Sentrale personer i byggeprosessen. Fra venstre anleggsleder Eivind Lange, Consto, prosjektleder Bjørnar Gundersen, Consto og prosjektleder skolebygg Kim Atle Kvalvåg, Hustadvika kommune.

Sylte skole

– Dette er den tredje skolen i massivtre vi har bygd i kommunen. Vi er godt fornøyde med et slikt materialvalg så langt, selv om vi ser at bruken viser noe slitasje. Men mye synlig treverk skaper trivsel, og det er noe vi legger stor vekt på både for elevene og lærerne.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel.

Fakta

Sted: Sylteosen i Hustadvika kommune

Prosjekttype: Barneskole

Bruttoareal: 1.200 kvadratmeter nybygg og 1.200 kvadratmeter rehabilitert

Byggherre: Hustadvika kommune

Totalramme: 69 millioner inkl. mva

Totalentreprenør: Consto Midt-Norge

Byggherreombud, uavhengig kontroll: XPRO

Arkitekt: Streken

Landskapsarkitekt: Lark Landskap

Rådgivere: RIB, RIG: Norconsult l RIV: Bratseth l RIBr, RIBfy, RIAku: Cowi lRIV: Flataker VVS l RIE: HTL Elektro

Underentreprenører og leverandører: Ventilasjon: Bratseth l Rørlegger: Flataker VVS lElektro og automasjon, lås og beslag: HTL Elektro lStillas: Odin Utleie l Trapper og rekkverk: Midthaug lLøfteplattform: Lift-Tech l Massivtre: Woodcon lTaktekking: Protan Entreprenør l Oppmåling: Stikk og Mål lGlass og alu: Straumsheim Glass og Fasade l Takelement: Lett-Tak lMaler og belegg: Smart Interiør l Solskjerming: Fasadeprodukter lVinduer: Nordvestvinduet l Spilhimlinger: Otretek lInnerdører: Nordic Door l Innvendig skilting: Reklame Consult lGrunn- og utenomhusarbeid: Samuelsen Maskin l Sportsdekke: Titan Sport lKjøkken og Byggevarer: XL-Bygg Dale Malo

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Det er prosjektleder skoleutbygging i Hustadvika kommune i Romsdal, Kim Atle Kvalvåg, som forteller dette. Til skolestart er han med på å fullføre nye Sylte skole, et prosjekt som innebærer både rehabilitering av et eldre skolebygg og nybygg.

– Når vi skal velge materialer på et skolebygg der det er forholdsvis stor bruksslitasje er det en balansegang mellom det som er mest mulig drifts- og vedlikeholdsvennlig og det som skaper et godt og trivelig miljø for elever og lærere. Vi har valgt å slippe inn mye lys med store vindusflater, ha mye synlig treverk og ha lyse vegger, sier Kvalvåg.

Prosjektleder hos totalentreprenøren Consto Midt-Norge, Bjørnar Gundersen, legger til at bruk av massivtre som konstruksjonsmateriale også har vært en stor fordel i byggeperioden.

Stillere arbeidsplass

– Med massivtre har vi fått en langt stillere byggeplass enn om vi skulle brukt mer betong eller stål. Her ved Sylte skole har vi reist et nybygg inntil det gamle skolebygget samtidig som det har vært full skoledrift. Da har det vært en stor fordel med minst mulig støy fra boring og saging i betong og stål. Også arbeiderne våre har gitt tilbakemeldinger om en stillere byggeplass enn det som ofte er vanlig, sier Gundersen.

Han forteller også at bruken av massivtre er en stor fordel når det gjelder byggetiden.

– Vi har brukt prefabrikkerte elementer fra Woodcon og tak- elementer fra Lett-Tak. Etter at grunnarbeider og fundamenter var ferdige brukte vi bare en og en halv uke på å montere hele nybygget. Nybyggdelen hadde en total byggetid på rundt ti måneder, forteller prosjektlederen.

Nybygg og rehabilitering

Nye Sylte skole består av et nybygg på rundt 1.200 kvadratmeter og et rehabilitert eldre skolebygg med omtrent samme mål. Byggingen av skolen har sin bakgrunn i et ti år gammelt politisk vedtak om avvikling av Malme skole ikke mange kilometer unna og flytting av alle elever i barneskolealder i denne delen av kommunen til den nye skolen. De siste årene har elever fra 1. til 4. klasse brukt Sylte skole mens elever fra 5. til 7. klasse brukt Malme skole.

