F.v: Frode Cato Jakobsen (A Bygg), Torbjørn Haugen (Swix Sport) og Tor Roman Moltzau (A Bygg).
Ståle Rorgemoen fra Norconsult har vært byggherreombud for Storhove Næringsbygg. - Bygget har blitt et blikkfang, sier han.

Swix logistikksenter

Swix har en lang og stolt tradisjon i langrennsmetropolen Lillehammer. Det nye logistikksenteret på 9.500 kvm, skal gi gode glidforhold for ytterligere vekst for selskapet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Fakta

Sted: Lillehammer
Prosjekttype: Logistikksenter
Byggherre: Storhove Næringsbygg (Ferd Eiendom)
Byggeledelse/byggherreombud: Norconsult
Bruttoareal: 9.500 kvm
Totalentreprenør: A Bygg
Kontraktssum eks mva: Ca 100 millioner kroner
Arkitekt: Arcasa arkitekter
Rådgivere: Bygningsfysikk: ÅF Consult l RIB Betong/LARK/Vei/VA/fundamenter i grunn: Rambøll l RIGeo: Løvlien Georåd l RIBr: Firefly l RIAku: Brekke & Strand
Underentreprenører / leverandører: Grunn, utvendig vann- og avløp og interne veier: Walan Maskin l Betongarbeider: Tronrud Mjøsbygg l Bæresystem, hulldekker og sandwichelementer: Ruukki Construction l Sprinkler: Aqua-Tech l Taktekking og radonmembran l Icopal Tak l Glassfasade: Profilteam l Ventilasjon: GK Norge l Rør: GK Rør l Elektro: Moelven Elektro l Heis: Myhre Heis l Palleheis: Hybeko l Porter, skyveporter og lastehus: Hörmann Norge l Branngardiner l Haby Norske Sjalusier l Ståldører: Oslo Brannsikring l Gulvstøp steinslipt betong: Stadax Betongteam l Gulvstøp lager og produksjon: Primekss Norge l Mur og flis: SH Bygg l Gulvavretting: BHW Gulvavretting l Trapper og rekkverk: Metaweld l Solvaskjerming: Hella l Metallfasade og logo: Talitor Construction l Glassfronter, systemhimling og systemvegger: Bærum Byggmontering l Maler: Løten Malerverksted l Rullegitter: Fimotek l Lås og beslag: Kaba Møller Undall

Det er også på det rene at det nye Swix-bygget vil sørge for en fantastisk profilering av Swix med sin lokalisering tett på E6 ved Storhove nord for Lillehammer. Den knall-
røde frontfasaden er det umulig å passere uten å ta den nærmere i øyensyn.
− Målet har vært å bygge et signalbygg litt utenom det vanlige. Det tror jeg også vi har klart, sier Torbjørn Haugen, driftssjef i Swix Sport til Byggeindustrien.
Swix eies av Ferd-konsernet, og det er Storhove Nærings-
bygg som er byggherre for det nye logistikksenteret. Swix har signert en 15 års leiekontrakt med Storhove Næringsbygg.

Videre ekspansjon
krever nytt bygg

På Lillehammer har Swix en lang og stolt tradisjon som produsent av ski-smurning, skistaver og langrennsbekledning. I tillegg til eget varemerke, eier Swix også en rekke andre varemerker innen sport/outdoor. Trolig blir det flere i framtiden.
Et nytt bygg var derfor helt nødvendig for at Swix skal ha mulighet til å vokse og ekspandere videre.
− Vi har vokst de siste årene med nye varemerker og vårt lokale i Søre Ål har vært ombygd flere ganger, men ble etter hvert ineffektivt og upraktisk. Vi er også hele tiden på utkikk etter oppkjøpsmuligheter, sier Haugen.

Opplevelsessenter
Det nye Swix-bygget vil inneholde produksjon av skismurning og plastdeler til stav- og voksproduksjonen, kontorer, et ferdigvare-
lager på ca 4.400 kvm i tillegg til et opplevelsessenter for kunder og forbrukere.
Her vil Swix få mulighet til å vise fram hele sitt produktsortiment for alle varemerker, det vil bli et outlet-utsalg, og de besøkende vil få mulighet til å følge skismurningsproduksjonen «live» gjennom et stort glassvindu. Ivrige skiløpere får også mulighet til å stikke innom og teste ut skismurningsprodukter i et eget smørerom. Swix får nå mulighet til å presentere store deler av produktsortimentet for kundene på en svært god måte, noe som lenge har vært ett savn.
Selv om det nye logistikksenteret er litt mindre i areal enn tidligere lokaler, skal moderne og effektive løsninger bidra til mer effektiv drift og økt lønnsomhet. Swix eier blant annet det svenske varemerket Lundhags, som fram til nå har hatt et varelager i Gøteborg. Dette blir nå flyttet til Lillehammer.

Første prosjekt for Ferd Eiendom
Det er A Bygg som har vært entreprenør for det nye logistikk-
senteret. Entreprenøren har hatt en totalentreprise på ca 100 millioner kroner. Dette er første prosjektet entreprenøren gjennomfører for Ferd Eiendom og A Bygg var den utkårede allerede mens prosjektet lå i støpeskjeen.
A Bygg har levert en rekke lager- og logistikkbygg og har i denne omgang fått bryne seg på et litt mer komplekst bygg.
− Vi har vært med siden ett år før byggestart og har vært med på å utvikle prosjektet sammen med byggherren. Det har vært en stor fordel for den videre prosessen. Det har vært et prosjekt med få endringer ut fra totalen, sier prosjektleder Tor Roman Moltzau i A Bygg.


