Fagerholt skole

I Kristiansand har kommunen fått på plass nok en ny skole. Denne har passivhusstandard og ble overlevert tre måneder før tiden av BRG.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

 Fagerholt skole

Sted: Kristiansand

Prosjekttype: Totalentreprise

Entreprisekostnad: 92 millioner kroner eks. mva

Bruttoareal: 5.772 kvm

Byggherre: Kristiansand kommune

Totalentreprenør: BRG Entreprenør

Prosjekteringsledelse: Multiconsult

Arkitekt: Amtedal & Hansen Arkitektkontor

Rådgivere:

RIB, RIAku, RIGeo, RIEnergi: Multiconsult l RIV: Caverion AS l RIVA: Vianova Kristiansand l RIE: Elconsultteam Sør l RIBrann: Agder Consult

Underentreprenører og leverandører:

Oppmåling: Landmåler Sør l Grunnarbeider, utvendig VA: Kaspar Strømme l Riving: Olav Ager Wick AS l Taktekker: Sørlandstak l Glass- og aluminiumsarbeider: Tore Andersen l Innv. foliering: 07 l Maler, gulvbelegg: Brødrene Jakobsen l Systemhimlinger: Bico bygg og innredning l Innv. skillevegger: Systemcol Elektro, rør, ventilasjon: Caverion l Lås og beslag: Norlock l Kjøkken og byggevarer: Optimera l Storkjøkken: Metos

Den tidligere skolen var både for gammel, slitt og for liten

for å gi barn og lærere på Fagerholt et godt sted å lære og lære bort. Fra september 2014 til mars i år er derfor det gamle fjernet og en ny skole i passivhusstandard reist.

BRG Entreprenør AS vant totalentreprisen som inkluderte riving av eksisterende bygg og oppsetting av nytt.

– Vi startet med rivingen og kom godt i gang med prosjektet. Samarbeidet med både skolens ansatte, byggherre og underleverandører har gått veldig fint, forteller BRGs prosjektleder Eivind Hennig.

BRG har selv stått for prosjektering, prosjektledelse og betong- og tømrerarbeidene, og har i snitt hatt rundt ti egne ansatte i sving på prosjektet. Kontraktssummen var på 92 mill. kr. eks. mva.

Overtakelse tre måneder før

Barneskolen er på 5.772 kvadratmeter, inkludert den 400 kvadratmeter store gymsalen midt i skolen. Gymsalen står mellom to fløyer á to etasjer i en 90 graders vinkel. I tillegg til klasserom, består skolen av arbeidsrom for lærere, administrasjonsfløy, bibliotek, formingsrom, matlagingssal, sløyd, musikkrom, med mer.

Skolen er reist med tradisjonelt reisverk, er fundamentert til fjell og har hulldekker som etasjeskiller. Fasaden er kledd med fargede Formica-plater. Innvending er det brukt Farmacell-vegger fra Hunton som egner seg godt for skoler på grunn av deres slitestyrke

Uteområdet ferdigstilles i løpet av høsten. Skolen kan romme 500 elever, og de fikk flytte inn allerede i mars. Overtakelsen ble forsert med over tre måneder fra planlagte medio juni.

Planla for prefab og mye lys

Det er Amtedal & Hansen arkitektkontor AS som har tegnet den nye skolen. Sivilarkitekt og daglig leder Gunnar Amtedal forteller at tilbudsgrunnlaget la til rette for en del prefabrikkerte elementer, da en effektiv og minst mulig sjenerende byggeprosess var ønskelig på grunn av den pågående skoledriften like ved.

– Planløsningene tok derfor utgangspunkt i at prefabrikkerte moduler skulle kunne monteres sammen og at størrelsen på disse ga kostnadseffektiv produksjon og transport, sier Amtedal. Byggherre Kristiansand kommune la også vekt på forskning som påpeker mangelfull belysning i mange skoler, forteller Amtedal.

– Bygningskroppene er derfor mer avlang enn kompakt, og alle store undervisningsrom har den lengste veggen mot yttervegg og dermed gode lysforhold.

Solskjerming blir også tema når mye naturlig lys skal slippe inn.

– I andre etasje skjermes soleksponerte vinduer av en utkraget konstruksjon med dreibare, motorstyrte lameller. Ved at solskjermingen er bevegelig reduseres dagslysinnslipp og sol- tilskudd minst mulig når lamellene er åpne, og omvendt.

Varme fra avfallsbrenneri

Skolen er bygget med passivhusstandard med hensyn til både miljø og energiøkonomi.

– Veggene her er 30 centi- meter tykke og trykktestingene var vel innenfor kravene, sier Hennig.

På loftet er det flere tekniske rom med kulverter mellom seg. Bygget varmes med vannbåren fjernvarme hovedsakelig i radiatorer, samt noe gulvvarme. Det er også boret sju energibrønner.

Krevende HMS med åpen skole

Det desidert mest utfordrende for entreprenøren i dette prosjektet har vært at elevene har gått på skole i brakker like ved gjennom hele byggeperioden.

– Det er klart at det setter store krav til hvordan vi planlegger logistikken, sier Hennig.

– Vi har vært nøye med planer for inn- og utkjøring med lastebiler, følgemann og avsperring av områder. Dialog har vært et stikkord.

– Vi har hatt jevnlig dialog med både naboer, skolens ansatte, elever og foreldre for å gi en forutsigbarhet for dem med tanke på hvor vi er i prosessen og hvilke sikkerhetstiltak de har måttet ta hensyn til. Det har løst seg fint, sier prosjektlederen.

Kommunal suksesshistorie

Byggherre Kristiansand kommune har gjort gode erfaringer gjennom prosjektet og er ifølge kommunens prosjektleder Morten Hallvard Stensrud svært fornøyde med sluttresultatet.

– Selv har vi i kommunen vært mye tettere involvert med våre fagavdelinger, særlig på driftssiden. Gjennom innspill fra de som skal vedlikeholde skolen har prosjektet blitt mer solid både kvalitetsmessig og økonomisk, sier Stensrud.

Han gir også skryt til både entreprenør og rådgivere.

– Amtedal og Hansen arkitektkontor, Rivco, Elconsultteam Sør og Asplan Viak har vært gode rådgivere for oss i utformingen av anbudsunderlaget. Dette er en helt avgjørende del av prosjektet for vi som skal eie og drive denne skolen i flere tiår fremover.

– BRG har på sin side hatt en særdeles god tilnærming på både prosjektering og bygging. Resultatet av alle de involverte menneskenes profesjonalitet ser vi her i dag, sier Stensrud.

Powered by Labrador CMS