Fakta
Sted: Jaren, Hadeland
Prosjekttype: Industribygg
Bruttoareal: 13.200 kvadratmeter
Byggherre: TROX Auranor Norge
Prosjektkostnad eks. mva.: Cirka 300 millioner kroner
Byggherrerådgiver: Sweco
Totalentreprenør: Syljuåsen
Arkitekt: Jaf Arkitektkontor
Rådgivere: RIByFy: Rejlers l RIB: Øst-Tek l RIE: Elprosjekt l RIAKU: Norconsult l RIBr: Roar Jørgensen
Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Ahsco l Prefab betong: Opplandske Betongindustri l Stål: Åkrene Mek. Verksted l Elektro: Gulbrandsen & Olimb l Rør: GK Rør l Ventilasjon: GK Ventilasjon l Taktekking: Tomtum Tak l Lettak: Lett-Tak Systemer l Heis: Schindler l Epoxybelegg og -maling: StoCretec Flooring l Betongsliping: Betotec l Fasadepaneler: Kingspan l Himlinger, glass/skillevegger: Modulvegger
Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
– Dette blir ikke bare et industribygg der vi skal produsere det vi selger og markedsfører. Her vil det være seksjoner for opplæring, utvikling og forsking, Vi får tre egne simuleringsrom der produktene fra TROX kan plasseres og testes ut i spesialtilpassede fullskala-miljøer. Vi tror det også kan bli et samlingssted for ventilasjonsbransjen, forteller administrerende direktør i TROX Auranor Norge, Peter Sønderskov, som også er ansvarlig for TROX i Norden.
Ikke gunstig med tre etasjer
TROX Auranor har i flere år holdt til noen kilometer mot nord, i lokaler som etter hvert ble for små og lite egnet for bedriftens behov. At de hadde en stor produksjon i tre uhensiktsmessige etasjer, var med på å danne kriteriene for valg av ny lokasjon.
– Vi ønsket oss en stor, flat tomt der vi kunne plassere en firkantet kasse på ett nivå. I dialog med Gran kommune skaffet vi oss en 35 dekar stor råtomt. Vi ønsket også en mulighet for utvidelse, og har opsjon på ytterligere 10 dekar mot sør, sier Sønderskov.
Den spede begynnelsen var da TROX Auranor sendte ut forespørsel til 50 til 60 firmaer, for å lodde stemningen blant eventuelle entreprenører. – Alle er på en måte våre kunder, så vi ønsket å være fair ved å spørre mange. Vi var svært overrasket over den lave responsen, kun sju meldte tilbake. Vi ønsket å gå i dialog med tre, der Syljuåsen var ett av dem, sier Sønderskov.
– Utgangspunktet fra TROX Auranor var et Excel-ark med målene på produksjonsdelen og med ulike farger på ulikt innhold. Vi bommet litt på det første konseptet vårt, men etter noen innspill fra TROX knyttet vi til oss Jaf Arkitektkontor, og traff bedre på oppgaven, forteller Anders Myhre, prosjektsjef i Syljuåsen.
Den fysiske oppstarten var i begynnelsen av februar 2020. Tomta viste seg allikevel ikke å være helt flat, men hadde en tometers helling tvers over. Fjell måtte tas ned i bakkant og fylles på i forkant.
– Vi satte i gang med støping av gulv og råbygg for nøyaktig ett år siden, siden da har det gått slag i slag, sier Myhre, som har hatt med seg Anders Wien som prosjektleder.
Ønsket sterkt gulv
Sønderskov forteller at han stilte strenge krav til styrken i gulvet i produksjonshallen. Ved eventuelle endringer eller ved flytting av tunge maskiner var det et krav å ha et sterkt gulv i hele den store hallen. Han ville ha full fleksibilitet ved eventuelle endringer. Produksjonsgulvet på 9.000 kvadratmeter er fiberarmert med en tykkelse på 200 millimeter.
Fleksibilitet gjaldt også for høyden til undergurten i fagverket i taket, som under ingen omstendighet måtte være lavere enn 7,5 meter. Alt av tekniske installasjoner ligger nå over denne minimumshøyden.
– Vi har store, men ikke urimelige krav. Vi har latt Syljuåsen selv bestemme hva som skal installeres i sin kontrakt. Men vi har en holdning til det og er opptatt av at det fungerer, presiserer Sønderskov, som disponerer betydelig teknisk kompetanse i bedriften.
Geobrønner og «egenvarme»
TROX Auranor fores med varme via ti geobrønner ned til 270 meter. I tillegg vil den kommende produksjonen skape mye prosessvarme, som skal gjenvinnes og nyttiggjøres via et større varmepumpeanlegg. Det vil dermed føre til at størstedelen av bygget vil kunne bli varmet med energivennlig varme.
Optimal logistikk er alfa og omega i anlegget. Fra vareinntaket i nord kan lastebiler losse i et temperert klima. Derfra er det rett inn i produksjonshallen langs en produksjonsaveny, der det vil bli plassert stansemaskiner på den ene siden og lakkbokser på den andre siden. Alt produseres raskt på ordre og går ut til en av sju exit-porter i sør.
Kan teste det meste
Det er bygget tre lab-er for utvikling og testing av bedriftens produkter. Alle lab-ene er simuleringsrom, som kan skreddersys etter produktets virkelige oppgave i et miljø. TROAX Acoustic Lab ligger i en frittstående bygning på 200 kvadratmeter i nord, og vil få en viktig rolle for å teste et produkts akustiske egenskaper.
Inne i selve produksjonshallen er det et eget rom med en hev- og senkhimling med en høyde på inntil seks meter. Her kan produktets kastlengde og kapasitet måles. Den justerbare himlingen vil bidra til å gjenskape produktets kommende arbeidsmiljø på best mulig måte. Dette testrommet skal visstnok være det første i sitt slag i privat drift i Norge.
TROX Academy ligger i kontormesaninen og er et kompetansesenter der gjester/kunder kan se produktets egenskaper i bruk. Bak en glassvegg kan man for et eksempel observere hvordan et ventilasjonssystem løser oppgavene ved hjelp av røyk og laserlys.
– Innenfor vår bransje fantes det ikke et sted der man kunne se produktet bli testet og samtidig se hvordan det produseres, sier Sønderskov.
Det har vært en knapp byggetid midt i en koronaperiode med et strengt smitteregime. Men vi har kommet i mål, også fordi vi har hatt med oss flinke og gode lokalentreprenører, sier Myhre.
– Som byggherre er vi selvsagt fornøyd med at vi får det produktet vi ønsket oss, til en avtalt pris. På tross av koronautfordringene har vi allikevel klart å holde full fremdrift på byggingen, uten en eneste utsettelse. Jeg må gi litt ros til Syljuåsen som underveis kunne ha vist til Koronasituasjonen som force majeure. Men det har de ikke gjort, påpeker Sønderskov.