Fakta
Sted: Bodø
Prosjekttype: Rehabilitering / Nybygg
Bruttoareal: 11.700 kvadratmeter
Byggherre: Bodø Kommunale Eiendommer KF
Byggherrerepresentant: Rambøll
Hovedentreprenør: Gunvald Johansen Bygg
Kontraktsum eks. mva.: 270 millioner kroner
Totalkostnad: Cirka 650 millioner kroner
Arkitekt og landskapsarkitekt: ALL – Atelier Lorentzen og Langkilde
Rådgivere: RIB, RIV, RIE, RIBr: ÅF Engineering l Ansvarlig søker: Norconsult
Sideentreprenører: Riving: EN Entreprenør l Rør, ventilasjon og elektro: Caverion Bodø l Automasjon: GK Inneklima l Heis: Kone
Underentreprenører og leverandører: Råbygg betong, Con-Form-vegger og Bubbledeck-dekkeelementer: Betong & Entreprenør (produsert, levert og montert) l Rigg og stillas: Byggesystemer l Grunnarbeider: Enkon l Anleggsgartner: Svein Erik Johansen l Spunt og pel: Hercules Fundamentering l Konstruktiv riving og hulltaking: Nordland Betongsag Service l Stål: Finneid Sveiseverksted l Vindu: Bodø Glass & Ramme l Taktekker: Protan Entreprenør l Skifertak: Alta skiferlegging Nord l Blikkenslager: Ventilasjonsmontasje Nord l Lås og beslag: Bodø Sikkerhet og Lås l Fasadeelement: HSHansen, Skandek Tagelement, C. Thayseng Byg l Maler/Gulvbelegg: Interiørservice l Branntetting/Maling/Isolering: Firesafe l Naturstein: Naturstein Montering l Betongrehabilitering: Fasaderenovering l Kjøkken: Norrøna Storkjøkken l Himling: Lindner l Trapper/Glassrekkverk: PKS Industri l Ståltrapper/rekkverk: Midthaug l Møbler og innredninger: Henriksen Snekkeri
1. oktober åpnet Bodøs nye rådhus dørene etter litt over to års byggetid. Det gamle rådhuset fra 1959 har gjennomgått en total indre rehabilitering og en ytre forskjønning, men kanskje aller viktigst har rådhuset blitt utvidet med 7.100 kvadratmeter nybygg, slik at alle kommunale funksjoner i Bodø nå er samlet på én moderne arbeidsplass dimensjonert for opptil 500 mennesker.
Den Bodø-baserte entreprenøren Gunvald Johansen Bygg har vært hovedentreprenør på prosjektet, og prosjektleder Tommy Skålvoll forteller at den lokale entreprenøren er stolt av hva de har levert i hjembyen.
– Selvfølgelig er vi stolte av dette. Det er veldig artig å være med på et slikt prosjekt. Det blir jo stående i noen år, og alle vet hvem som har vært med på å bygge det. Det er vi veldig stolte av. Det blir faktisk lagt merke til at det er en lokal entreprenør som har bygget det også, sier Skålvoll.
Riv og rehab
Entreprenøren startet prosjektet med riving og grunnarbeid på den gamle rådhustomten i mars 2017. Fra før av var et bibliotek på tomten revet, og det gamle rådhuset var strippet innvendig, men all konstruktiv riving både utvendig og innvendig på rådhuset måtte gjøres parallelt med grunnarbeidet.
– Det var en ganske komplisert rivejobb. Vi rev gulv på grunn og dekker for å lage større åpninger til ny inngang, pluss en bærende yttervegg. Her var det viktig at ting ble gjort i riktig rekkefølge og at ny bæring ble etablert før vi rev den gamle, forteller Skålvoll.
I det gamle rådhuset er fasadene bevart, og den gamle bystyresalen og formannskapssalen fremstår omtrent urørt, med kun noen få oppgraderinger. Rådhusets gamle terrazzotrapp er bevart med noen innslag av ny terrazzo som nesten ikke er mulig å skille fra den gamle. Det ikoniske klokketårnet er nesten urørt.
I tillegg til å rehabilitere det gamle rådhuset, inngår også de gamle Bodø-lokalene til Norges Bank i det nye rådhuset. Her har entreprenøren blant annet vært nødt til å skjære seg gjennom 70 centimeter tykke bankhvelv-vegger og dirke opp gamle hvelvdører. Det ferdige rådhuset fremstår da med tre forskjellige fasadeuttrykk, men med et enhetlig gjennomgående interiør for alle som jobber i kommunen.
Både det gamle rådhuset og bankbygget er vedtatt bevaringsverdige av Bodø kommune.
Puslespill
I tillegg til det gamle klokketårnet er det nok nybygget som gjør sterkest inntrykk når man ser det nye rådhuset utenifra. Den danske arkitekten ALL har satt sammen en helhet bestående av den gulbrune murpussfasaden til rådhuset, den mørkegrå steinfasaden til det gamle bankbygget og en ny, kantete steinfasade i det 7.100 kvadratmeter store nybygget.
Fasaden består av til sammen 2.300 kvadratmeter med gul-beige kalkstein fra Tyskland som dekker bygget i både vertikale og skrå yttervegger. De vertikale fasadene er satt sammen av store Hansen UnitAl-fasademoduler med steinen ferdigmontert, mens de skrå er montert først med takelementer, tettet med Protan-folie og bygget opp med sløyfer og lekter før elementer med stein har blitt montert som et skall utenpå.
