Fakta
Sted: Hønefoss
Prosjekttype: Bolig- og næringsbygg
Bruttoareal: 6.300 kvadratmeter
Byggherre: Lafton Bolig
Arkitekt: Siv. ark. Einar Martin Lundstad
Totalentreprenør: Ø.M. Fjeld Asker Entreprenør
Kontraktsum eks. mva.: 110 millioner kroner
Rådgivere: RIB, RIBr: Roar Jørgensen l RIV: Loe VVS-Prosjekt l RIE: M. Carlsen & Sønn l RIBfy: Norconsult
Underentreprenører og leverandører: Betongarbeider: Stenseth & RS l Flisarbeider: Stryken & Gudbrandsen l Grunn- og utomhusarbeider: Åsmund Pettersen & Sønn l Prefab: Spenncon l Tømrer: Toras l Tegl/muring: Mjøndalen Mur & Puss l Taktekker og blikkenslager: Taktekkermester Bjørn Schramm l Ventilasjon: MT Klima l Elektro: M. Carlsen & Sønn l Ventilasjon: Ødegård VVS l Glass/alu: Østlandske Fasadeteknikk l Stikking: Andersen Oppmåling l Vinduer: Nordan l Dører: Swedoor l Parkett: Bo Andrén l Byggevarer: Optimera l Trapper, rekkverk: PKS Industri l Himlinger: Bærum Byggmontering l Brannsikring: Byggimpuls l Heis: Heisplan l Fast innredning: Nybo Kjøkken l Riving: R3 Entreprenør l Belysning: Unilamp Norden
Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
Sundgata Terrasse består av et bygg på rundt 6.300 kvadratmeter, fordelt på seks etasjer samt en underetasje med parkeringsplasser og boder til beboerne.
I første etasje er det næringsarealer, hvor Blå Kors allerede har flyttet inn. Der har de åpnet en ny kafé, og de har kontorer i nabolokalene.
I de resterende etasjene er det i alt 43 leiligheter, inkludert seks toppleiligheter med store terrasser. Det er også bygd en stor felles takterrasse for alle beboerne i bygget.
Leilighetene strekker seg fra 47 til 107 kvadratmeter, og prisene varierer fra rundt 3,5 millioner kroner til 8,2 millioner. Alle de solgte leilighetene er nå flyttet inn i. Fem boliger er fortsatt ledige.
– Vi har så langt bare fått positive tilbakemeldinger fra både beboerne og Blå Kors. Lokalene er bygd etter moderne og god standard. Leilighetene har også store vinduer med mye lysinslipp, og det er ekstra god kvalitet på blant annet kjøkken og parkett. Alle leilighetene har egen balkong, sier prosjektleder Johan Eskelund i ØMF Asker Entreprenør.
Referanseprosjekt
Selskapet er en del av Ø.M. Fjeld-konsernet, og Esklund sier at Sundgata Terrasse vil være et godt referanseprosjekt i regionen.
– Bygget har en veldig sentral og synlig plassering. Det er ved inngangen til Hønefoss, og sånn sett er dette et prestisjeprosjekt. Vi er veldig fornøyde med resultatet, og syntes det er blitt et flott bygg, sier han.
ØMF Asker Entreprenør signerte kontrakten med Lafton Bolig i oktober 2020, og startet arbeidene i desember.
– Vi begynte med gravearbeidene i februar, og startet deretter å støpe sålen i mai. Vi fortsatte med råbygget ut november. Deretter jobbet vi med innvendige arbeider fram til august 2022. Leilighetene ble overlevert 20. august. Deretter ble næringslokalene overlevert rundt september, så det har gått slag i slag, sier Eskelund.
Lagt vekt på fasade
Han sier de i begynnelsen av byggeprosessen spuntet ut byggegropa, og direktefundamenterte massivplate i bunn. Av byggematerialer har de blant annet brukt tradisjonelle hulldekker i råbygg, og klimavegger i vanlig bindingsverk.
Esklund påpeker at byggherren har lagt vekt på at bygget skal ha en pen fasade.
– Det brukt en del ressurser på å sikre estetiske fasader, med blant annet høy kvalitet på materialene. Prosjektet har vært nøye beskrevet både med hensyn til hva slags teglstein og type panel som skal brukes. Det er blant annet benyttet royalimpregnert panel i front, cembritplater på trappehuset bak bygget, aluminiumskledde vinduer og sedum på taket, sier Eskelund.
Logistikkutfordringer
Han sier at den største utfordringen i byggeprosessen har vært logistikk.
– Vi har bygd midt i sentrum, tett på annen bebyggelse. Bygget fyller hele tomten, og i tillegg har kommunen rehabilitert gaten mens vi har bygd. De har gravd opp gaten og lagt inn nytt VA-anlegg, så det har satt sitt preg på byggeprosessen. Vi har hatt utfordringer med tilkomsten til bygget og riggarealer. Det har vi løst ved hjelp av hengestillaser og alternative ruter inn til bygget. Det har vært en tilpasningsprosess hele veien, sier Eskelund.
Galopperende priser
Anleggsleder Anders Dahl påpeker at koronapandemien også har ført til utfordringer.
– Spesielt i januar og februar var det en del sykdom, men vi fikk hentet oss inn igjen. Den største utfordringen har vært å få tak i materialer. I tillegg har prisene økt på alt fra stål og aluminium til glass og treverk. Det var vanskelig å forutse at de ville galoppere slik de gjorde, sier Dahl.
Eskelund understreker imidlertid at det har vært god dialog med byggherren om utfordringene.
– De har vært enkle å ha med å gjøre, og vi har hatt et godt samarbeid, sier han.
Dahl skryter også av samarbeidet med underentreprenørene.
– Vi har brukt mange dyktige, lokale entreprenører son vi samarbeider godt med. Det har bidratt til at prosjektet har gått så bra som det har kunnet, sier han og legger til:
– Det er en trygghet i å jobbe sammen med bedrifter i området og som du kjenner godt. Vi er avhengige av hverandre, og vi vet de alltid bretter opp ermene når det er behov for det.
Daglig leder Sindre Lafton i Lafton Bolig bekrefter at det ikke har vært et smertefritt prosjekt, men påpeker også at de har hatt et godt samarbeid med entreprenøren.
– Det har vært flere utfordringer underveis, men vi er veldig fornøyde med resultatet. Det er blitt et veldig fint bygg nesten midt i Hønefoss sentrum, sier han.