F.v.: Stian Lauritzen, Ann Turid Joan, Kari Anne Kleiv og Nil Magne Dalene i JM er strålende fornøyd med første del av prosjektet.

Elveparken Brygge – BT 1

De siste årene har flere fabrikkområder blitt gjort om til boliger i industribyen Porsgrunn. Nå har JM transformert nok et slikt område ved Porsgrunnselvas bredd.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Fakta

Sted: Porsgrunn
Byggherre, prosjektledelse
og arkitekt:
JM Norge
Prosjekttype: Boligblokker
Kontraktsform: Delte entrepriser
BRA: 1.886 kvm
Byggekostnad:
Ca 50 millioner kroner
Rådgivere: RIB: Con-Form l RIBrann: Branningeniøren
Entreprenører/leverandører: Råbygg og betongarbeider: Con-Form l Grunnarbeid: John Kleveland l Utomhusarbeider: Telemark Park og Hageanlegg l Tømrer: Entreprenør Ulf Solbakken l Blikkenslager: Argus Blikk l Elektro: Elektro 4 l Sanitær og sprinkel: Grenrør l Ventilasjon: Ventistål l Montering ventilasjon: Aeris l Maler: Kjellsen Malerforretning l Mur- og flisarbeider: Telemark Murmester-
forretning l Vinduer: SP Fønster l Foringer: Norgestre l Dører: Swedoor l Parkett: Parkettgruppen l Kjøkken: Marbodal l Lås og beslag: Brann- og Sikringsservice og Trioving l Trapper og balkonger: GBS l Heis: Kone l Riving: Af Gruppen, PeWe, TES og Valhovd l Taktekking: Byggpartner Sør

Det er på de gamle fabrikkene til Telebryggen og Norrøna på Vessia i Porsgrunn som det nå bygges lavblokker ved Porsgrunnselva – som alle i kommunen kaller den. Første byggetrinn av Elveparken Brygge består av 21 leiligheter, og bygges primært på området hvor Telebryggen inntil 2014 holdt til, mens neste trinn kommer der hvor Norrøna lå. Totalt har JM planer om å bygge inntil 100 boliger her i årene som kommer.
Prosjektet føyer seg fint inn i elvenære utbygginger i Porsgrunn de siste årene, hvor man har utnyttet vassdraget som renner gjennom Telemarksbyen på en helt annen måte enn tidligere. Kulturhuset Ælvespeilet, Rådhustrappa, Bratsberg Brygge og Porselensfabrikken er andre gode eksempler på dette.
– Vi har lagt vekt på å utnytte de fordelene som tomten har for å lage best mulige boliger. I tillegg til utsikten mot elven er solens orientering det viktigste enkeltelementet vi har tatt hensyn til. Her på vestsiden av elven er utsikten mot øst, mens solen skinner varmest fra sør og vest. Dette har vi løst ved å tegne gjennomgående leiligheter. I dette første byggetrinnet disponerer nesten alle leilighetene privat balkong/uteplass mot vest, sier arkitekt Kittil Berdal Berg i JM Norge.

Gjennomgående leiligheter
Leilighetene i Elveparken Brygge er fra 67 til 120 kvadratmeter, og fremstår som lyse og trivelige mye grunnet nærheten til elva.
– Her kan du bo i byen, uten å bo i byen, poengterer markedssjef for Telemark og Vestfold, Stian Lauritzen i JM til Byggeindustrien.
– Det er mange gjennomgående leiligheter i prosjektet, og 90 prosent har to oppholdssoner. I tillegg har alle leiligheter over 80 kvadratmeter to våtrom, legger han til. Prosjektet har da også solgt godt, og 18 av 21 leiligheter var solgt da vi var på besøk.
Lauritzen og salgsleder Kari Anne Kleiv forteller at boligmarkedet i Grenland har løsnet litt i det siste, etter et litt tregt fjorår, og at Elveparken Brygge har appellert til kjøpergruppen over 55 år.

Lagt vekt på uteområdet
Utvendig har de videreført materialbruken fra naboprosjektet Vestsiden Brygge. Mest tegl, med innslag av tre og fasadeplater. De røde fasadeplatene er forresten med på å gi byggene et særpreg. Mens trebruken er mest tydelig i toppleilighetene i femte etasje, som bokstavelig talt er bygget på taket.
Med tanke på forhistorien til tomta er det naturlig at både stein og brygger har en sentral plass utomhus, et uteområde som fremstår som vellykket. Ut i elva har JM satt opp flere brygger, og til sammen kommer det 35 båtplasser i prosjektet. Mellom trinn en og to er det bygget opp et lite steinamfi med en lekeplass, og på sørsiden har man bygget en flott steintrapp opp mot Moldhaugen.
– Det er helt klart at attraktive bomiljøer er lettere å selge, og JM er kjent for å legge vekt på utearealet, sier Kleiv.

Elveutfordringer
Byggestart på Vessia var i april i fjor. JM har ikke egne håndverkere i Telemark og Vestfold, så byggene settes opp gjennom delte entrepriser. Det største salgsargumentet – elven – har også vært den største utfordringen.
– Elven har vært en utfordring. Første byggetrinn er satt opp på fjell, men vi bygger jo tett opptil elven, forklarer prosjektsjef Nils Magen Dalene i JM.
– Sørlig vær i fjor og springflo skapte noen utfordringer. Vi har hatt en fyllingskant mot elven, og store pumper i byggegropa. Vi kom 80 centi-meter over normal vannstand når vi var ferdig med å støpe gulvet. Da var vi berget, legger han til.
Prosjektet er prosjektert til å holde unna for en 200 års-flom. Tidligere i år var det en stor flom lenger opp i Telemarksvassdraget, men mens Skien merket vannets herjinger – så påvirket ikke denne vannstanden i Porsgrunn i samme grad.

Energi
Som sagt er det delte entrepriser i prosjektet. Con-Form har hatt råbygget, og levert elementer og plattendekker. I tillegg er det en stålkonstruksjon i ytterveggene med isolasjonsplater og tegl utenpå.
Leiligheten på toppetasjen er bygget på toppen av betongtaket, og har Lett-tak som eget tak. Under hele tomten har de bygget et underjordisk parkeringsanlegg, som foruten biloppstillingsplasser inneholder flere boder.
Hver leilighet er utstyrt med et ventilasjons- og varmeanlegg fra Nilan. Den inneholder både en effektiv motstrømsveksler og en spesialdesignet reversibel varmepumpe som utnytter restenergien i avkastluften. Anlegget varmer blant annet opp varmtvannstaneken og to panelovner, og gjenvinner 85 prosent av lufta. Isolerte vindu, dører og vegger som ligger godt over kravene i TEK10 er også med på å dra ned energibehovet.

Powered by Labrador CMS