– De store elementene kom ferdige, og måtte settes sammen som et puslespill, men det har vært komplementering i overgangene fra skrå til rette flater. Linjene i steinen går også over og rundt hele bygget, så det har vært strenge krav til presisjon her, forteller anleggsleder Arne Christian Johansen.
Prosjektleder Tommy Skålvoll innrømmer at puslespillet til tider har vært vanskelig å få til helt perfekt.
– Dette har vært presisjonsarbeid, og det har vært mye jobb med å få linjene fine. Skråfasadene tok nok litt lengre tid enn vi hadde planlagt, men det gikk greit, sier han.
– Det er selvfølgelig også en utfordring å implementere gammelt og nytt. Det er ikke alltid gamle tegninger passer helt med virkeligheten, legger Skålvoll til.
En annen utfordring som krevde mer jobb enn først antatt, var håndtering av løsmassene i grunnen. Bygget er fundamentert på en betongsåle rett på leire, men med den knallharde leirgrunnen som er å finne i Bodø, er ikke dette noe spesielt.
– Den er så hard at man nesten må sprenge den ut, påpeker anleggsleder Johansen.
Til sammen 12.000 kubikkmeter leire, omtrent 1.000 lastebillass, er gravd ut og fraktet bort. Arbeidet med spunting av byggegropen, samt omprosjektering av dette på grunn av noen uforutsette forhold, gjorde at det tok litt ekstra tid og arbeid med grunnarbeidet enn planlagt.
I og med at man ha bygget tett opptil gamle bygg, har entreprenøren vært påpasselig med å unngå setninger. Setningsmålinger har blitt gjort gjennom hele grunnarbeidsperioden, og nye fundamenter under det gamle rådhuset og banken har blitt etablert ved hjelp av jetpeling.
Noen ekstra utfordrende oppgaver til tross, forteller prosjektleder og anleggsleder at prosjektet har gått svært bra for entreprenøren.
– Byggeprosessen har gått veldig bra. Vi har levert til rett tid og med en fantastisk kvalitet. Det ser veldig bra ut, og jeg har bare hørt positive tilbakemeldinger fra brukerne. Under byggingen ble vi sett nøye i kortene av både Arbeidstilsynet og Skatteetaten, og vi fikk mye skryt for å ha ting i orden, forteller Skålvoll.
Skrudde opp temperaturen
Nybygget er konstruert med plasstøpt såle og prefabrikerte Con-Form-vegger. Bygget er støttet opp med stålsøyler, og det er biaksiale hulldekker fra Bubbledeck i etasjeskillene. Bubbledeck i prosjektet sparer vekt og tillater større spenn i dekkene uten behov for så mange søyler.
En utfordring med vinterinstallering av Bubbledeck-elementer har vært påstøp i nordnorske minusgrader.
– Det var arbeidsomt og utfordrende å stenge av etasjene vi jobbet i for å få opp temperaturen, sier Tommy Skålvoll.
Det nye rådhuset har vært koblet på fjernvarmenettet i Bodø fra byggeperioden av, og entreprenøren har dekket nesten alt av varmebehovet til byggoppvarming med fjernvarme.
– Fjernvarme til byggvarme skal visst ikke ha blitt brukt før nord for Trondheim. Det er ikke bare grønt, men vi har også spart betydelige summer med denne løsningen, forteller Skålvoll.
Åpent byrom
Noe av det første som treffer besøkende til Bodø rådhus når de kommer inn den nye hovedinngangen, er et rom som åpner seg opp fra første etasje og helt opp til taket mer enn 30 meter oppe. Seks etasjer åpner seg opp mot det luftige og spreke atriet, og to gangbruer krysser det store rommet oppe under skråtaket.
Gulvet er dekket i skifer fra Oppdal, det lyse og åpne rommet er kledd med til sammen 2.200 veggpaneler og 18.666 himlingsplater i askefinér. I tillegg er det svært mye glass som gir gode siktlinjer og en åpen følelse i hele bygget.
For å få til det imponerende rommet måtte entreprenøren fylle nesten hele volumet med stillaser og midlertidige tårn for å støtte opp gangbruene.
– Ingenting her er A4, og det var også litt av et puslespill, på-peker Skålvoll.
På det meste har omtrent 110 mann vært i sving på en gang på prosjektet. Prosjektlederen forteller at de har hatt tilfeller hvor arbeidere har hatt fravær med små kuttskader eller overtråkk, men at prosjektet ikke har hatt noen alvorlige skader.
Signalbygg
Prosjektleder for byggherre Bodø Kommunale Eiendommer, Knut Svendsen, sier til Byggeindustrien at kommunen hadde som mål for rådhusprosjektet å sikre et signalbygg sentralt i Bodø sentrum.
– Det ble utlyst arkitektkonkurranse i 2013, og vi fikk inn omtrent 100 bidrag til konkurransen, forteller han.
Svendsen, som nå selv har kontorplass i det nye rådhuset, er godt fornøyd med resultatet.
– Det er nytt for de fleste av oss med slike kontorfasiliteter som dette. Her har vi åpne kontorløsninger, mange møterom og flere forskjellige stillesoner. Førsteinntrykket er at folk trives, og tilbakemeldingene er gode, sier han.
Svendsen mener kommunen har fått signalbygget de ønsket seg.
– Vi synes det har blitt et veldig flott bygg, og det ser ut til å ha blitt et funksjonelt bygg også. Vi tror bygget vil gjøre Bodø kommune til en enda mer attraktiv arbeidsgiver, og vi håper at vi da også kan yte enda bedre tjenester til kommunens innbyggere, sier han.