Isfjorden skole
Elevene i barneskolen i Isfjorden i Romsdal kan flytte inn i en flunkende ny skole når juleferien er over. Den nye skolen er på mange måter annerledes enn skoler som bygges i dag.
Fakta
Sted: Isfjorden, Rauma kommune i Møre og Romsdal
Prosjekttype: Skolebygg
BTA: 2.300 kvm
Byggherre: Rauma kommune
Totalentreprenør: HENT
Kontraktsum ekskl. mva:
58 millioner kroner
Arkitekt: Streken
Landskapsarkitekt: Hagen landskap
Rådgivere: RIB: Tømmerdal Consult l RIBr: Sweco l RIGei: Rambøll l RIE: MIFO l IARK: Måndalen Prosjekt
Underentreprenører/leverandører: Riving: AF Gruppen l Grunnarbeider: J.O. Moen Anlegg l Lås og beslag: Beslag-Consult l Gulvlegging: Brødrene Olsen Mur & Bygg l Blikkenslager: Dahle Blikk l Maler: Malerfirma Edvardsson l Heis-
leverandør: Heisplan l Brønnboring: Heistad Brønnboring l Solskjerming: Hunter Douglas Vental l Tynnav-
retting: Hæhre Gulvstøp l Trelast: Kjeldstad trelast l Foldevegger: Laminathuset Combikraft l Vindusleverandør: Lian Trevare-
fabrikk l Stål bæresystem: Lønnheim Stål l Elektro: MIFO l Rørlegger: Molde VVS l Brannisolering og tetting: RH Prosjekt l Gulvstøping: Solli Gulvstøping l Prefab betong: Spenncon l Ventilasjon: Teknisk Ventilasjon l Tømrerarbeider: ToBe Bygg l Innredninger/møbler: Grande Interiør
Etter at den gamle skolen ble revet for halvannet år siden har elever og lærere vært spredt på flere bygninger og har hatt en vanskelig undervisningssituasjon. Den nye skolen er bygd på tomta der gamleskolen sto.
– Vi tror dette blir bra og at løsningene som er valgt for den nye skolen vil fungere godt i praksis, sier Kjetil Heinåli til Byggeindustrien. Han er lærer og medlem av byggenemnda. Han har fulgt byggeprosessen tett fra starten.
I november startet møbleringen av 2.300 kvm nye og lyse lokaler.
Bygda vokser
– Vi har ikke hatt særlig gode arbeidsforhold tidligere, så det er naturlig at både lærere og elever ser fram til å kunne flytte inn i en ny skole, sier Heinåli.
Isfjorden barneskole har 170 elever. I bygda, som ligger bare fem minutter med bil fra Åndalsnes, er det vekst i folketallet. Spesielt er det tilflytting av unge barne-
familier. Nyskolen er derfor dimensjonert til 210 elever. Det er sju klasserom med grupperom, i tillegg til spesialrommene. Like ved inngangspartiet er det et auditorium fra 1. etasje ned mot underetasjen. Her er dagslyset sikret ved at en del av gulvet i gangarelaet i andre etasje er i glass.
Arkitektfirmaet Streken AS med fem ansatte på Åndalsnes vant arkitektkonkurransen om Nye Isfjorden skole. Arkitekt og daglig leder i Streken AS, Ragnhild Amundsen og arkitekt Jørgen Aukrust, har samarbeidet om oppgaven. De har også hatt et samarbeid med Ola Roald AS Arkitektur i Oslo i startfasen av prosjektet.
Nøktern skole
Nye Isfjorden skole er eksteriørmessig annerledes enn de fleste moderne skolebygg. Bygget er veldig smalt, bare om lag 11 meter og det er tre etasjer høyt pluss kjeller.
Skolen er bygd der den gamle skolen fra tidlig 1950-tall sto. Byggherren, Rauma kommune, ønsket et nytt bygg der funksjonalitet, arealeffektivitet og økonomi var spesielt vektlagt.
Arkitekten har også valgt å ta hensyn til både det tidligere skolebygget, til en kirke like øst for skolen og til andre bygninger i området – og mener at en skole i tre etasjer var en god løsning.
