Lillestrøm studentby

Nylig kunne Studentsamskipnaden SiO åpne dørene til 300 nye studentleiligheter gjennom utbyggingen av Lillestrøm studentby. De nye blokkene er allerede blitt et kjent landemerke i bybildet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Fakta

Sted: Lillestrøm

Boligtype: Studentboliger

Størrelse: 12.370 kvadratmeter (BTA)

Byggherre: Studentsamskipnaden SiO

Totalentreprenør: Ove Skår

Kontraktsum: Cirka 260 millioner kroner eks. mva.

Arkitekt: HRTB Arkitekter

Landskapsarkitekt: Insitu

Prosjekt- og byggeledelse: Bygghuset

Rådgivere: RIB: Stabil l RIBr: Roar Jørgensen l ITB-koordinator: Siv. Ing. Engeset l RIG: Geoteknikk l RIA: Rambøll l RIV: Engenius l RIE: Elektro Kontakten, Schneider Electric l RIVA: Luva Prosjekt l RIBfy: Cowi

Underentreprenører og leverandører: Fundamentering: GEO Fundamentering og Bergboring l VA- og grunnarbeid: Park & Anlegg l Utomhus: Tronslien l Stålkonstruksjoner: Byemark Stål l Elektro: Elektro-kontakten l Ventilasjon: Bryn Byggklima l SD-anlegg: GK l Rørlegger: Rørtema l Lås og beslag: Assa Abloy l Himlinger: Arne Himling l Gulvbelegg: ATG l Flytsparkel: Gulventreprenøren l Blikkenslager: Franke Onsrud Blikkslageri l Taktekker: Fagprosjekt l Søppelsuganlegg: Envac l Branntetting: Christiania Brannteknikk l Maler: Bygg & Mal l Tegl og mur: Murmester Rolf Holm l Kjøkken og garderobe: Sørlie Prosjektinnredninger l Ståltrapp: Montal Systems l Heis: Starlift l Terrazzoflis: Ellingard Naturstein l Vinduer: Lian Vinduer l Dører: Nordic Door

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Studentene rundt om i landet er nå godt i gang med studieåret, og de fleste har skaffet seg tak over hodet.

Men for mange har dette vært en vanskelig oppgave, og det er hver høst mange tusen studenter som sliter med å finne seg et sted å bo. Det har dermed de senere årene blitt satt i gang en rekke utbyggingsprosjekter for å sikre studentene flere boliger. Ikke minst har SiO jobbet for å bedre tilbudet av studentboliger i Osloområdet, og med åpningen av Lillestrøm studentby har studentene i hovedstadsområdet fått flere hundre nye boliger å velge blant.

Totalt omfatter de to blokkene sju og tolv etasjer sentralt i Lillestrøm med 300 leiligheter, alle utstyrt med eget oppholdsrom, bad, kjøkken og bod, samlet på 21 kvadratmeter. I disse 300 enhetene inngår også elleve dobbeltromsleiligheter på 35 kvadratmeter.

– Det var stor etterspørsel etter leilighetene, og alle ble leid ut på kort tid, og er nå tatt i bruk, sier utbyggingssjef Stian Garberg i SiO. Han kunne overta de to blokkene fra totalentreprenør Ove Skår AS 16. september, etter en byggeperiode på litt over 20 måneder.

Han er godt fornøyd med det ferdige prosjektet.

– Det var noen utfordringer med koronapandemien og en krevende leveransesituasjon i deler av prosjektgjennomføringen, men vi kom i mål på en meget god måte. Det har vært et tett og godt samarbeid mellom entreprenør og byggherre, samt en velvillig kommune, og ikke minst Ove Skårs underentreprenører og leverandører, legger Garberg til.

Han får støtte fra prosjektleder Thomas G. Børthus i Ove Skår.

– Det har vært et utfordrende prosjekt med tanke på byggetid, men hele prosessen har gått fint og vi er godt fornøyde med resultatet. Vi synes det har vært en veldig bra byggeplass å arbeide på, sier Børthus.

Sentralt

Mange av beboerne som bor i studentbyen studerer på Kjeller, men en del studerer i Oslo. Med Lillestrøm stasjon i umiddelbar nærhet er likevel avstanden til sentrum av hovedstaden kort, med en kun ti minutters lang togtur inn til Oslo.

Eiendommen ligger mellom Jernbanegata og Nesgata, i området til gamle Lillestrøm sykehus. Prosjektet ligger dermed sentralt i Lillestrøm, med butikker og servicetilbud i nærheten. I første etasje i den ene blokken vil det også komme en Jokerbutikk og utleievirksomheten Bua, som tilbyr ulike leieprodukter for studentene.

