Prosjektleder Helle Smedstuen i Ringsaker kommune og prosjektleder Frank Hermansen i Martin M. Bakken mener det har vært et meget bra samspill i prosjektet.

Mørkved skole

– Samspillet med totalentreprenøren ga oss et bedre skolebygg, sier prosjektleder Helle Smedstuen i Ringsaker kommune.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Mørkved skole

Sted: Brumunddal i Hedmark

Prosjekttype: Skole dimensjonert for 315 elever. Rehab. og nybygg

Areal: Ca 5.000 kvm

Totalentreprisekontrakt eks mva: 120 millioner kroner

Byggherre: Ringsaker kommune

Arkitekt og landskapsarkitekt: Plan1

Totalentreprenør: Martin M. Bakken

Rådgivere: RIB: SBG Byggprosjekt l RIV: Norconsult l RIE: Ing. Hallås l RIA: Gert Berg Knudsen l Brannkonsept: TekØk Rådgivning l TB koordinator: Sweco

Underentreprenører og leverandører: Utomhus og anleggsgartner: Dobloug Entreprenør l Rørlegger: GK Rør l Ventilasjon: Techno-Team Prosjekt l Elektro: Storhamar Elektro l Automatisering: Normatic l Heis: Kone l Ferdigbetong: Betong Øst l Metallarbeider: Ivar Bråthen Mekaniske l Gulvsparkling og lydgulv: Mjøs-Produkter l Betongkonstruksjoner: Contiga l Stålkonstruksjoner: Armec l Lett-tak: Lett-Tak Systemer l Fliser: Mjøsen Murmesterforretning l Byggevarer og ståldører: Løvenskiold Handel l Vinduer: NorDan og Norgesvinduet Bjorli l Innv. solskjerming: Vental Hunter Douglas Prosjekt l Røykluke: Everlite og Icopal l Innv. laminat-dører: AT Tre l Branngardin: Haby Sjalusier l Foldevegg: Sigmund Olsen Agentur l Låser, beslag: Lås og Sikring l Blikkenslager: Gunnar Jensen l Glassfasader og alu.dører: Alupoint l Maler- og byggtapetserarbeider: Morten Skancke l Gulvsliper: Gulvsliper A. Rasmussen l Himlinger/systemvegger: NorPartner l Kjøkken- og baderom: HTH Kjøkkenforum l Fasadeskilt og orienteringstavle: Euroskilt l Branntetting/isolering: Firesafe l Takheis: Hill-Rom Norge

Hun er ikke i tvil om at det var et riktig valg av Ringsaker kommune å gå for samspillsentreprise da de skulle rehabilitere og bygge ny Mørkved skole i Brumunddal.

– I utgangspunktet hadde vi tenkt å rehabilitere mer av eksisterende bygningsmasse fordi mange mente det var mer lønnsomt, men i samarbeid med totalentreprenør Martin M. Bakken fant vi ut at det ville være mer fornuftig å rive mer og bygge mer nytt. Dette sparte vi faktisk 580 kvadratmeter på i og med at vi kunne bygge nye arealer med en langt mer fornuftig planløsning, forteller Smedstuen.

Videreutviklet konseptet

Martin M. Bakken har gode erfaringer med samspillsentrepsier også fra tidligere prosjekter. Prosjektleder Frank Hermansen tror byggherre gjør lurt i å involvere entreprenør i tidlig fase, noe Mørkved skole er et godt eksempel på.

– Etter kontrahering gikk vi over i en planleggingsfase hvor vi konkluderte med at rehabiliteringen av det ene bygget ville bli veldig dyrt. Planleggingsfasen gikk derfor over i en del to der vi videreutviklet konseptet med å rive mer og bygge mer nytt, opplyser Hermansen.

Ifølge Helle Smedstuen har ikke totalkostnaden for prosjektet blitt lavere som en følge av mer nybygg, men hun vektlegger at de nå har fått et bedre og mer funksjonelt skolebygg med betydelig lavere drift- og vedlikeholdskostnader.

– Jeg mener vi har fått et fantastisk sluttresultat og det er mye på grunn av at vi har hatt en kontraktsform som legger opp til samspill mellom de ulike aktørene i prosjektet, sier Smedstuen.

