Eskelund omsorgsboliger
På Eskelund i Rygge har Hersleth Entreprenør satt opp 25 omsorgsboliger som er litt mer forseggjort enn mange andre omsorgsboliger.
Fakta
Sted: Rygge
Prosjekttype: Omsorgsboliger
Bruttoareal: 3.300 kvm
Byggherre: Rygge kommune
Totalentreprenør:
Hersleth Entreprenør
Byggherreombud: Byggettersyn
Kontrakssum eks. mva:
57,5 millioner kroner
Arkitekt: Jansen Arkitekter
Landskapsarkitekt: In Situ AS landskapsarkitekter
Rådgivere: RIB: Multiconsult l RIG: GrunnTeknikk l RIA: Brekke & Strand Akustikk l RIBr: Brannplan Norge Håkon Sørvik l RIVA: Cowi
Underentreprenør/leverandør: Prefab: Kynningsrud Prefab l Rørlegger: Storm VVS l Ventilasjon: Randem & Hubert l Oppmåling: RG-Oppmåling l Grunnarbeid: Høydahl Entreprenør l Utomhus: Lindhaugen l SD anlegg og adgangskontroll: Råde Elektro l Taktekking: Loggia Tak l Heis: Starlift l Glassfasade og utv. alu.dører: Moss Glass & Fasade l Solskjerming: Scandic Markiser l Innv. dører: Swedoor l Trapper og rekkverk: Frech mek. Sveiseverksted l Himlinger/ foldevegger: System 1 l Kjøkken og innredning: Sørlie Prosjektinn-
redning l Lås og beslag: Lexov Lås & Prosjekt l Gulvavretting: Aker Byggteknikk l Byggevarer: Maxbo l Vinduer: NorDan
– Vi har bygget mange omsorgsboliger, men dette er det flotteste bygget utseende- og kvalitetsmessig, sier administrerende direktør Reinert Hersleth til Byggeindustrien. Han er selv vokst opp i Østfold-kommunen, og er ekstra stolt over å få være med på det han mener vil bli et signalbygg i kommunen.
Boligene er planlagt for beboere med lettere demens, og Rygge kommune har hele tiden hatt et fokus på å lage spennende boliger for de som skal bo der. Rundt det avlange bygget slynger det seg en sti på kryss og tvers, og på den ene siden har de bygget opp en sansehage med planter og fontener. Det mangler heller ikke på benker langs løypa.
– Hele uteområdet er nesten som en sansehage. For denne brukergruppen er uteområdet noe av det viktigste å tenke på. Uteområdet skal bidra til å aktivisere og også til å dempe uro og rastløshet til personer med denne sykdommen. I planleggingen har vi hentet kompetanse både fra kommunen og nasjonalt, forteller prosjektleder Inger Johanne Velde i Rygge kommune.
Fire avdelinger
Langs hele veien har de brukt solide materialer, med en blanding av steinblokker, kulestein plukket fra massene på tomta og skifer langs løypa, og det er belysning rundt hele bygget. Hele konseptet er at beboerne skal kunne vandre rundt ute, og at de trives så godt at de ikke går ut i veien.
Fasaden veksler mellom ospe- og platekledning, og er med på å gjøre rusleturen rundt bygget mer interessant for beboerne.
Selve bygget holder også høy standard.
Det er fire avdelinger i bygget; to åtteravdelinger, en firer- og en femmeravdeling. Hver avdeling har kjøkken, skyllerom og fasiliteter. I midten av bygget ved inngangen er det en dagstue med fellesområder. I underetasjen er det et kjellerområde på 800 kvadratmeter som blant annet inneholder teknisk rom, vaskerom, diverse lager og store boder til hver beboer.
Det er Jansen Arkitekter som har tegnet bygget, og In Situ som har vært landskapsarkitekt.
Regntung oppstart
Prosjektleder Øistein Røtne i Hersleth Entreprenør forteller til Byggeindustrien at de har holdt på i litt over ett år på tomten fra oppstart med lett vegetasjonsrydding. Fjorårets regntunge høst bød derimot på utfordringer på byggeplassen.
– Det kom mye regn en periode. Området vi bygger på består av leire som er knallhard helt til du begynner å røre i den. Derfor har vi direkte fundamentert med en 40 centimeter tykk betongplate i bunn, sier han.
– Da regnet kom måtte vi inn med pumpeutstyr. Det var et tilsig inn imot tomten som gjorde at byggegropen fylte seg fort opp uten tiltak.
Dermed måtte vi lense med enorme lenseslanger ut i skog og mark. Vi etablerte et kraftig fordrøyningsmagasin på grunn av høyt grunnvannstrykk. Vi var klar over dette, men magasinet, som nå kan tåle en 50-årsflom, ble større enn opprinnelig planlagt, legger Røtne til.
Nå ligger det en 50-kubikkmeter stor tank under bygget, som skal bistå det offentlige avløpssystemet med å håndtere overflatevannet.
– Bygget er konstruert som en båt med en vanntett støp. Det er en tung konstruksjon som holder bygget nede, og det ble gjort en solid prosjekteringsjobb før vi satt i gang, understreker Røtne.
Råbygget består av stålkonstruksjoner og hulldekker. Innervegger er utført i bindingsverk og gips med variasjoner av overflater i eik, mens yttervegger er av bindingsverk i tre og gips.
Tøffe frister
Entreprenøren forteller at det har vært et prosjekt med tøffe tidsfrister, men at de har lykkes å få til dette. Den første milepælen ble nådd da de fikk støpt hele gulvet i kjelleren i en etappe. Det gikk med 360 kubikkmeter på en dag på den store støpen. Etter dette fikk de opp alle betongvegg fordelt på åtte etapper, og første uke i januar kunne Kynningsrud begynne på sin leveranse.
– Da hadde vi beregnet å bygge hele bygget i en flate, men valgt allikevel å dele det opp i tre. Det var egentlig nøkkelen til at vi klarte å holde skjemaet, og kom raskere i gang med tømrerarbeidene. I tillegg så var det viktig at vi hadde drift på byggeplassen igjennom hele sommeren, forteller en fornøyd prosjektleder.
Fornøyd er også representanten for Rygge kommunes innleide byggherreombud Atle Bjørge i Fredrikstad Byggettersyn AS.
– Utfordringen er å få et best mulig resultatet innenfor avsatt byggebudsjett. Det har bl.a. vært en del drøftinger og vurderinger om endelig valg av fasadematerialer, men jeg mener det er landet veldig bra totalt sett innenfor et stramt budsjett som har holdt, sier han, og får støtte av kommunen.
– Gjennomføringen av prosjektet har fungert veldig bra, med et ryddig og meget godt samarbeid. Det har vært god stemning, selv om vi har hatt flere endringsdiskusjoner, sier prosjektleder Inger Johanne Velde i Rygge kommune.