Foto: Engelsen Entreprenør
Foto: Engelsen Entreprenør
Foto: Engelsen Entreprenør
Foto: Engelsen Entreprenør
Foto: Engelsen Entreprenør
Foto: Engelsen Entreprenør
Foto: Engelsen Entreprenør

Teinevikjo

Engelsen Entreprenør har ført opp boligprosjektet Teinevikjo, som ligger 15 meter ute i sjøen på Leirvik på Stord.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Fakta

Sted: Leirvik, Stord

Prosjekttype: Nybygg, boliger

Kontraktssum uten merverdiavgift: 120 millioner kroner

Areal BRA: 3.900 kvadratmeter

Tiltakshaver: Solbakken Stord

Totalentreprenør: Engelsen Entreprenør

Teknisk totalentreprenør: Helle Elecon

Arkitekt og totalrådgiver: Ing Ø Jørgensen

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Grunnarbeid: Stord Anlegg l Peling: Fundamentering l Betongarbeid: Engelsen Entreprenør l Gulvstøp: Transport & Gulvstøp l Tømrar: Ing. Ø. Jørgensen l Byggevarer og kjøkken: Optimera l Materialleveranse: XL Bygg Valvatne l Vindusleveranse: Mestervindu l Rekkverk: Profftrapp innvendig, Solheim Gjerdenett utvendig l Stål: SN Stålbygg l Flis og heller: Engevik Byggsenter l Maling: Malerfirma O. Kjelsnes l Taktekking: Nygård Tak l Ferdigbetong og betongelementer: Ølen Betong l Ytterdører og balkongdører: Gilje l Maler: Kjellsnes l Heiser: Ing Stein Knutsen l Branntetting: Firesafe l Lås og beslag: Kaba l Transport og mottak byggavfall: Ragn Sells

Tiltakshaver er Solbakken Stord AS. Engelsen Entreprenør AS har utført byggearbeidet i en totalentreprise. Ing Ø Jørgensen AS har vært både ansvarlig søker, arkitekt og totalrådgiver for de prosjekterende fagene i tiltaksklasse 2 og 3.

Prosjektet har inntil seks etasjer og leilighetene et samlet areal på 3.900 kvadratmeter (BRA). Entreprisekostnaden var 120 millioner kroner. Byggestart var i september i 2017, og prosjektet ble fullført i april i år.

På peler i sjøen

Prosjektleder Amund Engelsen i Engelsen Entreprenør forteller at Teinevikjo består av en bygningsdel med parkeringsanlegg og sportsboder og tre punkthus med leiligheter. Bygningsmassen ligger dels drøyt 15 meter ut i sjøen og dels på fjellgrunn på land.

– Bygningsdelen som ligger på sjøgrunn hviler på 75 stålrørspeler fylt med betong. Pelene er inntil 14 meter lange. Delen som ligger på fjellgrunn står på 60 stålkjernepeler, som er fem meter dype i snitt. Oppføring av kai og bygg i ett var krevende. I tillegg er det en trang tomt med vanskelig tilkomst, så logistikken var utfordrende, sier Engelsen.

Han sier at Engelsen Entreprenør tar med seg nyttig kompetanse i kaibygging, logistikk og fra å føre opp et stort prosjekt fra Teinevikjo. Engelsen Entreprenør praktiserte både BIM og Lean i prosjektet.

To torg

Teinevikjo har 37 leiligheter med høy standard. Kjøperne hadde store muligheter for å gjøre endringer, og mange valgte andre kjøkkenløsninger enn det som opprinnelig var prosjektert. Solforholdene er gode og alle leilighetene har terrasser eller balkonger med sjøutsikt.

Leilighetene i sjette etasje er trukket inn og har takterrasser på 130 kvadratmeter. Mellom punkthusene er det to torg med benker, sittegrupper og lekeplass. Fra torgene er det trapper ned til promenaden langs sjøen. Alle leilighetene har universell tilkomst. Sameiet disponerer et rom beboerne kan låne og de har fått et stort rom for sykkelparkering som er i flittig bruk.

I parkeringsanlegget er det 40 biloppstillingsplasser. Gjesteparkering skjer i parkeringslommer langs Hamnegata. Fra Teinevikjo er det er kort spasertur til Leirvik sentrum. Rett foran prosjektet er det opparbeidet en fem meter bred offentlig strandpromenade for kommunen og det ligger et stort småbåtanlegg utenfor denne. Fra leilighetene og torgene er det utsikt mot resten av Leirvik, Sunnhordlandsbassenget og Kvinnherad. Stuene er formet slik at vinduene vender mot sjøen i alle leilighetene.

