Foto: Spiss arkitekter
Foto: Spiss arkitekter
Foto: Spiss arkitekter
Foto: Spiss arkitekter
Foto: Spiss arkitekter
Foto: Spiss arkitekter
Foto: Spiss arkitekter

Tobienborg hage

På Lund i Kristiansand har et tidligere hagesenter blitt til et flott leilighetsbygg med påkostet uteområde.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Faklta

Sted: Kristiansand

Prosjekttype: Totalentreprise

Entreprisekostnad: 160 millioner kroner eks. mva.

Bruttoareal: 6.200 kvadratmeter

Byggherre: St. Olav utvikling

Totalentreprenør: Kaspar Strømme

Arkitekt: Spiss arkitektur og plan

Landskapsarkitekt: Asplan Viak

Rådgiver: RIB, RIBr og BIM-koordinator: Dagfinn Skaar

Underentreprenører og leverandører: Ventilasjon: Ventec Agder l Elektro: Sønnico l Rør, varme, sanitær: Holbæk rør l Taktekking: Taktekking Sør l Vinduer: SørVindu l Tømrerarbeider: HSH Entreprenør l Kjøkken- og baderomsinnredning: Strai Kjøkken l Maler: Kulør Odden l Flis: Murmester Lindgren l Utv. trapper og rekkverk: Glass og metall l Parkett: ProffParkett l Teglsteinsarbeider: Tveiten og Riis l Råbygg: Contiga l Plattendekker: Systemblokk

– Tanken var at dette er et attraktivt område å bygge leiligheter i, og når vi først skulle gjøre det, ville vi gjøre det litt annerledes enn hva mange andre gjør.

Det sier Rune Mesel som representerer byggherreselskapet St. Olav utvikling AS.

– Her er vi tett på Kvadraturen, turområdet Jergersberg og stranda i Bertesbukta, og man har alt hva man trenger i nærheten, sier Mesel.

Bussmetroen i Kristiansand går like i nærheten. Tobienborg ligger i aksen mellom universitetet og Kristiansand sentrum.

Dansk inspirasjon

Byggherreselskapet har tre eiere; GSE AS (som Kaspar Strømme Eiendom AS og Gumpen Invest AS står bak), Mesel invest AS og FLT Holding AS. Sammen med arkitektene i Spiss arkitektur og plan AS har de vært på flere studieturer for å la seg inspirere, blant annet til København.

– Der kom vi over et leilighetsbygg med svært spesiell takutforming. Det er ideer derifra som har inspirert utformingen, sier Mesel.

«Arkitekturuttrykket favner de ulike byggestilene og takformene som preger området i dag, og bringer inn et tids-riktig og spennende formspråk i bygningsmassen», heter det i prosjektbeskrivelsen til arkitektene.

6.200 kvadratmeter

På tomta hvor det i mange år var hagesenter, er det nå bygget fire bygg med 70 leiligheter, fordelt 36-34 på to byggetrinn. Totalarealet på de fire byggene med mellom fire og fem etasjer er rundt 6.200 kvadratmeter. Felles parkeringskjeller er på 3.600 kvadratmeter. Leilighetene varierer fra 33 til hele 189 kvadratmeter.

«Prosjektet bygger opp under en begynnende urbanisering av området, og bidrar til etablering av sentralt beliggende og klimavennlige boliger. I planleggingen legges det også stor vekt på ivaretakelse av blå-grønne kvaliteter i form av gode uterom og moderne løsninger for håndtering av overvann», skriver Spiss arkitektur og plan AS.

Spenstig utforming med verdi

Byggearbeidene har pågått fra februar 2017 til mai 2019, og det var Kaspar Strømme Entreprenør AS som kom inn i prosjektet via søsterselskapet Kaspar Strømme Eiendom AS.

– Vi er godt fornøyde med arbeidet vi har gjort her og resultatet, sier prosjektleder i entreprenørselskapet, Mikal Ravnberg.

