Skaun ungdomsskole og Bautan kulturhus
I starten av oktober ble nye Skaun Ungdomsskole tatt i bruk. I tillegg til at den skal gi nye og moderne lokaler for 540 ungdomsskoleelever, er det blitt et innholdsrikt bygg med blant annet kultursal, flerbrukshall, lokaler for offentlig bibliotek og ungdomsklubb. Nybygget er blitt den nye storstuen for kommunen.
Fakta
Sted: Børsa, Skaun Kommune
Prosjekttype: Skolebygg og kulturbygg
Bruttoareal: 9.200 kvadratmeter
Byggherre: Skaun Kommune
Totalentreprenør: Veidekke Bygg Trøndelag
Prosjektkostnad: 356 millioner kroner inkl. mva.
Arkitekt: Vis-a-Vis arkitekter og HUS arkitekter
Landskapsarkitekt: Agraff
Byggherrombud: WSP Norge
Rådgivere: RIB: Siv. Ing. Danielsen l RIBr, RIByFy, RIM: Rambøll l RIG: Multiconsult l RIV, RIE, RIA, RIVA, RIVeg og ITB-koordinator: Sweco l Lås/beslag: Beslagos l Lysdesign: Ljos Studio
Underentreprenører og leverandører: Elektro: Argon Elektro l Rørlegger: K. Lund l Ventilasjon: Comfort-Teknikk l Storkjøkken: Bernhard Moe l Fast innredning: Idema l Lås/beslag: BeslagConsult l Himlinger, systemvegger: Modulvegger l Automasjon: Schneider Electric l Mur, puss, flis: Ragnar Skånøy l Solskjerming: Solskjermingsgruppen l Prefab betong: Spenncon l Taktekking: Protan Entreprenør l Stål- og smedarbeider: Trondheim Stål l Grunn- og utomhusarbeider: Tverås Maskin & Transport l Maler: Utgaard l Gulvbelegg: Sverresborg Malerservice l Branntetting: Kaefer l Innerdører: Swedoor l Vinduer: Lian l Byggevarer: Optimera
Det var tilbake i 2017 Veidekke Entreprenør skrev kontrakt med Skaun kommune etter å ha vunnet en pris- og designkonkurranse rundt utbyggingen. Oppdraget besto av en samspillfase som ble fulgt av totalentreprisen for bygget på 9.200 kvadratmeter, og med en verdi på omkring 290 millioner.
Stor jobb
– Det har vært en inspirerende og lærerik jobb for Veidekke, sier prosjektleder Lars Erik Wigum-Karlsen til Byggeindustrien, og forteller at selv om det går mot innflytting er Veidekke ikke ferdig med jobben. Nå står det tilbake å rive den eksisterende skolen, og opparbeide en park der den har ligget og på området der man har brakkeriggen. Dette skal være ferdig i mai 2020.
– Men det har vært en jobb uten store overraskelser og problemer underveis. Samspillfasen var god, med grundig involvering fra brukere, byggherre og arkitekt, og slik bygget ligger har det ikke vært problemer verken med rigg eller tilkomst. Men det har naturligvis vært en utfordring at nybygget ligger vegg i vegg med den eksisterende skolen, som har vært i full drift hele tiden. Men også dette har gått fint, ikke minst på grunn av et utmerket samarbeid med skole og kommune, legger Wigum-Karlsen til.
Innholdsrik
Det er blitt et innholdsrikt bygg. I tillegg til selve skoledelen med plass til 540 elever og mulighet for utvidelse senere, er det blitt en flott kultursal med plass for inntil 220 tilskuere. Denne kommer i tillegg til skolens aula som er laget som et atrium med god plass. Bygget er tilrettelagt for bruk så å si døgnet rundt, og vil gi et tilskudd til både idretten og det øvrige samfunnet i kommunen. Biblioteket som ligger i bygget vil legge opp til lang åpningstid, også utover kvelden, og en ungdomsklubb vil også bli et verdifullt bidrag.
