Fakta
Prosjekttype: Fabrikkbygning
Sted: Øran Vest, Åndalsnes
Bruttoareal: 7500 kvadratmeter
Byggherre: Øran Vest
Hoved/totalentreprise: Øran Vest (byggherrestyrte delentrepriser)
Prosjektkostnad: 130 millioner kroner ekskl. moms, inklusive tomt
Prosjekt- og byggeledelse: Vollan Prosjekt
Arkitekt: Arkitektkontoret BBW
Rådgivere: RIG: Norconsult l RIM: Multiconsult l RIB: Olset l RIBr: Firesafe l RIAKu: Brekke & Strand Akustikk l RIV: Riksheim Consulting l RIE Kvalsund Ingeniører
Underentreprenører/leverandører: Opparbeidelse av tomt og byggegrop: Solberg Maskin l Plasstøpt betong: Veidekke Entreprenør l Gulv av betong: Tiller-Vimek l Prefab betong og stål: ElementPartner l Slipte fasader: HÅ Element l Takplater: Skjelbostad Sveis l Glassfasader, dører og vinduer i yttervegg: Straumsheim Glass og Fasade l Porter: Assa Abloy l Taktekking: Icopal Tak l Blikkenslager: Rauma Blikk l Malerarbeider: Maler Per Helge Villa l Trapper og Rekkverk: Brødrene Midthaug l Lås og beslag: Norsk Låsservice l Fast innredning: Grande Trevare l Rørtekniske anlegg: Rørleggersentralen l Ventilasjonsanlegg: Nordvest Miljø l Elektrotekniske anlegg: EL 24 l Heis: Heisplan l Trafo: Rauma Energi
Den nye fabrikken på 7.500 kvadratmeter i tre etasjer ble påbegynt like etter påske i år og er ferdig nå like før jul samme år. En nesten utrolig kort byggetid på bare sju måneder. Planleggingen har pågått siden 2012.
ElementPartner har selv prefabrikkert alle vegger. Det har foregått i den gamle fabrikken, som ligger et par steinkast unna.
Kort byggetid
– Det er kort byggetid, lavere pris og bedre kvalitet som kan oppnås gjennom en kontrollert, rasjonell produksjon – og som gjør at vi oppnår et konkurransefortrinn, sier Arild Hartviksen som er 95 prosent eier både i eiendomsselskapet (Øran Vest AS) og driftsselskapet (ElementPartner AS) til Byggeindustrien. Daglig leder André Venås eier de resterende fem prosentene.
Den nye fabrikken blir en ren veggfabrikk. Søyler og andre spesialkonstruksjoner i prefabrikkert betong skal fortsatt produseres ved den gamle ElementPartner-fabrikken.
Bygningen står på stedet der Norwegian Contractors etablerte en enorm dokk for bygging av Condeep-plattformer på 1970-tallet. Med andre ord er betong-tradisjonen på stedet sterk.
Prosjektleder for Element-Partners nye fabrikk, Terje Vikås i Vollan Prosjekt AS, sier til Byggeindustrien at tomta bød på noen utfordringer. En omfattende masseutskifting måtte til for å oppnå et stabilt fundament. Derfra hviler nybygget på et tradisjonelt stripefundament. Vegger og bæresystemer er i prefabrikkert betong levert av byggherren selv. Takkonstruksjonen har fagverk i stål og et isolert stålplatetak.
Varmeløsningen i bygget er luft til vann varmepumper i kombinasjon med elkjeler.
Prosjektlederen sier at både budsjett og byggetid er oppfylt.
Bygget var ferdig, inkludert installerte maskiner og utstyr 1. desember. 9. desember er det innvielse av bygget og offisiell åpning. Åpningsfesten skal være i produksjonslokalet i 2. etasje med 200 inviterte gjester. 11. desember skal det være klart for ordinær produksjon i de nye fabrikklokalene.