Sammen med anleggsleder Morgan Engdahl har han hatt jobben med å ta ønskene og visjonene til byggherre og arkitekt ut i livet.

– Kjernen av bygget er mer eller mindre som et normalt bygg. Det er i fasaden, tak og balkonger at vi har blitt utfordret, sier Engdahl.

De fire blokkene er bygget etter et tårnhusprinsipp hvor trapp, heis og inngangspartier er plassert sentralt i byggene. Så godt som alle leilighetene har et hjørne og dermed vinduer i to retninger. Ingen leiligheter har likt utformede balkonger, og de er asymmetrisk plassert.

– Leilighetene har i tillegg store vindusflater som gir mye lys, og leilighetene har opp til 6,5 meter takhøyde. Vi har løst dette på en måte som vi mener gir verdi for kjøperne våre, men som også gjør at det har vært artig å være med på å skape, sier Mesel.

Avlang teglstein

Parkeringskjelleren ble bygget først med fundamentering på sand. Det er brukt en kombinasjon av plattendekker, hulldekker og forspente dekker oppover i etasjene. Taket er i stål og Q-dekke, og skilleveggene mellom enhetene i betong.

Teglsteinen som er bruk i fasaden oppdaget de ved studietur.

– Vi hadde brukt en del tid på å se på ulike varianter, og da vi i Oslo kom over et lite hus inne i et boligområde var alle umiddelbart enige om at det var den vi skulle ha, sier byggherre Mesel.

Steinen er mørk, og har en del spill i seg. Den er lengre og smalere enn teglstein man er vant til å se.

– Fugene er i tillegg smalere og utgrafset, sier anleggsleder Engdahl.

Solceller driver fellesstrømmen

På takene er det montert solcellepaneler som teoretisk kan produsere opp til 35.000 kWh i året.

– Solcellene gir strøm til fellesanlegg og -arealer. Den strømmen vi ikke bruker leveres tilbake til strømnettet, sier prosjektleder Ravnberg.

Ellers er alt av belysning i LED og varmen er fjernvarme fra Agder Energi.

Kaspar Strømme har selv hatt alt av grunnarbeider, betongarbeider og utomhus. I HMS-arbeidet har Kaspar Strømme spesielt lagt vekt på arbeid i høyden.

– Nærheten til barne- og ungdomskoler i nærheten har også vært viktig å håndtere. Vi har hatt tett dialog med skolene gjennom byggeprosessen, sier Ravnberg.

Entreprenøren valgte å ha stillas fra topp til bunn, dekket med krympeplast. Teglarbeidet foregikk gjennom hele året. Det har også vært bygging på andre siden av gata, noe som har gitt til tider travel inn- og uttransportering i området.

I harmoni med fortiden

Tobienborg har hatt bosetting i lange tider. Så lenge at i 2016 og -17, før oppstarten av prosjektet, måtte området gjennom en arkeologisk forminneutgraving. Det de fant har fått konsekvenser for utformingen av uteområdet.

– Pergolaens stolper er satt der hvor et langhus stod langt tilbake i tid. Vi har også plassert en bålpanne der hvor arkeologene fant rester etter en stor kokegrop, sier Mesel.

Utendørs belysning er brukt for å fremheve uteområdet. I det hele tatt er det brukt mer penger enn normalt på å skape et hyggelig uteområde, med blant annet flere sittegrupper, mye grønt og en gasspeis.

Til nå er 52 av de 70 enhetene solgt. Byggetrinn 1 gikk relativt raskt, ifølge utbyggerne.

– Vi tror arkitekturen har en del av æren for at dette har vært nokså lettsolgt. Folk kommer forbi fordi de ser at dette er annerledes og tøft, sier Mesel.

– Det har vært utfordrende å ivareta byggherrens interesser med spenstig utforming i plantegningene og helt ut i arbeidstegningene, men gøy å jobbe med, sier prosjektleder Ravnberg.

– Vi har oppnådd det vi ville og går rundt her og smiler, sier Mesel.

Powered by Labrador CMS