Fakta
Sted: Sandviken, Bergen
Prosjekttype: Nybygg, leiligheter
Kontraktssum uten merverdiavgift: 216 millioner kroner
Bruttoareal: 11.000 kvadratmeter
Tiltakshaver: Elsesro Brygge v/Profier
Byggherreombud: OTC
Totalentreprenør: LAB Entreprenør
Arkitekt: Link Arkitektur
Landskapsarkitekt: Link Arkitektur og Multiconsult
Rådgivere: RIB: Konstruksjonsteknikk l RIV; RIAku, RIVA: Sweco Norge l RIE: Trond Wickman l RIBr: Firesafe l RIGeo og RIMiljø: Multiconsult
Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Exact Geo Survey l Rivning og miljøsanering: AF Decom l Grunnarbeider: Sprengningsteknikk l Peling: Fundamentering l Utv VA: Kaliber l Anleggsgartner: Tommys Hage & Anlegg l Prefab trapper: Nobi Voss l Innv ståltrapper: Montal Systems l Kjerneboring: Rune Monsen l Tegl: Stofix Norway l Stålkonstruksjoner: Alsaker Stål l Smedarbeid: BSI Service l Taktekking: Fløysand Tak l Vinduer og balkongdører: H-Vinduet Magnor l Solavskjerming: Mehl Solskjerming l Aludører: Bue Aluminium l Utv rekkverk: Format Stål Og Glass l Utvendig og innvendig tømrerarbeid: Åsane Byggmesterforretning l Maler: Malermester Røed l Parkett: Bo Andren Norge l Flislegger: Fagfolk l Rør, ventilasjon og sprinkler: Anders O Grevstad l Elektro: Oneco Technologies l TV/bredbånd/IP-telefoni: Canal Digital Kabel TV l Gasspeiser og gassteknisk anlegg: Gassmontasje & Service l Personheiser: Ing Stein Knutsen l Brannsikring: Damsgård Brannsikring l Lås og beslag: Lockit l Kjøkken, bad garderobe: Studio Sigdal l Fiberinstallasjon: Seram IKT l Semiautomatisk bilparkeringssystem: Metrisk l Båtmarina: Marina Solutions l Byggevarer: Neumann Bygg l Rent tørt bygg: Rent Tørt Bygg Consult l Terrassebord: Optimera l Ferdigbetong: Unicon
Elsesro Brygge har fine bygg med teglfasader og påkostede uteområder. Tiltakshaver er Elsesro Brygge AS, som er eid av Profier AS, og LAB Entreprenør har satt opp prosjektet i en totalentreprise til en kontraktssum på 216 millioner kroner, uten merverdi-avgift. Arkitekt er LINK arkitektur AS. Samlet areal er på cirka 11.000 kvadratmeter. Byggearbeidene startet i august 2016 og ble fullført i juni i år.
Krager 15 meter ut
Anleggsleder Knut Helge Iversen i LAB Entreprenør forteller at et av byggene krager cirka 15 meter ut over sjøen og var utfordrende å bygge.
– Den eneste tilkomstveien til byggeplassen ble nedgradert fra ti til åtte tonns akseltrykk. Den smale og svingete veien, som er en del av Den trond-hjemske postvei, er også vernet. Bygget bakerst på tomten ligger tett på et nabobygg. En kommunal pumpeledning gikk ikke der den skulle gå og vi måtte pigge den frem, siden sprengning ikke var aktuelt. Ved årsskiftet 2017/2018 hadde vi også mye dårlig vær, med mye regn og sterk vind, sier Iversen.
De fire fremste byggene har fire eller seks etasjer. Det bakerste bygget har fem etasjer over bakken og tre under. De 80 leilighetene er fra 39 til 192 kvadrat-meter store, og standarden er høy. Kjøperne hadde samtidig muligheter for tilvalgsløsninger, noe mange benyttet seg av.
Byggene ligger vestvendt og de fleste leilighetene har gode solforhold og fin god utsikt ut over Byfjorden mot Bergen og Askøy. Alle leilighetene har bal-konger eller terrasser (noen har flere). I parkeringsanlegget er det 59 bilopp-stillingsplasser, og både innendørs og utendørs er det satt av god plass til sykkelparkering. Beboerne kan kjøpe båtplass i en nyanlagt marina som ligger rett utenfor byggene.
Elsesro Brygge ligger rett ved Sand-viken sjøbad og Gamle Bergen og i gangavstand til Norges Handels-høyskole, Stoltzekleiven og Bergens byfjell.
Både leiligheter og uteområder har universell tilgjengelighet.
