Setrevegen 2

8.000 kvadratmeter i Stryn sentrum fylles med Coop Extra, Vitus Apotek, helsesenter, omsorgsboliger, leiligheter og parkeringshus for 70 biler.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Fakta

Sted: Stryn
Prosjekttype: Butikkbygg/Helse- og legesenter/Omsorgs­boliger/Leiligheter
Byggherre: Setrevegen 2 AS
Arkitekt, landskapsarkitekt og ansvarlig søker: Sporstøl Arkitekter
Totalentreprenør: HS Bygg
Totalkostnad: Ca. 140 millioner kroner
Areal: 8.000 kvadratmeter
Rådgivere: RIB: Skarstein & Walaker. RIG: Norconsult | RIBr: Sweco | RIV-vent og sprinkler: Riksheim Consulting | RIV-rør: Skår VVS | RIE: Eid Elektro.
Underentreprenører og leverandører: Teknisk entreprenør: Teamtek (ventilasjon- og SD-anlegg: GK Inneklima, elektro: Eid Elektro, VVS: Skår VVS) | Grunn- og utomhusarbeid: Yri Sand | Glass/aluminium: Bolseth Glass | Vinduer: Norgesvinduet | Stål: Stryvo | Blikkenslager: Kvamme | Solskjerming: Fasade Produkter | Maling, gulvlegging, flis: Lars Lindvik | Gulvstøp: ID Gulv | Betong: Stryn Betong | Betongelementer: Stryn Betongelementer, Spenncon | Taktekking: Flexi-tak | Skilt, tapet, frosting: Fluor-Lux | Kjøkken: Norema Kjøkkensenter Ålesund | Fasader: Ruukki | Byggrenhold: Vest Industrivask | Systemvegger / systemhimlinger: Moelven Modus

Selskapet Setrevegen 2 AS er eid av HS Eigedomsutvikling AS (45,45 prosent), Coop Vest Eigedom (45,45 prosent) og bensinstasjoneier Per Eilert Ommedal som eier tomten (9,09 prosent).
Bygget er tegnet av Sporstøl Arkitekter og er et stort prosjekt etter lokale forhold. Totalkostnaden er på 140 millioner kroner inkludert merverdiavgift.
Stryn kommune har kjøpt andre etasje og ni omsorgsboliger i tredje etasje for 66,1 millioner kroner, noe som gjorde utbyggingen mulig. I andre etasje blir det legesenter og helsestasjon pluss 360 kvadratmeter som er utleid til fysioterapeuter. I tredje etasje blir det også bygget fem leiligheter på mellom 60 og 73 kvadratmeter, der tre er solgt før åpningen. Disse kommer i tillegg til de ni omsorgsboligene. Det er også besøksleilighet og kontorer i tilknytning til leilighetene. Kommunen flytter nå ut av leide lokaler.

Storsatsing av Coop Vest
På grunnplanet skal Coop Extra ha det meste av de 2.000 kvadratmeterne. Unntaket er 210 kvadratmeter som leies ut til Vitus Apotek. Stryn har vært uten Coop-butikk siden 2013 da Setrevegen 2 ble besluttet bygget. Prosjektet er en del av en større satsing fra Coop Vests side i regionen, der flere av denne typen butikker er etablert den senere tid med mål om å konkurrere med aktører som Rema 1000 og Kiwi på pris.
– Vi har nå innført Coop Extra på åtte-ti nye anlegg i Sogn og Fjordane og Søre Sunnmøre, området til Coop Vest. Siste seks-syv årene har vi brukt omkring 260 millioner kroner på butikker på steder som Årdal, Sogndal, Førde, Naustdal, Nordfjordeid, Volda, Ørsta og Ulsteinvik. I tillegg har vi omprofilert flere eksisterende butikker, slik at vi nå har 18 Extra- og Extra Bygg-butikker, sier daglig leder Arild Meisterplass i Coop Vest Eigedom.
Han sier planene videre er nye bygg i Ørsta, Ulsteinvik og Måløy. I Ørsta er alternativet å flytte Extra-butikken ut av Amfi til nytt bygg der tomt er under regulering. I Ulsteinvik er planen å supplere dagens Mega-butikk med Extra-butikk i planlagt nybygg.
– Foreløpig er det ikke tatt noen endelig beslutning når det gjelder disse planene, sier Meisterplass.

