Fakta
Sted: Lillestrøm
Prosjekttype: Nybygg Bolig
Bruttoareal: 22.134 kvadratmeter
Byggherre: Skanska Eiendomsutvikling
Totalentreprenør: Skanska Norge
Kontraktsum eks. mva.: 489,1 millioner kroner
ARK: DARK Arkitekter
LARK: Lark Landskap
Rådgivere: RIB, RIG, RIEn, RIM: Skanska Norge l RIV, RIE, RIA, RI Vei: Rambøll Norge lRIV Rør: VVS Kontakten l RIV Vent: Randem Hubert l RIE: Elektro-Kontakten l RIBr: Sweco Norge
Underentreprenører og leverandører: Betongleverandør: Skedsmo Betong l Grunnarbeid: Lars Silkoset Drift l Spunt: Entreprenørservice l Råbygg: Kynningsrud Prefab l Isolering: Isoteks Miljø l Byggevarer: Optimera l Ytterveggsprofiler: Europrofil l Ståldører/Entredører: Daloc Norge l Glass/Alu: H-Glass l Vinduer: Nordan l Garasjeport: Hörmann Norge l Multiboard/Kledningsplater: ETEX Norge l Ytterkledning Malmfuru: Stange- skovene Bjørnstad Bruk lYtterkledning Møre Royal: Byggmakker Høvellast l Blikkenslager: A Hansen Gruppen l Teglfasader, murer: Murmestrene Fjeldheim & Knudsen l Solskjerming: Hunter Douglas Norge l Bodvegger: Viken Bodmontasje l Innvendige dører: Swedoor l Lås og beslag: Karl Jensen l Påstøp i kjeller: Vinstra Sementpuss l Maling/Epoxy: Hunvik & Co l Fliser: BBM l Gulvbelegg: Intep l Parkett/Gulvlister: Bo Andren l Gulvoppbygging: Gulventreprenøren l Systemhimlinger: Rovik Montasje l Taktekker: IcopalTak l Sedum: Blomstertak l Røyk- luker: Jet Bramo l Glasstak/Rekkverk: Innore l Kjøkken/Garderobe: HTH Prosjektavdeling l Kjøkkenvifter: BSH Husholdnings- apparater l Badekabiner: Parmarine l Rørlegger: VVS Kontakten l Tretrapper: Trappemakeren l Kjølerom/Fryserom: Viking Kulde l Elektro: Elektro-Kontakten l Heis: Otis l Søppelanlegg: Envac Norge l Anleggsgartner: Sport og Grøntanlegg l Tømrer: Geir Jahren l Ventilasjon: Randem & Hubert l Branntetting: Brann & Sikkerhetsforum l Fasadeplater: Alutile
Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
Kun noen minutter fra Lillestrøm stasjon har boligprosjektet Aveny Vest kommet opp i løpet av litt over to år. I januar i år ble første oppgang overlevert, og syvende og siste oppgang overleveres i desember. Da er totalt 177 sentrale leiligheter i Skanskas andre boligprosjekt som skal sertifiseres innen Breeam-Nor, ferdigstilt.
– Vi er kjempefornøyde. Prosjektet ble ferdigregulert på rekordtid hos kommunen, og entreprenør har vært kjempeflink til å håndtere de forskjellige utfordringene i prosjektet. Aveny Vest er noe nytt i bybildet i Lillestrøm og jeg tror prosjektet kan tilføre byen noe ekstra, sier prosjektsjef Karl Moriggi i byggherre Skanska Eiendomsutvikling til Byggeindustrien.
Prosjektsjefen forteller at det bød på utfordringer både for byggherre, entreprenør og underentreprenørene å få alle up to speed på Breeam-Nor, som per nå er kjent stoff innen næringsbygg, men ennå ikke spesielt utbredt i boligbyggerbransjen. Han understreker dog at Breeam-sertifisering av boligprosjekter først og fremst er en målsetning som Skanska har satt seg.
– Det som er viktig i dette prosjektet, er at vi har greid å lage noe som folk liker, som fremstår som et elegant, solid og ordentlig prosjekt. Det mener jeg vi har fått til her, sier Moriggi.
Godt likt
Prosjektsjefen tror utformingen av prosjektet er en av årsakene til at kommunens behandling av reguleringen gikk så fort.
– Det har vært et mål at prosjektet ikke skulle bli et monotont monster i byen, og hovedprinsippet vårt var variasjon. Fasaden går litt inn og ut fordi vi måtte ta hensyn til støyutfordringer, men det har blitt veldig fint. Det er store balkonger i alle leiligheter, og det er nok ikke noe tvil om at arkitekturen, nedtrapping i endene av byggene, takterrasser og flotte fasader er ting som kommunen har satt pris på. Flere forskjellige fasadematerialer i høy kvalitet gir et fint spill, og det har blitt noe kontinentalt over prosjektet, sier Moriggi.