Sjøutsikt viktig

Sivilarkitekt Joanna M. Danowska i Ing Ø. Jørgensen forteller at planarbeidet for boligprosjektet Teinevikjo startet allerede i 2015.

– Tomten ligger i et regulert område der en hadde åpning for å bygge boligblokker ute i sjøen. Det var også bestemt at det skulle være en strandpromenade langs sjøen. Sjøutsikt var komplisert å få til, siden det krever en form med mange hjørner, sier Danowska.

Materialvalg ble tilpasset de to tilgrensende boligblokkene i Hamnegata 56 og 58. Det er flotte nabobygg ført opp i betongelementer og med inntrukne toppetasjer i tre.

Rekkverkene på balkonger har partier i tre for å redusere innsikt og partier i glass for å gi utsikt. Noen av balkongene har partier med horisontale trespiler for å hindre intern innsikt.

Farge og ulike material er viktig for å få en spennende fasade.

– Vi valgte å bruke to ulike farger for å skape dybde. Det framhever konstruksjonens mange hjørner og får frem formen på byggene også fra et fjernperspektiv. Partier med tre i en varm brun farge gir en hjemmekoselig effekt. Det er store vindusflater og glassrekkverk der det er best utsikt, sier Danowska.

Hun sier at det var utfordrende å utforme gode utsiktsløsninger for alle boligene.

– Det kan lett bli en framside og en bakside. Dette er løst ved å ha mange hjørner og maks tre boliger i hvert plan. Alle boligene har stue med store vindu mot sjø, sier Danowska.

Selv om det var lagt opp til gode fellesområder for uteopphold og møteplasser, er det vel så viktig med store og mange private uteoppholdsarealer. Prosjektet har mye større balkonger enn det er satt krav til i kommuneplan og i detaljregulering. Mange av boligene har to balkonger, slik at beboerne kan flytte seg ut på den side med mest sol.

Teinevikjo er et maritimt sted. Danowska sier at boligene er utformet slik at en lett skal komme seg ut til sin private båt og sjøbu. Fra heisen er det en korridor og dør ut til strandpromenaden og fellesarealer på kaiplan. Det er også opprettet gode snarveier ned til strandpromenaden med trapp fra de to torgene mellom byggene.

– Når det blir strandpromenade på en fin plass som fører til Onarheimsparken må en regne med å få stor gangtrafikk. Det var viktig at den etasjen som vender mot promenaden er i bruk, samtidig som det ikke blir for privat. Det ble viktig for prosjektet å få et sted der en kan sjøsette kajakker og et område som en kan sette seg ned ved sjøkanten. Vi er svært fornøyd med at vi fikk til å lage et amfi med trapp ned til sjø, og at en liten del av promenaden er blitt bru som en kan padle under, sier Danowska.

Elementbygg

Byggets form er tilpasset tomten. Konstruksjonen har bærende yttervegger, hulldekker og stålsøyler. Det er ikke innvendige bærevegger i leilighetene. Takene er flate, isolerte og tekket med takbelegg. Fasadene har malt betong (hvitt og grått) og innslag med royalimpregnert trepanel. I leilighetene er det parkett og flislagte bad.

Cirka 50 personer var med da byggeaktiviteten var på topp. Teinevikjo er ferdigstilt uten fraværsskader.

Teinevikjo er ført opp etter Tek10. Oppvarming skjer med vannbåren gulvvarme basert på varmepumpe mot sjøvann. Leilighetene er i energiklasse A og har balansert ventilasjon.

Ingeniør Bjørn Øyvind Jørgensen i Ing Ø. Jørgensen AS forteller at selskapet var med på den tidlige utviklingen av prosjektet, i tillegg til å være utførende på tømmer.

Collector i sjøen

Prosjektleder VVS John Magne Langåker i Helle Elecon sier at prosjektet henter energi fra sjøen via en collector.

– Det er i prinsippet det samme som et borehull, noe vi har god erfaring med. På de kaldeste dagene er det høyere temperatur i sjø enn i en energibrønn, noe som gir bedre virkningsgrad for varmepumpen. Prismessig er det rimeligere å ha en collector enn å bore energibrønner. Vår største utfordring her var de tekniske overføringene siden deler av bygget over sjø. Vår største utfordring i prosjektet generelt har vært kundetilpasninger. De tekniske løsningene i bygget har gått greit. Vi har utført alle tekniske fag i prosjektet.

Powered by Labrador CMS