Bygget på leire
I tillegg til at HS Eiendom er involvert på eiersiden, er HS Bygg hovedentreprenør for utbyggingen. Prosjektleder Dina Yri i HS Bygg sier arbeidet har gått bra, til tross for vanskelige grunnforhold.
– Det som har vært litt utfordrende med bygget er at det ligger på leire slik også resten av bygningene i dette området av Stryn sentrum gjør. Betongplaten under parkeringskjelleren ligger delvis under havnivå. Ved springflo, stormflo og mye regn kom vannet inn i tomten. Ellers klarte pumper å holde vannet ute. Det gikk overraskende bra, sier prosjektlederen.
– Vi gravde ut en tredel i gangen og støpte i tre etapper. Kjelleren er støpt i vanntett betong. Istedenfor at bygget er pælet fast i grunnen, flyter det på leiren, forteller Yri. Butikkene på gateplan åpnet 23. februar, andre- og tredjeetasje ble overlevert 27. og 31. mars. Det var tidligere enn planlagt.
– Etter kontrakten skulle bygget overleveres 20. mai. Vi kunne blitt forsinket av problemer i grunnarbeidet, men det gikk bra, sier Yri. Utgravingen begynte i august/september 2015.

Strenge brannkrav
De bærende systemene i bygget er betongelementer med søyler og dragere fra Stryn Betongelement, og med hulldekke fra Spenncon. Utvendige vegger er sandwichpaneler fra Ruukki. Taket utvendig er Lett-Tak, et system med elementer som leveres ferdig tekket og isolert og som sveises sammen når de er lagt på bygningen.
I tredje etasje utvendig er det brannimpregnert MøreRoyal-kledning.
– Det er generelt strenge krav til brannsikkerhet i dette bygget siden det er omsorgsboliger i tredje etasje.
Ifølge Yri er de fleste leverandørene lokale bedrifter som er valgt etter anbudsrunder.
– Det vanlige er å spørre om tilbud fra tre til fem aktører. Som regel ender vi opp med lokale bedrifter. De fleste involverte i Setrevegen kjenner vi fra tidligere samarbeid, forklarer Yri.
Glassfasader i første- og andre etasje er levert av Bolseth Glass på Sandane. Vinduer i tredje etasje er levert av Norgesvinduet på Nordfjordeid.
På flater innvendig dominerer malt gips, malt betong og fliser.

Nødstrømsaggregat
Det er grupperingen Teamtek som har ansvaret for alt som har med elektro, automasjon, ventilasjon og VVS. Grupperingen med Eid Elektro på Nordfjordeid, GK Inneklima avdeling Førde og Skår VVS i Dale fant sammen i 2006 for å kunne levere felles tilbud. De samarbeidet også med HS Bygg under byggingen av omsorgssenteret i Stryn som stod ferdig i 2016.

Kjetil Svarstad er Eid Elektros prosjektleder på Setrevegen 2. – Dette er det første prosjektet jeg har hatt ansvaret for helt fra anbud til utførelse. Det har vært spennende. Når det gjelder elektro, har bygget god standard, uten at det er avansert utover det som er normalt i moderne bygg. Det som er litt spesielt, er at her er nødstrømsaggregat i tilfelle strømmen går, på grunn av legesenteret. Ellers er alt av belysning leddbelysning. Varmesystemet er fjernvarme fra fjernvarmeanlegget i Stryn, sier Svarstad. Han begynte i Eid Elektro i august 2014 etter fagbrev og teknisk fagskole innen elkraft, samt jobb som lærer på videregående nivå innen elektro.
Fjernvarmeanlegget er basert på bioenergi - brenning av biologisk materiale som eksempelvis flis - og ligger bare et steinkast unna.

Powered by Labrador CMS