Han skryter av totalentreprenør Skanska Norge for god gjennomføring av prosjektet.
– Grunnforholdene i Lillestrøm er helt håpløse, men entreprenør har løst dette veldig fornuftig, og resultatet er over all forventning. De har vært kjempeflinke, og alle som ser prosjektet, synes det er bra, sier han.
Solid grunnlag
Prosjektleder Jon Nordahl i total- entreprenør Skanska bekrefter at grunnforholdene i prosjektet har bydd på sine egne utfordringer, men at det ikke har vært noe problem å løse disse.
– Vi prøvepelet på tomten, men vi kom 90 meter ned uten å treffe fjell, så det var ikke sjans å fundamentere til fjell her. Bygget er fundamentert med såkalt kompensert fundamentering, altså at vi har tatt ut masser tilsvarende vekten av det som er bygget. Alt står på en veldig solid bunnplate som er 60 centimeter tykk på de fleste steder, og 80 centimeter tykk der hvor det er ekstra store laster, forteller Nordahl.
Bunnplaten og ytterveggene i den felles parkeringskjelleren for de totalt tre byggene i prosjektet er plasstøpt, og resten av konstruksjonen er bygget med prefabrikkerte betongelementer og hulldekker i etasjeskillene.
– Det er et ganske standard boligprosjekt, så ikke kjempeutfordrende. Mye er likt gjennom prosjektet; ikke 100 prosent, men ikke null prosent heller, sier prosjektlederen.
God takhøyde
Aveny Vest er bygget på en tomt hvor det tidligere var en del småhus, noen mindre næringsbygg og bygg eid av Frelsesarmeen og Sivilforsvaret. DARK Arkitekter har fokusert på å utforme prosjektet med oppdelte og varierte fasader og minst mulig skygge for naboene.
«Vi ønsker også at Aveny Vest skal kunne gi noe tilbake til byen. Derfor har vi lagt opp til kafeer og butikker i første etasje. Man kan også gå inn i kvartalet og komme til intime og grønne byrom», skriver prosjektleder Rannveig Yli i DARK Arkitekter i en kommentar til Byggeindustrien.
Fasadene er kledd med sølvfargede Alutile-plater enkelte steder, noen mørke plater, tre forskjellige typer teglstein og trekleding av malmfuru, som over tid vil grånes av vær og vind. Utomhusområdene er på 3.647 kvadratmeter, og utarbeidet med beplantning, mykt underlag og leker.
Det var totalt fem grunneiere i kvartal 10 med krav om samlet regulering. Mange grunneiere og en reguleringsplan er typisk utfordrende. Det har gått overraskende smertefritt å bli enige med de fem eierne i kvartalet.
Frelsesarmeen har standarden for takhøyden i første etasje. De trengte takhøyder på cirka fire meter, og for å harmonere med dette, har vi fulgt disse høydene gjennom prosjektet, både i lokalene tenkt for salg og næring, men også i leilighetene. Her har vi etablert en spennende boform med studioleiligheter med hems, og vi ser at mange unge boligkjøpere har vært interessert i disse, forteller prosjektsjef Karl Moriggi i Skanska Eiendomsutvikling.
Leverer på tiden
Prosjektet har hatt en trang tomt å jobbe på, men prosjektleder Jon Nordahl forteller at Lillestrøm kommune har vært mer fleksibel enn forventet med tanke på leie av gateplass.
– Vi planla opprinnelig med just-in-time-leveranser og lite lagring på plassen, men de planene ble ikke nødvendige, på godt og vondt, kommenterer han.
Aveny Vest har også merket koronapandemien både med tanke på leveranser, tilgang på arbeidskraft, fordyrende tiltak på plassen og enkelte smittetilfeller. Leveransene av Alutile-platene fra Kina ble flere måneder forsinket på grunn av pandemien, og både Skanska-ansatte og utenlandske arbeidere endte opp med å sitte fast i karantene i enkelte perioder av prosjektet.
– Men vi overleverer likevel i henhold til avtalen, påpeker Nordahl.
Prosjektet registrerte noen få tilfeller av smitte på byggeplassen, men prosjektlederen forteller at det var snakk om lite spredning, og smittetilfellene hadde liten påvirkning på fremdriften.
– Det påvirket ikke prosjektet, men smittevernstiltakene i prosjektet har kostet en del penger. Vi har fulgt Oslo-forskrifter for smittevern, selv om prosjektet ligger utenfor Oslo, og vi har hatt ekstra brakkerigg, vask og krav om munnbind, sier prosjektlederen.
Aveny Vest har ikke hatt noen skader med fravær, men Nordahl forteller at de ikke har sluppet helt unna skader i prosjektet.
– Mange liker å bruke H1-verdien. Per definisjon er den er null hos oss, men vi har hatt fem H2-skader; altså skader med tur til legevakta, men uten fravær, sier han.