Bergens Handelsgym

Stoltz Entreprenør har rehabilitert jugendbygget fra 1904 der Bergens kremmere i mange tiår lærte sitt fag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Fakta

Sted: Bergen
Prosjekttype: Rehabilitering
Kontraktssum eks mva:
40 millioner kroner
Bruttoareal: 5.000 kvm
Tiltakshaver: Hordaland fylkeskommune
Byggherreombud: Multiconsult
Totalentreprenør:
Stoltz Entreprenør
Arkitekt: Og Arkitekter
Rådgivere: RIB: H2 Byggeteknikk l RIV, RIE og RIBr: Cowi
Underentreprenører/leverandører: Grunn, betong og mur: Stoltz Entreprenør l Asfalt: Vest Asfalt l Ferdigbetong: NorBetong l Smed: Trakonl l Glass og aluminium: Hole Glass l Tømrer: Årstad Bygg l Maler og gulvlegger: RSV l Rørlegger: AltiBad l Elektro: Urheim Elektro
l Ventilasjon: Bergen Luftteknikk l Lås og beslag: Hole Lås l Kjøkken:
Designa l Stillas: Pilar l Byggevarer: Neumann Bygg l Maskinutleie: Flexleie l Transport og mottak byggavfall: Ragn Sells

Bergens Handelsgymnasium ble tegnet av arkitekt Jens Z. M. Kielland i begynnelsen av forrige århundre, og tatt i bruk 5. september 1904. Det kostet den gang 80.000 kroner. Nå er det rehabilitert for 40 millioner kroner (eks mva). Tiltakshaver er Hordaland fylkeskommune, mens arkitekt for rehabiliteringen er Og Arkitekter. Stoltz Entreprenør startet rehabiliteringen i november 2014, og fullførte den i desember i år. Arbeidet er utført i en totalentreprise.
Etter 110 år med utdanning i økonomiske fag og handel skal bygget brukes til voksenopplæring. Blant skolens mest kjente elever er Hilmar Reksten, Claus Helberg, Herman Friele og Sissel Kyrkjebø.

Gråsteinsmurer og tegl
Hovedbygget har tre ordinære etasjer og kjeller. Samlet areal er cirka 5.000 kvadratmeter. I bakkant av hovedbygget ble det på 50-tallet ført opp et tilbygg med gymsal og naturfagrom.
Det har 80 cm tykke yttervegger av gråsteinsmurer i første etasje og tegl videre opp. Etasjeskillere er bjelkelag med leire til brannsikring. Tilbygget er ført opp i betong. Innvendige vegger er faste og etasjen har en himlingshøyde på cirka 3,5 meter. I mange år var det meste av fasaden i fronten av bygget dekket av eføy.

Okergult igjen
Etter mange år med minimalt vedlikehold (kun et par vinduer er skiftet) hadde bygget behov for rehabilitering. Prosjektleder Rune Lyseknappen i Stoltz Entreprenør forteller at de de største oppgavene er totalrehabilitering av fasadene og kjeller, bygging av heishus og ombygging av tilbygget til kantine.
– Fasadene har fått tilbake sin opprinnelige okergule farge basert på original resept, og vi har skiftet cirka 30 vinduer. Ornamentene på fasadene kommer nå godt frem. Vi har samarbeidet tett med Byantikvaren i Bergen om valg av materialer og løsninger på fasadene, sier Lyseknappen.
Skråtaket er bygget ut noen steder. Seks mindre skorsteiner er revet, mens to hovedskorsteiner er beholdt. Takstein er byttet på tilbygget, og rengjort og malt på hovedbygget.

Krevende heis
Lyseknappen forteller at det var omfattende og krevende å bygge heisen.
– Heissjakten går ned i kjelleren og to meter under kjellergulvet. Heissynk er støpt i vanntett betong. Heisgropen er skåret ut siden det ikke er forsvarlig å sprenge så tett innpå eksisterende bygg. Dårlig tilkomst for tunge anleggsmaskiner gjorde ikke arbeidet lettere, sier Lyseknappen.
Heisen står i et glassbygg og tilkomst er også via et glassbygg. Med heis og toaletter for bevegelseshemmede i alle etasjer har skolebygget fått universell utforming.

Sanering av sopp og råte
Det var nødvendig med omfattende sanering av sopp og råte i kjelleren. All innvendig puss ble fjernet og erstattet, tregulvene ble fjernet og nye betonggulv ble støpt. Kjelleren rommer nå bibliotek og garderober.
De fleste rommene er malt, og har fått nye gulvbelegg og nye systemhimlinger. Det meste av de tekniske anleggene er skiftet. Bygget har fått ny hovedinngang mot nord, nær heisen. Den ærverdige hovedinngangen mot vest er beholdt og puset opp.
De nye delene av skolebygget er prosjektert og bygget etter Tek10. Skolen varmes opp av radiatorer basert på fjernvarme. De nye ventilasjonsanleggene er balanserte, og har varme-
gjenvinning.

Godt samarbeid
Lyseknappen forteller at grunnforholdene ved heisgropen, vanninntrenging, sopp og råte, manglende riggplass, logistikk for varetransport, universell utforming og den verneverdige fasaden har vært utfordrende.
– Dette har vært et veldig interessant prosjekt. Vi har hatt et viktig og meget godt samarbeid med Hordaland fylkeskommune, ved Ragnhild Skaaja, og byggherreombud Multiconsult. Vi tar med oss nyttige erfaringer på alle felt vi har jobbet med her, sier Lyseknappen.

Powered by Labrador CMS