– Bygget er tilrettelagt for en lang rekke aktiviteter, også for kveldsbruk. Så langt har de som skal bruke lokalene vært godt fornøyd med måten de er blitt involvert på, og er sikker på at de er like fornøyde når det tar bygget i bruk. Så langt har det bare vært gode tilbakemeldinger, og vi gleder oss til bygget fylles med mennesker, sier han.
Hulldekke og betongsøyler
Skaun ungdomsskole er bygget med et bæresystem bestående av hulldekke og betongsøyler. Det er oppført med en sokkeletasje og to etasjer over bakkenivå, og med fasade som en kombinasjon av tre, treplater og glass.
– Det er også valgt materialer og tekniske løsninger som bidrar til at det skal bli et kostnadseffektiv, energieffektivt, miljø- og klimavennlig bygg, sier Wigum-Karlsen. Med tanke på at Skaun er nabokommune til Trondheim, og at det er mange som velger å bosette seg der, er det forberedt på at man kan utvide dagens seks paralleller med en utbygging for å ta imot enda en parallell for å ha kapasitet for fremtidig vekst. Det er lagt til rette for utstrakt sambruk av rom og arealer, noe som både gir mange bruksmuligheter og fleksibilitet for ulike undervisningsmetoder.
Spennende for arkitektene
Prosjektet Skaun ungdomsskole er et resultat av en førstepremie i en pris- og designkonkurranse utført som et samarbeid mellom Arkitektene Vis-á-Vis og HUS arkitekter, med Veidekke som samarbeidspartner på entreprenørsiden. Begge arkitektkontorene har gjennom årene opparbeidet spisskompetanse på skoleprosjektering, og deltar aktivt i konkurranser om skoler over hele landet. I forbindelse med konkurransen ble det satt sammen et team av arkitekter fra begge kontor, for å utvikle «fremtidens skole» i Skaun. Tone Grydeland fra Vis-á-Vis har fulgt prosjektet gjennom alle faser, og Turid Hauan fra HUS har hatt en aktiv rolle i prosjektet i gjennomføringsfasen. I tillegg har Marianne Nordberg Malvik, også fra Vis-á-Vis har hatt ansvar for interiørprosjektet. Interiørarkitekt Silje Bentzen Wikmark fra HUS har vært samarbeidspartner i prosjektets tidligfase.
– Det har vært veldig bra å ha arkitekt og interiørarkitekt i samme hus for å skape et helhetlig sluttresultat, sier Grydeland.
Utgangspunktet
Hun forteller videre at da man startet jobben med konkurransen om oppdraget, tok man utgangspunkt i situasjonen i Børsa sentrum, der det er gjort et grundig arbeid med en utviklingsplan for sentrumsområdet.
– Vi kalte prosjektet «Tangenten», og ideen bak det er flerdelt; både at bygget vil tangere hovedgata og viktige kommunikasjonsakser i sentrum i tillegg til det planlagte kulturtorget mellom barneskolen i nord og ungdomsskolen i sør. Internt i bygget tangerer de fleste funksjoner «hjerterommet» i prosjektet med aula, kantine og kultursal, og det viser også til kulturhusfunksjonen. Fasaden er vertikal og bygget opp med et tangentuttrykk, sier hun. Og i likhet med prosjektlederen fra Veidekke er hun svært fornøyd med samarbeidet i hele prosjektperioden, både med entreprenør, byggherre og brukerne.
– Det virker også som om alle partene er fornøyd med resultatet, og det betyr vel at vi har klart å få til en bra prosess, sier hun.
Kunst på vegg og i tak
Bygget har fått to iøynefallende dekorasjoner, som er vel verd å se nærmere på ved et besøk.
I den store aulaen er den ene veggen preget av et stort kunstverk som Jan Christensen og Marius Dahl står bak. Spennende er også dekorasjonen som skal på plass i biblioteket i form av en lysslynge med tema henter fra romanen «Fuglane» av Tarjei Vesaas. Den er laget av Pekka Stokke, og tanken er at den skal illustrere bevegelsesmønstret til fuglene.