Ulvik omsorgstun

Leigland Bygg har ført opp nytt omsorgstun i Ulvik herad i Hardanger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

FAKTA

Sted: Storøyni, Ulvik herad

Prosjekttype: Nybygg, sykehjem

Totalkostnad uten merverdiavgift: 85 millioner kroner

Bruttoareal: Cirka 3.000 kvadratmeter

Byggherre: Ulvik herad

Totalentreprenør: Leigland Bygg

Arkitekt og LARK: LINK arkitektur

RIB, RIV, RIE og RIBr: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeid og anleggsgartner: Arne Osa l Betongarbeid og tømmer: Leigland Bygg l Betonggulv: Betongentreprenøren l Stålarbeid: Gjeralds-
tveit Mekaniske l Skifertak: Stoneart l Alu/glass fasade: Bue Aluminium l Vinduer: Nordan l Solavskjerming: Solskjermingsgruppen l Innerdører: Swedoor l Blikkenslager: Flotve Blikkenslager l Maler: Malermester Urdal l Gulvlegger: Stigen & Kronheim l Mur og skiferfliser: Vik og son l Rørlegger: Johansen Rør l Elektro: Vangen Elektriske l Ventilasjon: Ing. Torgersen l Lås og beslag: Heikki Bruvik l Storkjøkken: Norrøna l Takskinner: Etac

Ulvik Omsorgstun er ført opp i totalentreprise. LINK Arkitektur har hatt arkitektoppdrag og Multiconsult har vært totalrådgiver. Bygget har et areal på cirka 3.000 kvadratmeter, og entreprisekostnaden er på 85 millioner kroner, uten merverdiavgift. Byggestart var i august 2018 og prosjektet stod ferdig i oktober i år.

Anleggsleder Sverke Haavik i Leigland Bygg sier at byggingen har gått bra. Leigland Bygg praktiserte lean under byggingen.

Omsorgstunet har 21 enerom og beboerne er fordelt på tre grupper med egne store stuer og kjøkken. En av gruppene er for demente beboere. Beboerne har tilgang til lege, fysioterapeut og frisør i bygget. Bygget rommer også kantine, kontorfløy, teknisk fløy, kapell og bårerom.

Lokal tilhørighet

Sivilarkitekt Kristian M Bech i LINK arkitektur forteller at arkitektfirmaet ønsket å utforme et bygg som har en klar tilhørighet til Ulvik og Hardanger.

– Bygget er plassert tomten slik at beboerne har sine rom og fellesarealer mot fjorden og den flotte utsikten. Besøkende tas imot med et godt synlig inngangsparti som fører inn i kafeen, storstuen med servering, gode sitteplasser og peiskos, sier Bech.

Bech sier at omsorgstunet er tenkt mer som en landsby enn som et enkeltstående bygg.

– Dette oppnås ved å modellere takflatene slik at mønehøydene varierer og det oppstår et taklandskap med sal- og pulttak. At taket er byggets femte fasade aktualiseres i Ulvik, ettersom omsorgstunet vil ses ovenfra av mange av Ulviks beboere, sier Bech.

Utomhusanlegget omkranser bygget med både skjermede hager og åpne vegetasjonsarealer, hvor gangveier gjør tomten til et attraktivt sted for vandring. Dermed gir hele anlegget noe tilbake til innbyggerne i Ulvik, både turmulighet og kafebesøk.

Omsorgstunet får sin regionale karakter med skifer på taket, trekledning på yttervegg og innslag av naturstein. Trekledningen er i malmfuru, enkelte partier har hvitbeiset trekledning, noe som gir en materialmessig spenning mellom det ubehandlede og rustikke mot det behandlede og forfinede.

– Farge på dører og vinduer er avdempet farge med grønt innslag. Vi har valgt å holde et rolig fargespill i fasadene. Bygningen ligger ved fjorden, er godt synlig, vi tenker at natur og mennesker kan være fargeklatter. I interiøret fremtrer et større fargespekter. Her har vi ønsket å bidra til hjemlighet, identitet og orientering. Fargene balanserer tydelighet og ro. Spesielt korridorer har vi behandlet med variasjon i fargebruken, med tanke på hygge, gjenkjennelse og hjelp til å orientere seg. Det er vesentlig innslag av hvitpigmentert furukledning som gir interiøret en lun atmosfære. Ekstra materialkvalitet finnes i granittgulv i kafe og seremonirom, tregulv i møterom og trespilehimling i kafe og bårerom. Beboerrom og stuer har innslag av hvitpigmentert tre, sier Bech.

Gode materialer

Ulvik omsorgstun ligger på Storøyni i Ulvik sentrum på en ferdig utfylt og komprimert sprengsteinsfylling. Under bygget er det membran og ventilasjonshull for radon.

Bygget har en tilnærmet stjerneform, med to fløyer med beboerrom, en for kontorer og en for tekniske rom. Bærende konstruksjon er i tre (stålsøyler og betongdekke under ventilasjonsrom). Taket er tekket med skiferheller og har 15 graders fall. Fasadene har kombinasjon av panel av malmfuru og hvitmalt dobbelfalset kledning, supplert med forblending av naturstein. Kantinen har store glassvinduer mot hageanlegg. Vinduene er enten i aluminium eller i tre med beslag av aluminium.

Det er belegg i beboerrom og korridorer, fliser av granitt i kantine og bårerom og parkett i møterom. Kantine og bårerom har eikespiler i himling. I kantinen er deler av himlingen skråstilt og har lysåpninger. I resten av bygget er det ulike typer systemhimlinger. Materialene er av god kvalitet, er vedlikeholds- og renholdsvennlige og skal ha lang levetid.

Godt isolert

Ventilasjonsrom og kanalføringer ligger i loftsetasje. Det er 350 millimeter isolasjon i yttervegger og i snitt 450 millimeter i taket. Trykktesting viser en luftveksling på 0,6 per time.

Hele bygget har universell tilgjengelighet, og alle beboerrommene har skinner i taket som gjør at bevegelseshemmede beboere enkelt kan flyttes mellom seng og bad. Bygget er fullsprinklet. Solavskjerming på solutsatte fasader skjer med utvendige automatisk styrte screens. Utenfor bygget er det oppstillingsplasser for 29 biler. Omsorgstunet kan bygges ut ved behov. Sorteringsgrad for byggavfall er på oppunder 90 prosent.

Cirka 60 personer var med da aktiviteten var på topp. Ulvik omsorgstun er ført opp uten fraværsskader.

Uteområdene omfatter store areal med beplantning, mange benker (noen av dem under tak), gangstier, belysning og skulpturer.

Vannbåren oppvarming

Ulvik omsorgstun er prosjektert og ført opp etter Tek10. Oppvarming skjer med vannbåren gulvvarme i beboerareal og radiatorer i kontorer og tekniske rom og er basert på varmepumpe mot sjø. Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er 124 kWh, noe som plasserer bygget i energiklasse A. Bygget har balansert ventilasjon med varmegjenvinning.

Powered by Labrador CMS