– Vi har tegnet et skolebygg med lave vedlikeholdsutgifter og lave driftskostnader forøvrig. Bygget fremstår derfor som nøkternt, med en stram bakside på bygget hvor vi har holdt linjen: Det er rent og enkelt, sier Jørgen Aukrust.
Korte avstander
Han mener det er blitt et bygg som er lett å orientere seg i og hvor avstandene er korte. Det er klasserom i 1. og 3. etasje og spesialrom samt oppholdsrom og arbeidsrom for lærerne i midtetasjen. Det gir korte avstander vertikalt for alle. At bygget er såpass smalt gjør at det er mye lys i alle rom og ganger.
– På nye, større skolebygg kan det være vanskelig å få god dagslystilgang overalt. Her har det ikke vært noe problem, sier arkitekten.
Om skolen kan fremstå litt «retro» eksteriørmessig, er det på alle måter et moderne bygg. Det er TEK10-standard, universell utforming, velutstyrte rom for funksjonshemmede elever, heis og vannbåren oppvarming fra et jordbasert varmepumpeanlegg.
– Vi tror det blir et godt skolebygg som er lett å orientere seg i, og som vi håper brukerne vil bli fornøyd med, sier Aukrust.
– Grei jobb
HENT AS har vært totalentreprenør for bygget. Prosjektleder for HENT, Lars By, er tilfreds med at bygget er levert ferdig og nedvasket i god tid før overlevering til riktig tid i november.
– Vi startet opp her i september 2014, så byggetiden har vært et drøyt år, sier By.
Byggemetoden er tradisjonell med stål bærekonstruksjoner og hulldekker. Kjeller med vegger er plasstøpt.
Takkonstruksjonen er ferdige takstoler fra Støren, kryssfiner-
plater og Mestertekk ytterst.
– Vi kan vel si det slik at det har vært et noe tungvint hus å bygge fordi det er smalt, langt og høyt. Men det er blitt et godt bygg med veldig bra arealutnyttelse og lite dødplass, sier By.
Hovedinngangen er på baksiden av bygget, som domineres av mye glass og ellers grå Cembrit fasadeplater. I front er bygget grått og gult. Elevinngangen til alle etasjer går via en utendørs trapp uten overbygg fra skolegården.
Det er sju brønner som er boret ned til 220 meter som gir basis for varmepumpeløsningen og rikelig med varmt vann som sirkulerer gjennom radiatorer i klasserom og spesialrom. Prosjektlederen er ikke i tvil om at det skal bli godt og varmt i dette bygget, selv med minimal energibruk.
– Her er det så gode vinduer og så god isolasjon at det kommer til å gå med lite energi til driftingen av bygget, sier By.
Mange lokale entreprenører har deltatt i byggingen av nye Isfjorden skole. Både arkitekt og landskapsarkitekt er fra Isfjorden. Interiørarkitekten fra Måndalen, en annen bygd i Rauma kommune. Firmaet som har hatt ansvaret for grunn-
arbeidene holder til på Åndalsnes. Brønnboringsfirmaet er lokalisert i Isfjorden. Rørlegger og elektriker er fra Molde.
– Vi har god erfaring med å knytte til oss lokale folk der disse har kapasitet, sier By.
Kommunen fornøyd
Enhetsleder i Rauma kommune, Stig Malones er fornøyd med bygget slik det er blitt. Han er også tilfreds med at kostnads-
rammen på 82 millioner kroner som kommunestyret vedtok ser ut til å holde.
– I utgangspunktet var det en del skepsis som knyttet seg til areal. Det så lite og trangt ut, mente lærerne. Vår bestilling var et arealeffektivt bygg. Det har vi fått, sier Malones til Byggeindustrien.
Han kommenterer også den utvendige hovedtrappen som har vært et stort diskusjonstema.
– Med denne trappen sparer vi mye areal inne, og dermed også vask og vedlikehold. Så er det stilt noen spørsmål ved om trappen kan være et sikkerhetsproblem, spesielt om vinteren når det snør. Det gjenstår å se, sier Malones.