Fakta
Sted: Måløy
Prosjekttype: Ungdomsskole
Byggherre: Vågsøy kommune
Byggeleder for byggherren: Nordplan
Totalentreprenør: Skanska
Areal: 5.100 kvadratmeter inkludert flerbrukshall
Totalkostnad: 185 millioner kroner eks. mva.
Arkitekter: L2 Arkitekter (skole), SALT Arkitekter (flerbrukshall), LARK Landskap (uteområde)
Rådgivere: RIE: NBN Elektro l RIV: Skår VVS, Moderne Varme, Klima Experten l RIAku: Sweco l RIBr: Konsepta
Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeid og uteområde: Geir Sandal l Treelementer: Jatak Kaupanger l Elektro: NBN Elektro l Rørlegger: Skår VVS l Geovarme: Moderne Varme l Utleie maskiner og utstyr: UCO l Riving: AF Decom l Ventilasjon: Klima Experten l Takelementer: Lett-Tak Systemer l Stikker: Stikning l Glassfasade og ytterdører: H-Produkter l Vinduer: NorDan l Låsesystemer: Gardit l Betongelement og hulldekke: Spenncon l Gulvbelegg og maling: Maler Rune Skilbrei l Utvendige trapper og rekkverk: Brødrene Midthaug l Fast innredning: Vestnes Norway l Kjøkkeninnredning: HTH l Kontormøbler: Lindbak l Heis: Schindler l Skilting: Asvo Måløy l Metallfasade: Petal l Fasadeplater: Cembrit l Utstyr flerbrukshall: Scandi Sport l Utstyr uteområde: Unisport l Betong: Vågsøy Ferdigbetong
Den spektakulære utsikten er det første som slår deg når du kommer inn i den nybygde ungdomsskolen som ble tatt i bruk etter juleferien. L2 Arkitekter har utrustet bygget med store panorama-vinduer nedover mot Ulvesundet der skipsleden langs norskekysten går. Landemerket Måløybrua er rett i synsfeltet. Elever og lærere kan daglig få med seg all aktivitet på kystens Riksvei 1.
230 elever og rundt 40 ansatte flytter nå inn i den nye skolen. Bygget er dimensjonert for 270 elever.
Gamleskolen var nedslitt
Det var ikke selvsagt at skolen ble bygget på nettopp denne tomten i selve Måløy by. For i en tidlig prosjektfase var rådene fra et annet arkitektselskap å bygge skolen på ny tomt på fastlandet i Deknepollen.
– To ganger var dette foreslått for kommunestyret, men politikerne var redde for at Måløy by skulle miste et signalbygg, og flertallet stod fast på at ungdomsskolen skulle ligge i sentrum. Bygget som stod her, var et signalbygg tegnet av arkitekt Ristesund. Men skolen fra 1963 var rett og slett nedslitt. Det var punkterte vinduer, lekkasjer, dårlig ventilasjon og kuldebroer, sier prosjektleder for den nye skolen, Frode Weltzien i Vågsøy kommune.
Noen politikere tok også til orde for å renovere den gamle skolen.
– Det gamle bygget var godt tilpasset terrenget, men med 19 ulike nivåer var det umulig å støtte kravene om universell utforming. Renovering ble vanskelig. Nå har vi fått et nytt signalbygg. Spesielt når det mørkner og LED-lysene i bygget lyser opp fasaden, ser vi at det er blitt et flott bygg. Det var riktig satsing å bygge nytt, mener Weltzien.
Nærmiljøanlegg med 18 aktiviteter
Prosjektarbeidet startet i 2013. Norconsult utarbeidet konkur-ranse-anbudet som var en totalentreprise. Skanska vant anbudet i konkurranse med to andre entreprenører. I april 2016 startet byggingen. Underveis fikk Skanska også kontrakten på bygging av den 900 kvadratmeter store flerbrukshallen ved siden av skolen. Størrelsen tilsvarer en halv håndballbane med internasjonale mål. Denne skal overleveres i løpet av januar.
– Vi har storhallen Nordfjordhallen på fastlandet. Hallen her tilfredsstiller behovene, sier Weltzien.
Kommunen håper på 3,5 millioner kroner i spillemidler til hallen. Til utendørsområdet rundt skolen har de allerede fått fem millioner kroner i spillemidler, ifølge Weltzien. Dette er et aktivitetsområde med anlegg for 18 ulike aktiviteter. Som badminton, skating, sandvolleyball, trampoline og parkour. Uteområdet med en total prislapp på åtte millioner kroner har status som nærmiljøanlegg, og skal være ferdig til våren.