4.000 kvadratmeter

Tre eksisterende skolebygg på til sammen 2.700 kvadratmeter ble revet i prosjektet. Nye Mørkved skole består nå av to rehabiliterte bygg på til sammen 1.000 kvadratmeter som er koblet sammen med et nybygg på cirka 4.000 kvadratmeter.

Martin M. Bakkens kontrakt var i utgangspunktet på 115 millioner kroner eks mva, men underveis har det kommet tillegg som gjør at totalentreprenørens kontrakt til slutt havner på rundt 120 millioner kroner.

– Vi besluttet blant annet at vi måtte skifte tak på eksisterende skolebygg, og vi rehabiliterte også mer innvendig enn vi opprinnelig hadde tenkt. Dette for å få den samme kvaliteten som vi har på resten av skolebygget, forklarer Smedstuen.

Gode kvaliteter

Ifølge Smedstuen har kommunen vært opptatt av å få et funksjonelt skolebygg med solide og vedlikeholdsfrie fasader og overflater. Dette gjenspeiler seg i blant annet valget av en del synlige betongvegger innendørs og Alubond fasadeplater på nybygget. Sistnevnte ble forøvrig levert av blikkenslageren Gunnar Jensen AS.

– Vi er veldig fornøyd med standarden vi har lagt oss på. Det er gode kvaliteter i hele prosjektet, ikke minst i det tekniske anlegget, sier Smedstuen.

Fornøyd arkitekt

Det er Plan1 som er prosjektets arkitekt og landskapsarkitekt. Sivilarkitekt Camilla Eilertsen mener det har vært en fin byggesak.

– Vi er veldig fornøyd med både resultatet og samarbeidet, sier hun.

Eilertsen forteller at de i prosjektet har fått muligheten til å gjøre en del spennende grep, blant annet utformingen av et stort og fargerikt hovedinngangsparti i stål og partier med fasadeplater med gullfarge.

– Interiørmessig er det Frank Heiertz hos oss som har hatt ansvaret. Han har blant annet brukt mange ulike farger og fototapet som vi har fått mye positive tilbakemeldinger på. Jeg er også sikker på at skolens uteområde, hvor Lisa Bjørnstad har vært landskapsarkitekt, blir veldig bra, sier Eilertsen.

Har fremskyndet overleveringen

Det nye skolebygget i Brumunddal skal huse første til syvende klasse og er dimensjonert for 300 elever. Skolen inneholder også en såkalt forsterket avdeling med plass til 15 elever.

Martin M. Bakken skulle i utgangspunktet overlevere bygget 1. august, men til byggherres store glede har totalentreprenøren fremskyndet overleveringen med en måned.

– Det har vært en fin byggeprosess der alle trøkket til fra start og de har stått på for fullt hele veien. Vi høster nå fruktene av god fremdrift og et godt samspill med våre underentreprenører, sier Frank Hermansen i Martin M. Bakken.

Han forteller videre at de hele veien har vært fast bestemt på å ha nok tid til innregulering og igangkjøring av de tekniske systemene.

– I dette prosjektet har veldig mye fungert under innregulering og igangkjøring og da blir det tid på slutten, konstaterer prosjektlederen. Han tilføyer at det fortsatt gjenstår en del arbeider med uteanlegget som skal overleveres 1. august.

Skolebarn tett inntil byggeplass

Hermansen trekker frem at prosjektet er gjennomført med skole i drift tett oppå byggeplassen. Han er derfor godt fornøyd med at de har klart målsettingen med å unngå uheldige hendelser eller nesten hendelser knyttet til skolebarna.

– Vi startet prosjektet med å dele ut refleksvester til barna og det ble gjennomført mange møter for å informere om det som skulle skje. Vi har også poengtert dette veldig i oppstartsmøtene med underentreprenørene. Blant annet var det viktig å terpe på at adkomstveien til byggeplassen også er en skolevei. Jeg synes de involverte har vært flinke til å vise aktsomhet, sier Hermansen.

– Fra kommunens side har vi fokusert mye på å informere hele tiden om det som skulle skje. Vi har blant annet sendt ut «byggenytt» til både skole, foreldre og naboer. Tilbakemeldingene vi har fått tilsier at dette har gått smertefritt, avslutter Helle Smedstuen.

Powered by Labrador CMS