetsprosjekter i byen, men mener vi ligger et hestehode foran på det som leveres på kvalitet på innholdet, sier Torseter i Utstillingsplassen Eiendom. Den største leiligheten i prosjektet ble solgt for åtte millioner kroner.
Torseter opplyser at det er jobbet mye med markedsføringsmaterialet i salgsprosessen.
− Her har vi vært kreative og brukt mye ressurser på å lage en 3D-film og 3D-bilder som har bidratt sterkt i salgsprosessen. Prospektet fikk også Gullmeglerprisen i sin kategori. Det er ikke dagligdags at prosjekter i Hedmark hevder seg i slike kåringer, sier han.
Alle leiligheter i trinn 1 er solgt og hele 34 av de 39 leilighetene i trinn 2 er allerede revet bort.


Godt håndverk og lave vedlikeholdskostnader
Teglgaarden kan også tilby sine beboere kvaliteter i form av et eget rom for sykkelparkering med en plass per leilighet, et felles hobbyrom for de som trenger å mekke sykkel eller smøre ski og eget vaktmesterkontor. I første etasje mot Storhamargata er det et lite næringsareal som skal benyttes til kursformål for en av leietakerne i nabobygget.
I prospektet for Teglgaarden står det at «Godt håndverk alltid har vært i fokus i gamle Hamar by». Den tradisjonen er definitivt ført videre i Teglgaarden.
– Vi har vært opptatt av solide materialer og dyktige håndverkere. Det sikrer også lave vedlikeholdskostnader for beboerne i framtiden, sier Torseter.

Powered by Labrador CMS