Sogndal helse- og omsorgssenter

I et område med Oslo-priser på eiendom har Sogndal kommune bygget på egen grunn og erstattet en- og to etasj-er med fire. Effektiv utnyttelse av arealet er tankegangen i kommunens største utbyggingsprosjekt noen gang.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Fakta

Sted: Sogndal

Prosjekttype: Helse- og omsorgssenter

Byggherre: Sogndal kommune

Totalkostnad: 294 mill. eks. mva. for hele prosjektet. Fase 1 utgjør cirka 65 prosent av totalprosjektet.

Areal: 10.500 for hele prosjektet. Fase 1 utgjør cirka 65 prosent.

Hovedentreprenør: Åsen & Øvrelid

Prosjektledelse og ansvarlig søker: Sogn ByggConsult

Hovedbyggeledelse, teknisk byggeledelse, koordinering av utførelsen: Sogn ByggConsult og Sogndal kommune

Arkitektur, interiørprosjektering, prosjektering løst inventar: Bølgeblikk Arkitekter

Tekniske fag, inklusiv landskapsarkitektur: Sweco Norge

Sideentrepriser: Rørarbeid: Caverion l Inneklima: GK Inneklima l Elektrotekniske arbeid: Bravida l Sentral driftsstyring og automasjon: Schneider Electric l Heisanlegg: Lift Tech

Underentreprenører og leverandører: Produksjonskjøkken: Metos l Løst inventar: Sogn Kontorsenter l AV-installasjoner: Atea l Fremføring av fjordvarme og teknisk utstyr for varmepumpeinstallasjoner: Sognekraft, Øen Kuldeteknikk l Kjøkken: HTH l Betongkonstruksjoner: NOBI Voss l Baderomsinnredning: Bano l Pasientvarsling: BEST senior l Gulvbelegg, maling og flisarbeid: Maler Rune Skilbrei l Lås: Dormakaba l Grunnarbeid: Oddgeir Havnen l Taktekking: Årdal Blikkenslagerservice l Dører: Daloc l Vinduer: Norgesvinduet l Trapper/rekkverk: Hornnes Agenturer l Glass/alu-arbeider: John Holvik

Fredleiv Fosse i Sogn Byggconsult er kommunens prosjektleder i forbindelse med byggingen av Sogndal helse- og omsorgssenter. Han forteller at det har vært en øvelse i logistikk. Beboere på syke-hjemmet har bodd i den gamle fløyen mens den nye er bygget. 22. mai ble de flyttet inn i det nye bygget. Nå begynner rivning av bygget der de gamle og pleietrengende nylig bodde, der fase 2 skal reise seg det kommende året.

– Tomten ligger også tett inn mot eksisterende bebyggelse. Det har vært mye som skulle falle sammen, men vi har holdt fristen. Det har vært veldig godt samarbeid mellom brukerne og utbygger, sier Fosse.

Budsjettet for hele prosjektet er 294 millioner kroner eksklusiv merverdiavgift.

Prosjektet som nå er i ferd med å bli realisert, har en lang historie, men i 2013 materialiserte plan-ene seg og man bestemte seg for utbygging på eksisterende tomt. Kommunen utlyste en plan- og designkonkurranse. Vinnerutkastet ble tatt gjennom en forprosjektfase, og videre til anbuds-
konkurranse. Førde-firmaet Åsen & Øvrelid ble valgt som hovedentreprenør for bygningsmassen.

Effektivt bygg

– Vi har en organisering av selve byggingen med hovedentreprenør og ulike sideentreprenører for tekniske fag. Byggherre er Sogndal kommune. Prosjektorganiseringen omfatter også teknisk byggeleder Jon Dale og SHA-koordinator for utføring Silje Skuset fra avdeling kommunalteknikk i Sogndal kommune, forklarer Fosse. Han sier samarbeidet med byggeier representert ved rådmannen har vært godt.

– Prosjektet har gått gjennom mange faser. Men etter 2013 har det ikke vært snakk om å bygge noen andre steder enn her. I årene etterpå har ideene utviklet seg, i starten var det ikke snakk om et slikt bygg som dette. Da vurderte man en rehabilitering av en del av bygningsmassen vi nå har revet. Løsningene nå er smarte, og arealet er veldig godt utnyttet. Vi oppnår synergier. Det er blitt et veldig moderne og teknisk bygg for fremtiden.

Velferdsteknologi

Nye løsninger på teknologisiden er implementert i bygget som er godt utrustet med velferdsteknologi. Kontraktssummen for elektro er omkring 50 millioner kroner.

Fase 1 er ferdig bygget nå. Der var det tidligere et bygg på en etasje. Nå er det fire, inkludert en parkeringskjeller som er tilgjengelig for offentligheten. Der fase 2 skal bygges, har det frem til nå stått et to etasjers bygg. Også her blir det bygget i fire etasjer. Fase 2 skal være klart til bruk i desember 2018.

– Totalt blir det 10.500 kvadratmeter inkludert parkeringskjelleren. Tar man bort kjelleren er det 8.500 kvadrat. Noe over halvparten av arealet står klart nå. Resten blir bygget i fase 2, sier Fosse.

