Brandbu barneskole

Store vindusflater, 228 rom, amfi og topp moderne utstyr. Gran kommune ruster seg for framtiden med et 5.000 kvadratmeters skolebygg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Fakta

Sted: Brandbu
Prosjekttype: Nytt skolebygg – renovering og nybygg
Areal: 5.000 kvadratmeter
Prosjektkostnad:
164 millioner kroner
Byggherre: Gran kommune
Prosjektledelse: HR Prosjekt
Totalentreprenør:
Betonmast Innlandet
Arkitekt: SBG Byggprosjekt
Rådgivere: RIB, RIAk, RIByFy: SBG Byggprosjekt l RIE: Eltera l ITB-
koordinator: Norconsult l RIV: DHJ l RIBr: Brannsafe l RIG: Løvlien Georå
Leverandører/underentreprenører: Automatikk: Sauter Norge l Elektro: Eltera l Ventilasjon: Bryn Inneklima l Rørlegger: Randsfjord rørservice l Grunn og utomhus: Magne Sveen l Riving: Øst-Riv l Lås/beslag: Lås-
gruppen l Stålkonstruksjoner: Næsset mek. Verkstad l Prefab: Loe Betongelementer l Heis: Elevator l Gulvstøp/sparkling: Vinstra sementpuss l Lett-tak: Lett-tak l Mur/puss/flis: Oppland Mur og flis l Taktekking: Takteknikk l Glass-
fasader: Alupoint Norge l System-
vegger og himlinger: Tøftum innredning l Parkett: ABS Parkett-
gruppen l Kjøkken: HTH l Vinduer: Norgesvinduet l Byggevarer: Byggmakker Skattum l Porter: Port & Varmeservice l Blikkenslager: Sørbråten Blikk l Trapper og rekkverk: Metallpro l Skilting: Tretex l Sportsgulv og utstyr: Egas Sport

Helt siden midten av 1960-tallet har det vært ungdomsskole i Nobels Gate 28 i Brandbu i Gran kommune på Hadeland.

Nå er den gamle skolen transformert til en topp moderne og nesten tre ganger så stor barneskole.

– Vi har rehabilitert rundt 1.300 kvadratmeter av den eksisterende bygnings-
massen. I tillegg har vi bygd på 3.700 kvadratmeter med nybygg, fordelt på to plan. Dette er et veldig stort oppdrag for oss. Kontraktsum er på rundt 93 millioner pluss moms, sier Jens Heie, prosjektleder i Betonmast Toten.

350 elever
Bygget er allerede overlevert til kommunen, og den nye skolen åpner dørene for rundt 350 spente elever til skolestart i august. Byggherre HR Prosjekt har allerede begynt å flytte inn møbler og utstyr.

– Alt er klart til skolestart. Det blir en topp moderne skole, delt opp etter klassetrinn og med et flott samlingssted i foajeen. Klasserommene er også utstyrt med skille-
vegger, slik at man enkelt kan slå sammen to klasser ved lærermangel, sier avdelingsleder Odd Thomas Olafsen i HR prosjekt.

Bygget blir ny barneskole for tre tidligere skolekretser – Fagerlund, Bjørklund og Solvang – og Olafsen sier elevene får god plass.

– Skolen er bygd for 420 elever, så inntil videre har de overkapasitet. Hensikten med utbyggingen er jo at de skal ha plass til flere elever. I prosjektet er det også lagt til rette for et nytt byggetrinn med fire nye klasserom når det blir større behov i fremtiden, sier han.

Unngår mobbekroker
Skolen ligger like i nærheten av idrettsbane og skøytebane. I tillegg får elevene en stor, åpen og påkostet uteplass med både lekeapparater, ballbinger og grøntområder.

Olafsen sier bygningskroppene danner et bananformet gårdsrom, et atrium.

– Utformingen av uteområdet er nøye planlagt, og bidrar til at man unngår såkalte mobbekroker. Den er enkel for lærerne å inspisere, og i tillegg blir naboen skjermet for støy fra lekeplassen, sier han.

Jens Heie sier både innsiden og utsiden av skolen er gjennomtenkt til siste detalj.

– Det er et bygg som brukerne kan være stolte av. Alt er bygd etter dagens krav og retningslinjer, og skolen har mange gode kvaliteter, sier han, og framhever blant annet de store ovale vindusflatene hvor man kan se ut mot skolegården.

I det nye bygget finner du også skolekjøkken, musikkrom med lydisolerte vegger og vinduer, SFO, bibliotek og et påkostet amfi.

– I alt består skolen av 228 rom. Da har vi telt med alt fra minste bøttekott til den største salen, sier han.

Lang prosess
Olafsen sier byggeprosjektet er et resultat av en lang prosess med kommunen, som han selv har vært involvert i siden begynnelsen.

– Målet har vært å slå sammen tre mindre skoler til en stor. Lokaliseringsprosessen startet sommeren 2013, så det har vært en lang og grundig forprosess. Vi skrev kontrakt for barneskolen i desember 2014, og så har byggingen pågått gjennom 2015. Bygget har vært så å si ferdig siden påske, sier han.

Olafsen sier den opprinnelige ungdomsskolen var en tegl-
bygning, og at de derfor også har brukt teglstein i det nye bygget.

– I tillegg er det brukt royalimpregnert treverk, som holder seg lenge med tanke på hvor mye det koster. Bygget har flere arkitektoniske verdier, men av kostnadshensyn er det ikke et signalbygg, sier han.

Powered by Labrador CMS