Fakta
Sted: Randaberg
Prosjekttype: Boliger
Bruttoareal: Cirka 5.000 kvadratmeter
Byggherre: Ryggstraen Park AS
Totalentreprenør: SV Betong
Totalteknisk entreprenør: TEQVA – Sig. Halvorsen, Rønning Elektro, Energi & Miljø
Arkitekt: Bark Arkitekter
RIB: Niras l RIBr: Branncon
Underentreprenører og leverandører: Grunn- og utomhusarbeider: Kolnes Maskin l Tømrerarbeider: Vision Bygg l Kjøkken: Kielland l Heis: TKS Heis l Vinduer: Nordan l Ren-gjøring: Servicemaster l Malerarbeider: Nysted l Flisarbeider: Murmester Myhre l Rekkverk: Trappeteknikk l Lås og beslag: Certego l Taktekking: Protan Entreprenør l Branntetting: Firesafe l Svalganger/balkonger: Bubbledeck Norway
Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
Prosjektet med 38 leiligheter dreier seg om fortetning i et etablert område. De tre byggene ligger på rekke, for optimal utsikt mot fjorden og Ryfylke-fjellene, samt gode solforhold. Formen på byggene har hentet inspirasjon fra gamle sjøhus, med spisse møner på rad og rekke.
Tomten er godt utnyttet ved at bygget trappes opp med terrenget. Den nederste leiligheten er på samme nivå som garasjen. Den har fått felleshage på toppen, og mot veien er en stor eplehage, samt lekeplass.
Leilighetene varierer i størrelse, fra 50 til 140 kvadratmeter. De fleste leilighetene er solgt, og eierne er fra midten av 20-årene til godt voksne. Alle leilighetene har egen bod, disse ligger i etasjen over parkeringen, i oppvarmet område.
Leilighetene fremstår som moderne, og bygget ut fra ønsket om minst mulig vedlikehold.
SV Betong har vært totalentreprenør. Vi besøker leilighetene med deres prosjektleder Rune Pedersen. Byggherre er Ryggstraen Park AS. Prosjekteringen startet i overgangen 2018 – 2019. Det fysiske arbeidet på prosjektet startet andre kvartal 2019 og de første leilighetene ble innflyttet i september 2020.
Miljøfaktor
Grunnen her ut mot kysten er gammel havbunn, og består av fjell og leire, men selve byggene står på stedlige masser. Alt betongarbeidet er plasstøpt, bortsett fra balkonger og svalganger. Der er det benyttet Bubbledeck. Disse elementene har en kjerne av luftfylte baller, noe som reduserer både betongmengde og vekt. Også skillevegene er av plasstøpt betong, bortsett fra øverst. Der er det benyttet tradisjonelt saltak, og bygget med tre, for å gjenspeile de lokale byggetradisjonene og gi bygget sjøhussjel. Innvendige vegger er sparklet og malt gips. Oppvarmingen av byggene og varmtvann kommer fra energibrønner, og leilighetene leveres nøkkelferdige.
– Få utfordringer
Fellesarealene er romslige, det gjelder også parkeringskjelleren, heisene og felleshagen. Alle leilighetene har egen balkong, flere har to og noen har til og med tre balkonger. I førsteetasje er det en liten gressflekk ved hver leilighet, mot vest og bussvegen som går like forbi.
– Hvordan har prosjektet gått?
– Det har gått fint. Utbyggerne gav seg god tid til prosjekteringen. Det bør en ha for å få alle løsningene på plass, hvis ikke er det mye som blir avgjort i siste liten. Det slapp vi her, så til å være et så stort prosjekt, har det vært få utfordringer, svarer SV Betongs prosjektleder Rune Pedersen.
Tomten ligger ut mot veien og er lett tilgjengelig fra alle kanter, så de har hatt god tilgang til den underveis. Brakkeriggen etablerte de på en nabotomt, og de har hatt godt med plass i gjennomføringen.
Godt samarbeid
Prosjektet er på mange måter typisk for SV Betong, og den erfarne totalentreprenøren har god kjennskap til leverandørmarkedet. De valgte å kjøpe en totalteknisk pakke fra Tequa, som er en samarbeidsavtale mellom de tekniske firmaene Sig. Halvorsen AS på rør, Rønning Elektro AS på el. samt Energi og Miljø AS på ventilasjon.
– At de tre samlet leverte alt det tekniske er en veldig god løsning. Den største entreprisen, etter betongarbeidene, var Vision Bygg AS, som hadde tømrerarbeidene. Også de er vi fornøyd med. De har holdt fremdriften og levert på tiden, forteller prosjektlederen.
– Og samarbeidet underveis?
– Det har vært fint. Vi vet hvilke kvaliteter vi vil ha undervegs og som sluttresultat, så også undervegs har dette gått riktig bra, svarer han.
Ferdig før tiden
Det klarte å hente inn en måned i byggetid på den siste blokken. Planen var å ferdigstille Ryggstraen Park i slutten av april, men så kom de i mål før påske.
– Ja, vi hentet inn en måned i byggetid på den siste blokken. Det var et ønske fra alle underentreprenørene om å bli ferdige før tiden. Derfor la vi inn en ekstra planlegging for å lykkes med det.
– Så dere leverte ikke bare på tiden, men litt før?
– Ja. Dette handler om stor velvilje fra alle underentreprenørene og det gikk bra, sier SV Betongs prosjektleder.