Ketil Veiseth i Betonmast Trøndelag (t.v.) og Audun Husdal Pedersen i OBOS.

Væretrøtoppen

Utsikten er det lite å si på fra de 42 leilighetene som Betonmast Trøndelag har bygd for boliggiganten OBOS. Fra balkongene i alle leilighetene har beboerne en enestående utsikt vestover mot Ranheim og Lade, og med Trondheimsfjorden og Fosenhalvøya i det fjerne.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Fakta

Sted: Trondheim
Prosjekttype: Leiligheter
Byggherre: Obos Nye Hjem Nidaros
Bruttoareal: 3.400 kvm leiligheter
+ 1.750 kvm p-kjeller
Totalentreprenør:
Betonmast Trøndelag
Kontraktsum eks mva:
79,3 millioner kroner
Totalsum: 160 millioner kroner
Arkitekter: Norconsult Solem arkitektur
Rådgivere: RIB: Harboe og Leganger l RIG: Sweco l RIV rør: Oras l RIE: Totaltek Trøndelag l RIV vent: GK Norge l RIBr og RIAku/lyd: Rambøll
Underentreprenører/leverandører: Elektro: Totaltek Trøndelag l Rør-
legger: Oras l Ventilasjon: GK Norge l Energimåling: BKK Energitjenester l Heiser: Reber Schindler Heis l Grunnarbeid: Br. Bjerkli l Betong-
arbeid: Horneberg Bygg l Prefab: Contiga l Flis: Thor Aune l Maler: Sandå Stjørdal l Smedarbeider: Br. Midthaug l Glass/alu: R. Daaland l Baldakiner: Glassmester Larsen l Branntetting: Firesafe l Parkett: Bo Andren l Kjøkken og fast innredning: HTH l Bodvegger: Troax l Isolering yttervegger: Isoenergi Midt-Norge l Taktekking: Icopal l Betongsaging og kjerneboring: SR Betongboring l Dører: Tore Ligaard l Fuging: Trønderfug l Blikkenslager: Hegra Blikk l Stillas: Aluhak Stillas Trondheim l Festemidler, verktøy: Tromas l Avfallsbehandling: RagnSells l Fasadeleverandør: Cembrit

Det er 16 måneder siden Betonmast Trøndelag satte gravemaskinene i arbeid på den fire mål store tomten, høyt over Trondheimsfjorden og det gamle industristedet Ranheim øst for Trondheim sentrum. Tomten hadde de arbeidet med å utvikle i lengre tid. Solem Arkitektur i Trondheim ble tidlig engasjert i arbeidet med en regulering av området og utvikle et boligprosjekt. Resultatet ble forslag om å bygge tre selvstendige blokker, hver på fem etasjer, og med en felles p-kjeller under alle blokkene.
Våren 2013 ble fire entrepre-
nørfirma invitert til å levere inn anbud som til slutt Betonmast Trøndelag vant med en kontraktsum på snaue 100 millioner kroner.
Dermed kunne salget settes i gang i regi av Heimdal Eiendomsmegling. Ett år senere var nær halvparten av de 42 leilighetene solgt og OBOS ga grønt lys for å starte gravemaskinene. For bare en drøy måned siden stod de tre blokkene ferdig til innflytting, og da var også det meste av utearealene var ferdig opparbeidet. Pr. i dag er 27 av de 42 leilighetene solgt.

Tre like
De tre blokkene er prikk like med en felles parkeringskjeller med plass til én bil pr leilighet samt en sportsbod for hver leilighet knyttet til den enkeltes parkeringsbås. Hver etasje består av tre leiligheter med unntak av toppetasjene om har to. Størrelsen på leilighetene varierer fra to-toms på 61 kvadratmeter til fireroms på 103 kvadratmeter som de største. Samtlige leiligheter har balkong og utsikt mot vest og Trondheimsfjorden.
Boligblokkene ligger i et sterkt hellende terreng slik at det neppe noen gang vil komme en ny blokk som kan sperre for den utsikten dagens beboere har.
Boligblokkene er bygd etter TEK10-standarden, og som innebærer en isolasjon i ytterveggene på 20 + 5 cm, og vinduer med tre lags glass.
Oppvarmingen skjer gjennom varmepumper med luft som energikilde. Tre varmepumper sørger for nok energi til å varme opp det vannet som brukes til oppvarming, og til det daglige behovet for varmtvann i leilighetene. Med unntak av leilighetene i toppetasjene, er det montert én radiator for hver leilighet. I toppetasjene er det to. I tillegg er det lagt varmekabler på bad og i entré. Dette gjør at behovet for el til oppvarming er beregnet til å bli så lite som 5.500 kilowattimer (kWh) for en gjennomsnit-tsleilighet. Alle leilighetene er også utstyrt med egne ventilasjonsanlegg som sørger for god luftgjennomstrømning.
Badene er flislagt utført av hovedentreprenøren, mens HTH har levert kjøkkeninnredningene. Alle gulv har eikeparkett som standard, men det har vært mulig for boligkjøperne å velge ulike typer parkett. Det samme gjelder bruk av farger som varierer fra hvitt til ulike grånyanser. Også valg av fliser på badet har boligkjøperne kunnet bestemme selv innen visse grenser.
Leilighetene er godkjent for Husbankfinansiering, og prisen varierer fra 2,7 millioner kroner og 44.300 kroner pr kvadratmeter for de minste, til 5,35 millioner og en kvadratmeterpris på nær 52.000 kroner for de største. Fellesutgiftene varierer fra 984 til 1.313 kroner pr leilighet, og dekker blant annet utgifter til forsikring, TV/bredbånd, trappevask, snømåking og fremtidig vedlikehold.

Byggeprosessen
De tre blokkene ligger i et sterkt hellende terreng. Det var derfor nødvendig å grave seg inn i grunnen, og ikke så mye som ned i grunnen da grunnarbeidene startet. Her som så mange andre steder i Trøndelag bestod grunnen for det meste av leire. Før byggearbeidene startet bestod tomten av trær og kratt samt en fylkesvei som måtte flyttes. Til sammen ble det gravd ut 8.700 kubikkmeter masse.
Både dekk og vegger i den 1.750 kvadratmeter store parkeringskjelleren er av plasstøpt betong.
Resten av de tre byggene er derimot i stor grad basert på prefabrikkerte elementer fra Contiga i Stjørdal. Fra parkeringskjelleren er det heis og trappeoppganger opp til hver blokk. Både heis- og trappesjakter er av prefabrikkert betong. De bærende elementene i bygget som søyler og dragere er også av stål og prefabrikkert betong.
De 42 balkongene er også prefabrikkert, og huldekker er brukt som etasjeskillere. Mellom leilighetene består også skilleveggene av prefabrikkert betong, mens det innen leilighetene er brukt gipsplater som skillevegger.
Fasaden har fått sin spesielle utforming. Ut mot vest og Trondheimsfjorden dominerer balkongene, mens baksiden av blokkene møtes av en bratt skråning. Her har arkitektfirmaet foreslått bruk av lyse sementbaserte fasadeplater, mens trappehus, front og bakside er kledd med mørkebrun trepanel. Synsinntrykket blir dermed en veksling mellom den lyse betongen og det mørkere treet.
Det er felles hovedinngang til alle tre blokkene på vestsiden, der alle balkongene finnes. Hver blokk har egne innganger på baksiden. På uteområdet er det opparbeidet tre lekeplasser – en i hver ende av boligkomplekset, og en i tilknytning til nye eneboliger som kommer i samme område. Innimellom tilførselsveier og lekeplasser er det anlagt plener og gangstier.

Powered by Labrador CMS