– Vi fortsetter med byggearbeidet direkte.

Samlokalisering

Av helse- og omsorgssenteret er 67 prosent ferdig bygget nå. Den ferdige bygningsmassen inneholder 44 rom. Totalt blir det 57 rom beregnet for like mange beboere. I det ferdige bygget er det dagsenter, langtidsplasser, korttidsplasser, administrasjon, produksjonskjøkken og miljøstasjon i tillegg til parkeringskjeller.

– Grunnleggende aktiviteter for driften er gjort ferdig nå, forklarer Fosse.

I fase 2 blir legesenter, fysio- og ergoterapeuter, helsestasjon og frisklivstilbud.

– Når alt er ferdig, har vi gjennomført en komplett samlokalisering av alle helsetjenestene i Sogndal. I dag er tjenestene spredd utover. Nå får vi maksimale synergier. Også på den måten er bygget effektivt.

Bygningsmassen inneholder også en tredje fløy, der blir eksisterende bygning stående. Et omfattande parkanlegg på utsiden er i ferd med å bli etablert. Hovedinngangen blir sørover mot sentrum og Sognefjorden. Her blir også senter for parkarealet med blant annet sansehage.

Varme fra Sognefjorden

Som energi nyttes fjordvarme. Varmen fra fjorden kommer til et energisenter i bygget og sprer seg videre gjennom rør i gulvene. Det er Sognekraft som forsyner bygget med gulvvarme og ventilasjon.

Bygget er prosjektert etter risikoklasse 6 som fordrer fullsprinkling i alle arealer. I tillegg er det prosjektert for jordskjelvpåvirkning.

De bærende elementene i kjelleren er i betong, og etasjeskillene er betongelement levert av NOBI Voss. Bærende konstruksjoner oppover i etasjene er derimot stål. Kledningen på utsiden er sementbaserte plater oppdelt med store områder med sedertre-kledning. Det er full solskjerming mot sør, øst og vest.

Velferdsteknologien går blant annet ut på at hvert beboerrom er utstyrt med berøringsskjerm. Skjermen kan brukes både til å gi informasjon til beboer, og til loggføring. Det er også utplassert 13 enheter for videokonferanse, tenkt brukt i forbindelse med opplæring og undervisning. Og det er muligheter for å streame begivenheter som måtte skje andre steder, inn på rommet til beboer. Wifi er lagt inn i hele bygget.

– Vi har også installert komplett reservestrømsaggregat med UPS-dekning ved nød.

Muligheter for GPS-varsling

Låsesystemene er lagt opp slik at ulike soner kan programmeres, og systemet kan settes opp og tunes inn på den enkelte beboer etter samtykke.

– Der er mange muligheter i systemet. For eksempel kan vi etter samtykke plassere en chip på beboer og bli varslet dersom denne blir aktivert ved utgangen. Dette skal i utgangspunktet ikke brukes. Regelverket er at pårørende kan sette på GPS, men vi kan ikke gjøre det uten samtykke, sier pleie- og omsorgssjef Jarle Skaar.

– Vi har operativsystemer som kan bygges ut i ulike moduler. Blant annet har vi mobil pleie som innebærer at vi kan ta med fagprogrammer inn på rommene og dokumentere via skjermer på hvert rom. Og vi har pasientvarsling i form av systemet BEST senior, lagt opp i alle senger, i alle korridorer og ved alle utganger.

Imponert over standarden

Stig Sunde er byggeleder for hoved-entreprenør Åsen & Øvrelid. Han forteller om en -krevende utbyggingsfase. Men han synes bygget er blitt veldig flott.

– Jeg er imponert over hvor mye utbygger er villig til å legge i bygget. Det er ikke spart på noe når det gjelder materialvalg. Og det synes jeg er bra. Det er blitt et veldig flott bygg. Her må det være bra å bli gammel, tror Sunde.

Han karakteriserer det som et interessant, men særdeles krevende prosjekt.

– Det har vært krevende på flere måter. Alle sideentreprenørene har hatt sin tilmålte tid. Systemet blir noe rigid på denne måten. Men vi har samarbeidet godt og holdt tidsskjemaet. Det har gått greit med pasientene, selv om det selvsagt ble mye å organisere ved overgangen til fase 2. Da har det vært mer krevende at vi har hatt et trafikkbilde og en skole vis-a-vis, der det er blitt stilt veldig strenge krav til oss som utbygger.

Åsen & Øvrelid har bygget et titalls omsorgssenter rundt om i Sogn og Fjordane, og har utviklet en ekspertise på denne type bygg. Byggeindustrien omtalte nylig det nye omsorgssenteret til Eid kommune der også Åsen & Øvrelid var hovedentreprenør.

Stig Sunde forteller at senteret i Sogndal er det femte han er med og bygger.

– Jeg kom rett til dette prosjektet fra omsorgssenteret i Svelgen der jeg også var byggeleder. Vi syntes listen ble lagt høyt der med tanke på ressursbruk og teknologi, og det ble et veldig bra omsorgssenter. Men jeg føler listen blir lagt bare høyere og høyere. I Sogndal er det opp enda et hakk. Det kan bli krevende å sette seg inn i all teknologien.

Powered by Labrador CMS