– Som i mange andre kommuner har det i lang tid vært strid om skolestrukturen også i Hustadvika kommune. Men nå får vi et godt og tjenlig skolebygg og en fullverdig barneskole i denne delen av kommunen der vi samler alle fra 1. til 7. trinn, sier Kim Atle Kvalvåg.

Den nye skolen er beregnet på en klasse på hvert trinn og får en kapasitet på maksimalt 210 elever.

– Normalt vil det nok gå 170-180 elever her. Som mange andre steder har vi hatt en liten nedgang i barnetallet, men i denne delen av kommunen ser vi vekst fremover. Blant annet bygges det ut et stort boligfelt med rundt 100 boenheter rett på andre siden av veien for skolen, så vi regner med at barnetallene vil øke de nærmeste årene, sier prosjektleder skoleutbygging i Hustadvika kommune, Kvalvåg.

Idrettshall

I nybygget som er bygd sammen med den gamle skoledelen er det blant annet tre vanlige klasserom, tre grupperom og spesialrom for mat og helse og til skolehelsetjenesten. Nybygget får også en lys idrettshall på 15 ganger 24 meter, bygd etter volleyballmål. Denne hallen blir også disponibel på kveldstid og i helgene for lag og foreninger i lokalmiljøet og blir et viktig samlingspunkt og nærmiljøtiltak. Innendørs er det slipte betonggulv i fellesarealer og belegg i klasserom. Veggene er i hovedsak av tre med mye synlig massivtre, men noe er malte gipsplater. I takene er det lyse trespiler.

– Utvendig skulle vi opprinnelig ha kledning av royalimpregnert tre, men usikkerheten rundt brannklassifiseringen gjorde at vi måtte velge en annen løsning. Bygget har derfor fått en fasade av malmfuru som er behandlet med jernvitrol. Dette skal gi en jevn gråning på hele flaten som etter hvert vil gi en sølvaktig farge. Så vidt vi vet er det første bygg her i regionen som har en kledning av denne typen, så vi er spente på hvordan vær og vind tærer på fasaden og hvordan gråningen blir etter hvert, sier Kvalvåg.

Fremstår som nytt

Det gamle skolebygget har gått gjennom en betydelig oppgradering. Den gamle fasadekledningen er revet og erstattet med ny, det er etterisolert og alle vinduer er skiftet. Taket er tekket om, det elektriske anlegget er rehabilitert og for en stor del skiftet ut og innvendig er det meste av overflatene fornyet.

–Bygget fremstår nesten som nytt og har fått et betydelig løft, mener Bjørnar Gundersen i Consto Midt-Norge.

Også uteområdene er kraftig oppgradert mot slik det var ved den gamle skolen. Først og fremst er hele området regulert på nytt med parkeringsarealer og busslomme slik at trafikken er godt skjermet fra lekeområdene som har aktiviteter og områder som er tilpasset ulike aldersgrupper. Bak skolebygget er det en liten kunstgressbane og foran bygget ulike lekeapparat, en stor klatrejungel og en basketballbane. Foran bygget er det også nedgravde renovasjonscontainere slik at løse dunker eller eget søppelskur blir unngått.

Bygging og full skoledrift

– Vi har gjennomført byggearbeidene samtidig med at det har vært full skoledrift. Grunnarbeidene og masseutskifting ble gjort i skoleferien i fjor mens det ikke var elever her, og så startet vi på nybygget tidlig på høsten. I mai var denne delen ferdig og elevene kunne flytte over i nybygget mens vi startet på rehabiliteringen av det gamle skolebygget som nå står ferdig til skolestart. Vi har klart dette uten noen uhell eller å ha elever inne på byggeområdet, så det har gått veldig bra og vært et artig prosjekt å jobbe med, mener Bjørnar Gundersen hos totalentreprenøren, og legger til at alle utfordringer som de har møtt underveis har blitt løst gjennom positiv dialog med kommunen.

– Ja, vi er veldig fornøyde og har opplevd at Consto er veldig løsningsorienterte. Vi har vel egentlig ikke hatt en eneste konflikt, sier Kim Atle Kvalvåg i Hustadvika kommune.

Powered by Labrador CMS