Fakta
Sted: Raufoss
Prosjekttype: ny brannstasjon
Bruttoareal: 1.465 kvadratmeter
Totalkostnad, inkl. mva: 63 millioner
Totalentreprise eks. mva: 41,5 millioner
Byggherre: Vestre Toten kommune
Byggherreombud: Norconsult
Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør
Arkitekt: JAF Arkitektkontor
Rådgivere: RIB: SBG Byggprosjekt l RIE: Eltera l RIV vent: Exigo VVS l RIBr, RIV rør, ITB-koordinator: Sweco l RIByfy: Besseggen Arkitekter l RIG: Løvlien Georåd l RI infra: Structor Lillehammer
Underentreprenører og leverandører: Grunn – og utomhusarbeider: Paul Berg l Oppmåling: Geoplan 3D l Elektro: Eltera l Rør: Gjøvik Varme og Sanitær l Prefab råbygg: Opplandske Betong l Ventilasjon: Randem & Hübert l Automatikk: Sauter Norge l Lås og beslag: Certego Gjøvik l Heis: Schindler l Murer: Bratberg & Stubberud l Taktekking: Tomtum Tak l Blikkenslagerarbeider: Elverum Blikkenslagerverksted l Aluminiumsfasader, ståltrapp, rekkverk: Sagstuen l Maling og gulvbelegg: Kjell Nordhagen l Betongsaging: Narmo Betongsaging l Gulvstøp: Gulventreprenøren l Gulvsliping: Betotec l Branntetting: Firesafe l Innvendige vegger: Østlandske Gipsmontasje l Sentralstøvsuger: Sentralstøvsugersenteret l Systemvegger og himlinger: Tøftum Innredning l Porter: Port Innlandet l Byggevarer: Optimera Rudshøgda l Betong: Unicon l Utleie maskiner/utstyr: Ramirent
Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
Den nye brannstasjonen er bygget rett utenfor Raufoss Industripark, og ligger bare et steinkast unna den gamle brannstasjonen inne på industriområdet. Nybygget skal huse både brannvesen og kommunens feiere.
– Vi er kjempefornøyde med bygget, sier brannsjef Bjørn Sondra Kjelsrud i Vestre Toten kommune, som var i gang med innflytting da Byggeindustrien besøkte prosjektet.
Etterlengtet
Prosjektleder Ole Anders Hoff i Vestre Toten kommune, legger ikke skjul på at kommunens brannberedskap trengte nye fasiliteter.
– De flytter fra en gammel og utdatert brannstasjon som ble bygget i 1940. For brukerne er dette et svært etterlengtet bygg, sier han.
Hoff forteller at kommunen i tidlig fase vurderte rehabilitering av eksiterende brannstasjon, men de falt ned på at det var mer hensiktsmessig å bygge nytt, ikke minst fordi prislappen ville bli omtrent den samme.
– Artig og spennende
Vestre Toten brannstasjon har en totalkostnad på 63 millioner kroner inklusive moms. Bygget er tegnet av JAF arkitektkontor på Gjøvik, og prosjektet er gjennomført i en totalentreprise av Veidekke Entreprenør, distrikt Indre Østland.
Prosjektleder Geir Storsletten i Veidekke, beskriver prosjektet som artig og spennende.
– Vi har hatt et veldig godt samarbeid med både byggherre og brukere, og vi føler vi har bygget noe de er fornøyde med, sier han.
Totalentreprenørens kontrakt på drøye 39 millioner kroner, har med tillegg vokst til 41,5 millioner kroner eksklusive moms.
Engasjert bruker
Storsletten forteller om en byggeprosess med en svært engasjert bruker, som har besøkt byggeplassen flere ganger i uken og vært aktiv i møter med totalentreprenøren.
– Den store brukermedvirkningen krever litt ekstra av oss som totalentreprenør, og til tider kan det til og med være litt frustrerende. Jeg føler vi har klart å holde dialogen på et bra nivå, og ikke minst har vi fått en fornøyd bruker. Så lenge ønskene ikke bryter med de økonomiske rammene, så er det i stor grad positivt å ha med en bruker som vet hva de vil, sier Storsletten.
Han får støtte av Ole Anders Hoff i Vestre Toten kommune.
– Vi er fornøyde med både samarbeid og resultat, og jeg må berømme Veidekke for den tålmodigheten de har vist med en bruker som har vært veldig hands on i prosjektet, sier han.
Tradisjonell oppbygning
Brannstasjonen har ifølge Storsletten en tradisjonell oppbygning med råbygg i prefab betong og bindingsverk i tre. Fasadene er forblendet med tegl og noe beslag, i tillegg til glass.
– Bygningsmessig har det ikke vært de store utfordringene, men en brannstasjon har en del spesielle tekniske funksjoner som det er svært viktig at fungerer og reagerer som de skal, sier Storsletten.
Brannstasjon = HMS
Partner Geir Brændhaugen i JAF arkitektkontor, sier til Byggeindustrien at det å forme en brannstasjon i veldig stor grad handler om brukernes HMS.
– Det er arbeidsforholdene beredskapen skal jobbe under som styrer nesten alt når man former en brannstasjon. Etter oppdrag må både utstyr og mannskap rengjøres, og det skjer ved at de blir sluset gjennom urene og rene soner i bygget, forteller Brændhaugen.
– Viktig plass
Den lokale arkitekten er fornøyd med både bygget og den synlige plasseringen sentralt i Raufoss og i nærheten av Vestre Toten rådhus.
– Bygget er godt synlig og har fått en viktig plass på Raufoss. Eksteriørmessig har bygget blitt som vi ønsket med teglfasader som er et gjensvar på alle de offentlige byggene i nærheten, blant annet rådhuset. Den nye brannstasjonen er et bygg med solide materialer som skal stå seg over tid, fastslår Brændhaugen.
Ikke døgnbemannet
Vestre Toten brannstasjonen har et areal på 1.310 kvadratmeter. I tillegg kommer en frittstående garasje på 155 kvadratmeter. I nybyggets første etasje finner vi i hovedsak vognhall, vaskehall, trimrom, grovverksted, garderobeanlegg og en egen utrykningsgarderobe. I andre etasje er det kontorlokaler, samt møterom og pause/spiserom.
– Vestre Toten kommune har under 20.000 innbyggere, og det gjør at brannstasjonen ikke har fasiliteter for døgnbemanning. Brorparten av beredskapen som kalles inn ved hendelser, jobber i Raufoss Industripark, forteller Ole Anders Hoff.