Krevende geometri
Bygget har et samlet areal på 9.500 kvm og et fotavtrykk på 6.800 kvm. Moltzau forteller at byggets geometri i forhold til tomta på cirka 21 mål har krevd flere runder på tegnebrettet.
− Der hvor bygget er plassert er det bra grunnforhold. Mye av tomta ellers består av morenemasser, noe torv og leire noe som har krevd mange undersøkelser med prøveboring i grunnen for å komme fram til den optimale plasseringen av bygget på tomta, forklarer han.
Råbygget er av stål og taket er isolert TRP-plate tak. Fasaden for logistikkdelen av bygget er sandwichelementer, mens vegg-
konstruksjonen i den røde fronten av bygget er en tradisjonell tømmerklimavegg med store glassflater.

Arkitektur inspirert fra skiverdenen
Arkitekt for Swix sitt nye logistikksenter er Arcasa arkitekter, og man finner kjente linjer fra skiverdenen også i fasaden til det nye Swix-bygget.
− For Swix har det vært viktig at rødfargen i logoen vår gjenspeiles i det nye bygget. Den buende fronten i forkant av bygget har form som en carving-ski, opplyser Haugen i Swix Sport.
Denne særegenheten har satt de prosjekterende på mange tekniske prøvelser.
− Den buede fronten har 140 ulike knekkpunkter og det er benyttet et avansert 3D-verktøy for å skape den spesielle utformingen i fasaden, sier Moltzau.
Frontpartiet mot E6 er bygd i glass med solreduksjon og rødlakkerte fasadeelementer av aluminium.
− I tillegg er det eikespiler i fasaden. Eik er også et gjennom-
gangstema flere steder innvendig i bygget, opplyser han.

Energiklasse B
Total vil cirka 60 personer jobbe i det nye bygget, som har 21 cellekontorer i tillegg til 14 kontorplasser i åpent landskap i kontordelen av bygget som går over to etasjer. Det er lagt vekt på å skape et energivennlig bygg og det nye logistikksenteret tilfredsstiller energiklasse B og er koblet til det lokale fjernvarmesystemet.
Ståle Rorgemoen fra Norconsult har vært innleid som byggherre-
ombud av Storhove Næringsbygg.
Han framhever inngangspartiet og opplevelsesdelen av bygget hvor det er støpt et betonggulv som er slipt hele åtte ganger for å skape en helt spesiell overflate og få fram strukturen i betongen.
− Jeg tror ikke det er mange andre bygg i Norge som kan vise til et betonggulv med tilsvarende kvalitet, sier han.

Ingen skader med fravær
Rorgemoen kommenterer at kontorene i plan to blir lyse og trivelige og at møtefasilitetene i det nye bygget blir svært bra.
− Vi som byggherre har hatt stort fokus på helse, miljø og sikkerhet i prosjektet, dette har A Bygg med sine underen-
treprenører videreført og gjennomført. Prosjektet har ikke hatt noen skader med fravær og det er vi kjempefornøyd med, spesielt med tanke på at det har vært cirka 100 firmaer og rundt 3 - 400 personer innom prosjektet i løpet av byggeperioden, sier han.

0,35 luftutskiftninger per time
Moltzau forteller at fremdriftsplanen i prosjektet har vært tøff, men at prosjektet overleveres i henhold til framdriftsplanen. Byggetiden har vært 12 måneder.
− Det har vært god flyt i logistikken, men det har vært en hektisk innspurt. Vi hadde en fin høst værmessig i fjor og fikk utnyttet den til å utføre mye av arbeidet utenomhus. Det er en nøkkelfaktor i prosjektet som bidro til at vi kunne holde fullt fokus på byggproduksjonen i sluttfasen. Det har ikke vært rom for mange glipptak, oppsummerer han.
Prosjektlederen fra A Bygg sier at entreprenøren har hatt et høyt fokus på tetthet i prosjektet.
− Resultatet ble 0,35 luftutskiftninger per time. Dette klarte vi med et høyt fokus på alle overganger og tettinger i byggeperioden, sier Moltzau.
Han forklarer at det spesielt har blitt lagt vekt på overganger innvendig dampsperre i etasjeskillene i tilknytning til hulldekker og overgang mellom yttervegg og tak. Alle overganger med vindsperre og dampsperre er tapet i overganger og skjøter. For kabler har det blitt bestrebet å benytte egne mansjetter utvendig og innvendig for å sikre tette gjennomføringer.
− Bygget har en gjennomgående dampsperre i overgang mellom etasjene. Det er noe vi av erfaring ofte ser blir slurvet med og man opplever dårlige resultater og luftlekkasjetall. Høyere tetthet sikrer bedre økonomi for sluttbrukeren, sier han.

Gjensidig avhengighetsforhold
For Ferd Eiendom har det vært viktig å bygge et logistikksenter med kvaliteter man vanligvis ikke ser i tilsvarende type lagerbygg. Det har vært viktig å bidra til at Swix kan profilere merkevarene sine.
− Det skulle bli et blikkfang, sier Rorgemoen.
Prosessen med lokalisering av bygget har vart i mange år og Swix har hatt en god dialog med Lillehammer kommune. Tomta ble i sin tid kjøpt av Oppland fylkeskommune.
− Vi har vært tydelige på at vi mener Lillehammer trenger Swix, og at vi trenger Lillehammer. Derfor har vi vært avhengige av en god lokalisering i langrennsmetropolen Lillehammer. Vi er godt fornøyd med at vi fikk førstevalget når vi startet sonderinger rundt lokalisering, sier Haugen i Swix Sport.
Og adressen til det nye Swix bygget ble selvfølgelig; Blåswixvegen 5.

Powered by Labrador CMS