Totalbudsjettet på 185 millioner kroner eksklusiv merverdiavgift inkluderer skole, flerbrukshall, utendørsområde, samt kostnaden med et 2.000 kvadratmeter stort modulbygg satt opp ved Måløy videregående skole i Deknepollen, der elevene har gått på skole i byggeperioden. Modulbygget skal nå brukes i forbindelse med et omfattende renoveringsprosjekt ved den videregående skolen.
Bygget etter SamPRO-modellen
Skanskas kontor i Florø var en del av et pilotprosjekt for effektivisering av prosjektutvikling i tidligfase i forbindelse med byggingen av 1.-10.-skole i Eikefjord.
Som Byggeindustrien har skrevet tidligere har pilotprosjektet kalt SamPRO ifølge utbygger gitt en effektiviseringsgevinst på 37-38 prosent på prosjektering. Prosjektet blir gjennomført i Design & build. Det handler om at man fra starten av prosjekt-asen sitter sammen og jobbet i tverrfaglig grupper mot felles løsninger i BIM-modeller.
BIM er en forkortning for bygningsintegrasjonsmodellering, og handler om å prosjektere tredimensjonalt. På den måten kan man integrere løsningene digitalt og skape ferdige modeller.
Erfaringene fra SamPRO var så gode at prosjektet ble tatt videre, blant annet til Vågsøy ungdomsskole.
Totalunderentreprenører
– Vi har jobbet etter prinsippet med totalunderentreprenør (TUE), der bedrifter som NBN Elektro, Skår VVS, Klima Experten og Moderne Varme har hatt ansvar for sine fagområder helt fra prosjektering til utførelse, sier prosjektleder for Skanska, John Magne Grøneng. Han sier arbeidet har gått raskt, og at de har fått gjort mer arbeid på den tilmålte tiden enn planlagt.
– Vi var heldig med værforholdene i forbindelse med reisingen av bygget. Innenfor tidsfristen har vi også fått bygget fler-brukshall som vi overleverer i begynnelsen av januar, og nærmiljøanlegg med overlevering i begynnelsen av mai, sier han.
Representanter fra lokalmiljøet har også vært involvert i utformingen av bygget som følge av SamPRO, etter befaring på skoler i Bergen, Naustdal, Eikefjord, Spjelkavik og Volda.
– Lærerne har kommet med råd i forbindelse med utformingen av løsninger inne, mens elevene har vært rådgivere for ute-området, forteller Weltzien.
Varmes med jordvarme
Selve bygget har støpt plate på marknivå. Første plan er bygget med betongelementer og hulldekke fra Spenncon, og stål. Oppover i etasjene er det gitterbjelker fra Jatak, med Lett-Tak på toppen. På veggoverflater innendørs dominerer gipsbaserte robustplater i tillegg til x-finerplater i ganger og baderomsplater på kjøkken og i garderober. På gulvene er det dominerende materialvalget belegg, industriparkett og slipt betong.
På fasaden ute er det fasadeplater i aluminium, sammen med fibersementplater.
Noe litt spesielt med bygget er oppvarmingen. Her har Vågsøy kommune et samarbeid med bedriften Moderne Varme på flere store anlegg som Nordfjordhallen og Kulatoppen omsorgssenter. Konseptet er at jordvarme blir hentet fra dype brønner boret ned i fjell.
– Det er ti brønner i tilknytning til Vågsøy ungdomsskole. De dypeste går 250 meter ned i grunnen. Varmepumper montert inne i et eget rom fordeler varmen til hele bygget ved hjelp av el-kjele. Også flerbrukshallen varmes opp på denne måten. Vi har brukt systemet på flere av byggene våre, med god erfaring, sier Weltzien.
Av teknologi i det nye bygget ellers nevner han SD-anlegg (sentral driftsstyring), der ventilasjon, varme og lys styres fra samme sentral. Lysene er sensorstyrt, slik at de slår seg av når det ikke er bevegelse i rommet. Låssystemet levert er elek-tronisk. Du bruker kort istedenfor nøkkel for å komme deg inn i bygget og rommene. Systemet kan slås av i skoletiden, slik at elever og lærere kan passere dører fritt.