Fakta
Sted: Hønefoss
Prosjekttype: Skolebygg
Bruttoareal: 13.654 kvadratmeter
Byggherre: Viken fylkeskommune
Totalentreprenør: Strøm Gundersen
Arkitekt og landskapsarkitekt: Code Illustrated Future
Kontraktsum eks. mva.: 320 millioner kroner
Rådgivere: RIB grunn, RIG: Multiconsult l RIB prefab: Loe betongelementer l RIE: Heiberg & Tveter l RIV: EM Teknikk l RIA: Rambøll l RIBr, RIVA, RIBfy, RIM: Norconsult
Underentreprenører og leverandører: Rør- og ventilasjonsarbeider: Assemblin l Elektro: Abicon l Automasjon: SAAS Prosjekt l Grunn- og utomhusarbeider: Kongsberg Entreprenør l Spunt og peling: Seierstad Pelemaskiner l Prefab: Loe Betongelementer l Branntetting: Vestfold Brannsikring l Stikking: Berntsen Plan og Oppmåling l Tømrer: Byggaksess l Glass/alu: Uppe l Blikkenslager: Buskerud Blikk l Taktekking: Euro Blikk og Tak l Maler: Bohlin l Gulvstøp, epoxy og byggtapetsering: Industribelegg l Kjøkken og garderobe: Idema l Lås og beslag: Låssenteret Byggsikkerhet l Himlinger: SLS Montasje l Parkett: Tremiljø Prosjekt l Rekkverk: Stål & Glassprodukter l Mur-, puss- og flisarbeider: Mjøndalen Mur & Puss l Heis: TKS Heis l Storkjøkken: Oslo Storkjøkkensenter
Strøm Gundersen AS er totalentreprenør, og prosjektleder Rune Nordås sier byggeprosjektet består av både rehabilitering og nybygg på 13.654 kvadratmeter til sammen.
– Vi har bygd et nytt skolebygg, som er koblet sammen med gamle Ringerike videregående skole. Samtidig er det gamle skolebygget blitt totalrehabilitert. Det nye bygget er 6.247 kvadratmeter og det eksisterende skolebygget er 7.407 kvadratmeter, sier Nordås.
Det gamle skolebygget er formet som en hestesko og er blitt bygd på i flere omganger. Den eldste fløyen er fra 1886 og er verneverdig. I tillegg er det en fløy fra cirka 1980 og en fra rundt 1960.
– Bygget var veldig slitent og modent for rehabilitering. I tillegg var det behov for mer plass. Innvendig er bygget nå totalrehabilitert. Alle gulv, himlinger og overflater er pusset opp. Vi har også satt inn nye tekniske anlegg for både luft, strøm og vann. I tillegg har vi bygd et tilbygg med elevkantine i den ene fløyen fra 60-tallet, sier han og legger til:
- På fasaden har vi ikke gjort så mye. Det er en flott og delvis vernet fasade, så det eneste vi har gjort er å male litt og mure der det har vært ødelagt teglstein. I tillegg har vi byttet ut deler av taket.
Glasstak og trefasade
Ved siden av det gamle skolebygget var det tidligere en gymsal. Den er nå revet og erstattet med det nye skolebygget, som er koblet til det gamle bygget.
– Mens det gamle bygget har tre etasjer, har nybygget fire etasjer og kjeller. Det har en mer moderne standard og huser blant annet et amfi med scene. Den skal brukes til alt fra dans til forestillinger og eksamener. Nybygget har også moderne lokaler for musikklinja i underetasjen, sier han.
Den nye skolen er dimensjonert for 800 elever, og består av et auditorium, 21 undervisningsrom, et mediarom, en språklab, 23 grupperom, en sal med scene for store arrangementer.
Nordås påpeker også at skolen har fått en ny hovedinngang mellom det nye og det gamle bygget.
– Inngangen har et veldig fint glasstak, som skiller seg ut. Det har dragere av glass og glassbæring istedenfor stålbæring. Ellers er det primært brukt gips, og noe perforerte plater på de innvendige flatene i nybygget. Den utvendige fasaden er kledd med glass og aluminium i første og fjerde etasje, og royalimpregnert tre i andre og tredje etasje, sier han.
Nordås forteller at de også har opp-arbeidet skolens uteområder, og blant annet montert nye bordtennisbord og sittegrupper.
Ingen smittetilfeller
Byggeprosessen startet opp i begynnelsen av mai 2019 og pågikk fram til november i fjor.
– Da begynte vi med rivearbeidene, som varte fram til slutten av juni. I juli og august startet vi med betong- og prefabarbeider på nybygget samtidig som vi begynte med rehabiliteringen av det gamle bygget. Arbeidene i de to byggene har pågått parallelt. Nybygget var tett våren 2020 og deretter pågikk de innvendige arbeidene fram til overlevering i slutten av november, sier han.
Nordås sier at byggeprosessen har gått bra tross utfordringer knyttet til koronasituasjonen.
– Vi fikk selvfølgelig sjokk da koronasituasjonen oppsto i mars i fjor. Det førte til mye usikkerhet og forsinkede leveranser fra Kina og Italia. Vi klarte likevel å justere på byggeprosessen, slik at det ikke hindret oss nevneverdig. Heldigvis har det heller ikke vært noen smittetilfeller blant de rundt 800 arbeiderne som har vært involvert i prosjektet, sier han og legger til:
– Ellers dukker det alltid opp en del mindre utfordringer når du rehabiliterer et gammelt bygg. Det er blant annet mange høydeforskjeller fra fløy til fløy og lite plass i taket til tekniske føringer. Dette er imidlertid utfordringer vi har kjent til før byggestart, og vi har tatt høyde for i planleggingen.
Etterlengtet prosjekt
Nordås sier de har levert prosjektet innenfor både tids- og budsjettrammene, og påpeker at de har hatt et godt samarbeidsklima med byggherren.
Det er tidligere Buskerud fylkeskommune, nå Viken, som er byggherre. Dag Simonsen i rådgiverselskapet Moe AS er leid inn som prosjektleder, og sier de er godt fornøyde med resultatet.
– Byggeprosessen har gått som planlagt, og vi har hatt en god dialog. Tilbakemeldingene fra skolen har også vært gode, sier han.
Simonsen forteller at det på grunn av både plassmangel og gammel standard, var stort behov for å oppgradere skolen.
– Dette har vært et etterlengtet prosjekt, sier han.