260 millioner kroner

Utbyggingen omfatter to bygg med tilhørende uteområder på Nesgata 6. SiO har gjennom flere år samarbeidet med Lillestrøm kommune om å regulere eiendommen til boligformål, og reguleringsprosessen ble avsluttet i andre halvår i 2019.

Prosjektet er tegnet av HTRB Arkitekter, som også hadde reguleringsansvaret, og satt opp av Ove Skår i en totalentreprise. De sikret seg jobben gjennom en lukket anbudskonkurranse. Kontrakten har en verdi på 260 millioner kroner eksklusive merverdiavgift. Prosjektet er samlet på 12.370 kvadratmeter BTA.

Det var i september 2020 hovedstyret i SiO vedtok utbyggingen. Eksisterende bygg på tomten ble revet i løpet av oktober, og Ove Skår startet grunnarbeidene i januar 2021.

– Det har vært en hektisk byggeperiode, men vi har hele veien holdt god flyt i fremdriften, sier Børthus.

Som mange andre steder på Romerike var det krevende grunnforhold, noe de også kjente til på forhånd. Tomten er dermed pelet med 300 betongpeler, altså samme antall peler som leiligheter

– Det er ikke kjeller i byggene, men plate støpt på grunn og råbygget er satt opp med stål og betongelementer. Byggene har en lys teglfasade, og en takkonstruksjon som er bygget på ordinært vis og tekket med membran, legger Børthus til. 50 prosent av takflaten er dekket med sedum.

I den laveste blokken er det et eget velkomsområde i første etasje, i tillegg til lesesal, vaskeri og teknisk rom, mens etasjene oppover i bygget har helt lik utforming på leilighetene, foruten dobbeltrommene.

Alle leilighetene har prefabrikkerte baderomsløsninger. Det er gulvvarme i alle leiligheter og radiatoranlegg i fellesarealene

Lys teglstein

– Vi har valgt å sette opp bygget med robuste og vedlikeholdsvennlige materialer med lang levetid. I første etasje, samt i trappen opp til andre etasje er det valgt å benytte terrassogulv, som er med på å gi prosjektet noe ekstra kvalitet, mener Garberg.

Det er også lagt ekstra ressurser i den lyse teglsteinfasaden med relieff, som er med på å sette et preg på byggene. Dette var en arbeidskrevende oppgave for entreprenørene. Totalt er det murt 7.000 kvadratmeter teglstein i utbyggingen.

Teglsteinfasaden har også vært et viktig grep for arkitekten.

– Studentboliger karakteriseres av stor repetisjon og gjentagelser av like hybelleiligheter. Dette leder ofte til enkle hus med repetitive og ensartede fasader. På Lillestrøm har vi derfor arbeidet med volum, skala og materialitet. Naboskapet har nybygg med ekspressiv og «billig» materialbruk. Vi ønsket rolige volum i dialog med byens struktur, og kvalitet og taktilitet i materialbruken, sier Ola Mowe, sivilarkitekt i HRTB Arkitekter, via en pressemelding.

– Hvert av byggene er vinklet slik at de tar opp de dominerende retningene i nabobebyggelsen. De er artikulert i to høyder for å spille opp til varierte høyder i omgivelsene og gi prosjektet variert volumoppbygging. Vi har helt fra starten av prosessen ønsket å bruke lys tegl i fasaden som gir anlegget et lett og lyst preg, sier Mowe videre.

Han peker på at tegl er et materiale med mange muligheter.

– Mellom vinduene er det murt pilaster med et vertikalt relieff. Dette gir de rolige volumene et spill av lys og skygge og aksentuerer vertikaliteten i volumene. Pilastrene blir ornamenter i fasaden. Øvrige felter i fasaden er murt i et glatt forbant som reflekterer lyset. Samlet skapes variasjon og flotte skyggevirkninger i fasaden. Vi har ønsket å skape en arkitektur av høy kvalitet som er innovativ og funksjonell med en varme og et særpreg som vi håper studentene i Lillestrøm vil sette pris på, legger Mowe til.

Utomhusarbeider

I tillegg til de nye boligene er det også prioritert å bygge uteområder med parkarealer, benker, sittegrupper, en stor sykkelparkering samt ulike treningsapparater. Dette er et arbeid som nylig er fullført, og som også vil kunne glede lokalbefolkningen. Mellom byggene er det også lagt litt ekstra ressurser i søppelkast-løsningen.

Ove Skår har brukt mange egne ansatte på prosjektet, blant annet tømrere. I tillegg har de hatt med seg en rekke underentreprenører, hvor mange kom fra nærområdet.

– Samarbeidspartnerne har gjort en meget god jobb for oss, og sluttresultatet er noe vi er godt fornøyde med, sier Børthus. Totalt var det cirka 700 personer til stede på byggeplassen.

Powered by Labrador CMS