Stord sjukeheim
Engelsen Bygg har ført opp en avdeling med 48 beboerrom med tilhørende uteområder ved Stord sjukeheim.
Fakta
Sted: Leirvik
Prosjekttype: Nybygg, sykehjem
Entreprisekostnad eks. mva.: 96 millioner kroner
Bruttoareal: 4.300 kvadratmeter
Byggherre: Stord kommune
Totalentreprenør: Engelsen Bygg
Teknisk totalentreprenør: Helle Elecon
Arkitekt: Arkitektkontoret Brekke Helgeland Brekke
LARK og RIVA: Multiconsult
IARK: Noa Design Stord
Rådgivere: RIB: Ing Jørgensen l RIBr: Firesafe
Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeid: Engelsen Anlegg l Betongarbeid: Engelsen Entreprenør l Ferdigbetong og betongelementer: Ølen Betong l Hulldekker: Spenncon l Taktekking: Nygård Tak l Tømmer: Engelsen Bygg l Himling: VHG Innredning l Utv vindu og dører: Gilje l Innv vindu og dører: Nordic l Glassfasader: KraftGlass l Parkett: Bo Andren l Flis og uteheller: Engevik Byggsenter l Branntetting: Fønix l Solavskjerming: Fasadeprodukter l Maler og gulvlegger: O Kjellsnes l Lås, beslag og adgangskontroll: Dorma Kaba l Byggevarer: Optimera Monter l trykktesting: Aritech l Skilt: Byrået l Storkjøkken: Norrøna l Heis: Ing Stein Knutsen l Rekkverk og handløpere: Profftrapp
Byggherre er Stord kommune, og avdelingen er tegnet av Arkitektkontoret Brekke Helgeland Brekke og ført opp i en totalentreprise. Helle Elecon har vært teknisk totalentreprenør.
Avdelingen har et samlet areal på 4.300 kvadratmeter og ligger i L-form nord for de to tidligere byggetrinnene ved sykehjemmet. Entreprisekostnaden er på 96 millioner kroner, uten merverdiavgift. Byggearbeidene startet i februar i 2018 og ble fullført i august i år.
God byggeprosess
Prosjektleder Per Steinar Leirvik i Engelsen Bygg forteller at det har gått bra å føre opp den nye avdelingen ved sykehjemmet.
– Vi praktiserte BIM og delvis lean i prosjektet, sier Leirvik.
Den nye avdelingen har 48 beboerrom, organisert i grupper med felles stuer og kjøkken. Stuene er betydelig større og mer innholdsrike enn ved mange andre sykehjem. Avdelingen skal ha vanlige sykehjemsbeboere, samt noen beboere med utfordringer innen rus og psykiatri. Alle tre avdelingene er forbundet med hverandre. Mellom den nye avdelingen og Backertunet (andre byggetrinn) er det en gangbru i stål og glass. Mellom de tre avdelingene ligger det en stor sansehage med plener, beplantning (frukttrær med frukt), belegningsstein, sittegrupper og belysning.
God logistikk og struktur
Sivilarkitekt Arne Tveit i Arkitektkontoret Brekke Helgeland Brekke forteller at arkitektfirmaet har lagt stor vekt på å få til god logistikk og god intern kommunikasjon i den nye avdelingen og mellom den og de eksisterende avdelingene ved sykehjemmet.
– Vi vant arkitektkonkurransen på gode løsninger for logistikk og struktur. Vi hadde også en god utnyttelse av tomten, med gode uteplasser og utsikt mot Leirvik sentrum, sier Tveit.
Han sier det er bevisst at avdelingen har store stuer.
– Vi har lagt stuene på de beste plassene i bygget og gitt dem utgang til terrasser. Dette har vi gjort i forståelse med Husbanken, sier Tveit.
En gangbru mellom den nye avdelingen og Backertunet gir enkel tilkomst der man slipper å gå gjennom korridorer i avdelingene. Gangbrua bidrar til å gjøre avdelingene til en helhet.
Tveit sier at det er brukt fasadematerialer som harmonerer med de eldre delene av sykehjemmet. Bruken av felt med trepanel på fasadene finnes igjen i femte etasje på Backertunet.
– Samtidig skal den nye avdelingen fremstå som et nybygg fra 2019 og være del av en spennende helhet. Arbeidet med prosjektet har gått greit og vi har hatt et meget godt samarbeid med Stord kommune og med totalentreprenøren Engelsen Bygg, sier Tveit.
L-form
Tomten på cirka åtte mål ligger rett nordvest for Leirvik sentrum, med utsikt over sentrum, Sunnhordlandsbassenget og mot Kvinnherad. Grunnen består av fjell og det er sprengt ut 22.000 kubikkmeter faste masser.
Avdelingen har L-form, med en fløy på to etasjer liggende nord-sør og en fløy på fire etasjer liggende øst-vest. Den nye hovedinngangen ligger i den minste fløyen. Det er ny tilførselsvei fra Bandadalen og Kringsjå.
Bærende konstruksjon er i stålsøyler og hulldekker. Det er ferdigbetong i inntilfylte yttervegger. Taket har q-dekker og er isolert og tekket med takbelegg. Fasadene har trepanel, platekledning eller glass. Det er parkett i stuene og belegg med opp-brett i korridorer og beboerrom. I stuene er det systemhimlinger i kombinasjon med spilehimlinger, i korridorer og på beboerrom er det systemhimlinger. Alle vinduer er i tre med beslag av aluminium, noe som sikrer lang levetid – og det er automatisk styrte screens på vinduer mot øst, sør og vest.
Luftveksling på 0,36
Det er 250 millimeter isolasjon i yttervegger og i snitt 300 millimeter i taket. Vinduer og glassfasader har U-verdi på 0,8. Trykktesting viser en luftveksling på 0,36 per time. Hele avdelingen har universell utforming og er sprinklet.
Ved innkjøringen til sykehjemsområdet ligger det en ny parkeringsplass som rommer cirka 20 biler.
Den nye avdelingen er prosjektert og ført opp etter Tek10. Oppvarming skjer med vannbåren gulvvarme basert på varmepumpe mot seks borehull på 250 meter. Ventilasjon er balansert og har varmegjenvinning. Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er 185 kWh.
Da byggeaktiviteten var på topp var 70 personer med. Avdelingen er fullført uten fraværsskader.