Mørkvedlia Studentpark

Studentsamskipnaden i Nordland (Studentinord) satser ambisiøst og har som målsetting å bygge 600 studentboliger i Mørkvedlia Studentpark utenfor Bodø.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Fakta

Sted: Bodø
Prosjekttype: Studentboliger
Kontraktssum eks mva: Bygg A og B: 169,2 mill.kr. Bygg C: 211,8 mill.kr.
Bruttoareal: Bygg A og B: 8.033 kvm. Bygg C: 6.025 kvm.
Byggherre:
Studentsamskipnaden i Nordland
Totalentreprenør:
Gunvald Johansen Bygg
Arkitekt: Norconsult,
avd. Arkitektstudio
Rådgivere: RIB: Rambøll l RIVVA: Norconsult l RIV Ventilasjon: Sweco
l RIV – Rør: Norconsult
Totalunderentreprenør
tekniske fag:
Elektro Bodø
Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: M3 Anlegg l Prefab betong: Overhalla Betongbygg l Ytterveggselementer: Overhalla Hus l Heis: Kone l Badreromskabiner: Contech l Taktekking: Protan Tak
l Byggevarer og kjøkken: Byggmakker Bodø l Flisarbeider: Semcon Nord l Malerarbeider og gulv: Edvardsson Entreprenør l Lås og beslag: Bodø Sikkerhet & Lås l Metallarbeider: Midthaug l Vinduer: Bygg A og B NorDan, Bygg C Nordvestvinduet l Dører: Swedoor

Boligene ligger i gangavstand fra Universitetet og Politi-
høgskolen i Nordland på områdets kremtomt mellom Riksveien og Mørkvedveien med flott utsikt over Saltfjorden og brua over Saltstraumen.

Et indre tun mellom byggene blir fellesareal med parkanlegg, parkering og undergrunnsareal for søppel.

– Hus A og B tilhører den første kontrakten vår, og der startet arbeidene våren 2014. Bygg A med 111 hybler ble ferdigstilt i fjor sommer, og Bygg B med 144 hybler i desember. De utgjør til sammen 255 hybler av totalt rundt 600 boenheter, forteller anleggsleder Stein Evensen i Gunvald Johansen Bygg AS.

Bueform
– Bygget har fått en svak bueform for å understreke stedets topografi, og samtidig dannes et felles uterom mellom de fire byggene. Byggene avtrappes mot sør for å slippe solen inn i uterommet og danner et mykere og mer variert fjerninntrykk. Det har en veldig synlig og markant plassering med tanke på hovedinnkjøringen til Bodø, påpeker arkitekt Jo Simen Åstorp i seksjon Arkitektstudio Norconsult.

Tre typer fasadekledning
Det er valgt tungt fasademateriale ut mot støysiden.
– Tegl er typisk materiale for hele universitetet. Derfor har vi valgt samme lyse tegl som er brukt på studenthotellet inne på universitetsanlegget. På innsiden (inn mot tunet) er fasaden av Accoya trevirke som i større grad gir assosiasjoner til bolig. Accoya er valgt for å få en vedlikeholdsfri fasade, og er et miljøvennlig alternativ. For å skape variasjon har fasaden innspill av fargefelt med Cemberit fibersementplater for å signalisere at dette er et hus med et mangfold av studenter, framhever han.

– En avgjørende faktor er at alle fasadeelementene er tilnærmet vedlikeholdsfrie, påpeker prosjektleder Rune Eliseussen i Gunvald Johansen Bygg AS.

– Vår oppdragsgiver, Studentsamskipnaden, er naturligvis opptatt av optimalt vedlikeholdsfrie bygg med fokus på drift og tekniske løsninger. I tillegg er Bodø meget slagregnutsatt, med vann som kommer vannrett, og det stiller selvfølgelig krav, poengterer han.

14 dager per etasje
Totalentreprenør Gunvald Johansen har utført betong- og tømrerarbeidene med egen stab. Byggene oppføres med betongelementkonstruksjoner og stål, og er innvendig bygget opp med Granab gulv for tekniske installasjoner. Alle baderom er prefabrikkerte badekabiner fra Norac. Badekabinene blir heist inn etasje for etasje.

– Hver etasje ble produsert i løpet av en 14 dagers periode. Det gjelder både ytterveggselementene og bærekonstruksjon, betong, stål og prefab, forteller Evensen.

– Den eneste forskjellen er at på de første byggene (A og B) ble ytterveggselementene kjøpt fra Overhalla Hus, transportert hit og montert. Av praktiske og økonomiske årsaker valgte vi å lage en egen rigg for Bygg C, og produserer elementene på byggeplass, tilføyer han.

Tre hybelvarianter
Både Hus A og Hus B har komplette hybler med kjøkken i hybelen. I Hus C er det lagt opp til et annet konsept med felleskjøkken, hvor det er omtrent 10 hybler per kjøkken. Totalt er det 17 felleskjøkken.

Hyblene i hus A og B er i tre varianter, fra den enkleste ettromshybelen til dubletter der to og to hybler har felles kjøkken og toalett.

– I tillegg er det en del handikap-tilrettelagte hybler for rullestolbrukere. Av samtlige hybler er 20 prosent tilrettelagt for rullestolbrukere, og disse rommene er litt større enn de andre. På felleskjøkkene er det også spiseplass, og hver student får sitt høyskap som inneholder kjøl- og fryseskap. I Hus C er det altså lagt opp til et mer sosialt konsept, og totalt sett er det en god miks av forskjellige typer hybler i Mørkvedlia Studentby, mener
Eliseussen.

Fellesrom
– Vi har bevisst lagt stuene i hver etasje mot den fantastiske utsikten. Hver stue har eget tema og miljø alt etter hva du ønsker å gjøre; kinorom, arbeidsrom, spisestue, spillerom og lignende Dette for å skape en sosial arena for fellesskap blant studentene, poengterer Åstorp.

Regulert for fire bygg
Byggherren har planer om å bygge fire blokker, og området i Mørkvedlia er også regulert for det.

– Så langt er det fullført to, og vi er i gang med den tredje. Byggherren venter på avklart finansiering for den fjerde blokken, Hus D. Hele området her er fristilt for fire bygg, sier Evensen.

Jomfruelig terreng
– Vi startet opp i jomfruelig terreng, og inkludert i totalentre-
prisen ligger infrastruktur som veier og stier samt opparbeidelse av VVA og strømforsyning, samt oppgradering av Mørkvedveien, som i sum som beløper seg til rundt 20 millioner kroner. Det er litt spesielt. Vi befinner oss jo tross i alt i en by, sier Evensen.

– En ganske betydelig infrastruktur ligger i bunn. For å forsvare den omfattende infrastrukturutbyggingen, må det også planlegges for et så pass stort boligvolum totalt sett. Men i og med at vi ikke har noe nært naboskap å ta hensyn til, er vi på en måte litt fristilt også, sier Eliseussen.

Powered by Labrador CMS