Rasjonell produksjon og transport
Beliggenheten på Åndalsnes er ikke tilfeldig. Åndalsnes har jernbane og ligger på et knutepunkt for veitransport både i retning mot Oslo og Ålesund og Molde. I tillegg har fabrikken kai med utvidelsesmuligheter. Det meste av ferdig produserte betongelementer fraktes sørover og nordover langs kysten med båt.
Dagens kai eies av Molde og Romsdal Havn IKS. Både tomta og kaia har utvidelsesmuligheter. Tomta er i dag på 26 dekar, men kan utvides med ytterligere 40 dekar. Problemet er at utvidelsesmuligheten er i form av en dokk som er fylt med fire millioner liter vann.
Stor kapasitet
Inne i bygningen er det tilrettelagt for rasjonell støping og pussing av betongvegger i første etasje, som har en gulvflate på 5.000 kvadratmeter. To blandeverk for betong inne i bygningen blir tilført tilslagsproduktene via transportbånd fra et separat lagerrom. Det meste er automatisert, slik at produksjonen styres fra dataskjermer i et kontrollrom ved den store produksjonshallen. Etter støpingen blir betongelementene pusset i en egen pusseavdeling. Ferdige elementer transporteres ut i andre enden av fabrikken og lagres der.
I andre etasje foregår armeringen. Ferdig armering heises ned til etasjen under etter hvert som det er klargjort for støping.
I andre og tredje etasje er det også kontor- og møtelokaler.
Den nye fabrikken har en kapasitet på støping av 120.000 kvadratmeter veggelementer i året. I fjor produserte ElementPartner 30.000 kvadratmeter, men det er ambisiøse folk som flytter inn. Allerede i 2019 skal det meste av kapasiteten være utnyttet, ifølge eiernes planer.
Nasjonal aktør
– Vi er en nasjonal aktør. Vi mener det er et stort marked som venter på oss. Vi kan både produsere og montere elementene, og har i dag 25 ansatte og fire mobilkraner som er dedikert bare til montering, sier Hartvigsen og Venås.
Totalt regner ElementPartner med å øke antall ansatte fra 70 til over 100 i løpet av 2018.
– Vi skal være veldig konkurransedyktige mot stålbygg og bygg i plasstøpt betong, sier Venås.
Han opplyser at ordrereserven ved utgangen av dette året er cirka 90 millioner kroner. Omsetningen i 2016 var 84 millioner kroner. I 2017 vil omsetningen være cirka 130 millioner kroner. Cirka 40.000 kvadratmeter veggelementer står i bestilling ved inngangen til desember.
Dansk modell
Ifølge Hartviksen og Venås er det ingen elementfabrikker i Norge som er bygd opp med en tilsvarende effektiv produksjon. En fabrikk i Danmark har vært modell for fabrikken på Åndalsnes, men det er gjort flere endringer og tilpasninger. Nå er alt klart, og både eiere og ansatte er naturligvis spent på oppstarten.
– Vi starter allerede 11. desember med et prøveprosjekt for AF Gruppen som skal bygge et tunnelprosjekt i Arendal/Tvedestrand med rette tunnelvegger. Det skal produseres i alt 30.000 kvadratmeter til dette ene prosjektet. Kontrakten er på 21 millioner kroner ekskl. moms, opplyser Venås.
Tidligere har ElementParner blant annet levert rette tunnelvegger til Operatunnelen i Bjørvika.
Det er inngått en kontrakt med Skanska på 35 millioner kroner til et leilighetsprosjekt i Bodø. Til Brunvollkvartalet i Molde er man i gang med leveranser for cirka 10 millioner kroner. I tillegg kommer kontrakter til tekniske bygg i Ålesundstunnelene og tilsvarende i Arendal på 11 millioner kroner.
Ordfører Lars Olav Hustad i Rauma kommune sier til Byggeindustrien at satsingen til ElementPartner betyr mye for kommunen.
– Bedriften er allerede blant kommunens største arbeidsplasser. Det skal ansettes nye folk og ringvirkningene fra hver arbeidsplass i denne industrien er store. Derfor er vi veldig glade for satsingen på en ny og moderne fabrikk, sier Hustad.