Gode utsikts- og solforhold
Sivilarkitekt Elin Heimark, nestleder i LINK Arkitektur Team Bergen, forteller at Elsesro Brygge er et boligprosjekt beliggende på en flott tomt med sjøutsikt mot vest. Tomten ligger mellom Gamle Bergen, som er et museumsområde med lave, vernede trehus og et tidligere industriområde med relativt store bygg. Selve tomten har tidligere vært tett utnyttet og bebyggelsen sperret for kontakt med sjøen. Prosjektet omfatter til sammen 80 boligenheter fordelt på fem bygg. Fire av byggene er plassert på kaiflaten mens det siste ligger nærmere E39 i en bratt fjellskråning.
– I reguleringsfasen var det viktig å finne den rette balansen med henhold til skala og tilpasse bebyggelsen til de omkringliggende omgivelsene. Det var en tett og god dialog med Bymuseet i Bergen som nabo i nordvest, byantikvar, fylkeskonservator og bymiljøetaten. Det var viktig å ta vare på den gamle postveien og gi gløtt mot sjøen både for beboerne og for forbipasserende, sier Heimark.
Hun sier at det ble foreslått å endre kaifronten slik at en hop på hver side ble gjenåpnet og definerer tomten. Også den historisk viktige Stormølleelven hvis utløp i dag er lagt i rør, ble gjenåpnet og revitalisert. Åpningen av hopene og den historisk viktige Stormølleelven har vært sentral i utforming og plassering av boligbebyggelsen. Fasadelivet langs de nyåpnede hopene flukter med kaikanten. I samråd med antikvariske myndigheter er denne umiddelbare nærheten til sjøen vurdert som en stedsviktig kvalitet som her i Sandviken alltid vært høyt verdsatt, uavhengig av bebyggelsens funksjon. Bebyggelsen er videre delt opp i totalt fem bygg i varierende høyder og med gode uterom imellom. På denne måten tilpasses prosjektet de tyngre utnyttede tomtene på bysiden samtidig som bygningsmassen trappes ned mot den relativt lave bebyggelsen inne på området til Gamle Bergen/ Bymuseet.
– Videre var vi som arkitekt opptatt gi et moderne boligprosjekt elementer av historiske preferanser både med hensyn til materialbruk og dekker. Bygningene er oppført i tegl i et forholdsvis moderne utrykk, men med elementer fra den omkringliggende historiske bebyggelsen. Diagonale mønetak gir et dynamisk uttrykk og en noe usymmetrisk linjeføring gir gode utsikts- og solforhold til beboerne samtidig som en sikrer viktige siktlinjer fra Postvegen mot den historiske Masteboden og den flotte, gamle teglbygningen Malteriet. Store gode balkonger sikrer beboerne god kontakt med uteområdene og sjøen som nærmeste nabo, utdyper Heimark.
Beskyttede stålkjernepeler
Elsesro Brygge ligger dels på fjellgrunn og dels på stål-kjernepeler gjennom stedlige masser. Den fremste delen, som utgjør fire av fem bygg, står på 143 stålkjernepeler som er fra åtte til 14 meter lange. De pelene som står i sjøen har knekk-forsterkning og korrosjonsforsterkning i form av betongfylte stålrør som står utenpå pelene. I bakkant av det bakerste bygget er det sprengt ned til under havnivå med fjellsikring av utsprengt skjæring og blokkstein.
Teglsteinsplater
Alle de fem byggene har tilnærmet rektangulær form, men med fasader i ulike plan og en hel del hjørner son avviker fra 90 grader, samt spesielle takformer hvor mønet ikke følger byggenes hovedretning i plan.
Parkeringskjelleren er støpt vanntett, og byggene har bærende konstruksjon av plasstøpt betong og stålsøyler. Takene har bæring av stål og q-dekker og er isolerte og tekket med tak-belegg med listetekking. Fasadene er kledd med luftede mørke teglsteinsplater. Ved inngangsparti og på terrasser er det royal-impregnert trekledning. Leilighetene har en-stavs plankeparkett på gulvene og helflisete plassbygde bad.
Dekker er støpt i B35 betong, utvendige vegger og fundamenter i B45. Trapper er prefabrikkerte.
Det er 20+5 cm isolasjon i yttervegger og i snitt 30 cm i takene. Vinduer har en U-verdi på 0,8.
Bruk av tegl, royalimpregnert kledning og aluminiumsbelagte vinduer gir vedlikeholdsvennlige fasader.
Åtte leiligheter er trykktestet og har en gjennomsnittlig luftveksling på 0,7 per time.
Elsesro Brygge er prosjektert og ført opp etter Tek10. Oppvarming skjer med vannbåren gulvvarme (NIBE anlegg), basert på avtrekksvarmepumpe. Leiligheter med tre eller fire rom har i tillegg gasspeis. Alle leilighetene har balansert ventilasjon med varmegjenvinning.
Lean ble gjennomført både for LAB Entreprenør og for underentreprenører.
Da byggeaktiviteten var på topp var 140 personer med. Prosjektet er fullført uten fraværsskader.