Svanegangen

Vedal Entreprenør har stått for byggingen av boligkomplekset Svanegangen midt i Drammen Sentrum.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Drammen

Prosjekttype: Bolig og noe næring

Byggherre: Svanegangen Utvikling AS (Union Eiendomsutvikling og Vedal Utvikling)

Totalentreprenør: Vedal Entreprenør i samspill med Svanegangen Utvikling

Kontraktsum eks. mva.: 428 millioner kroner

BTA: 13.378 kvadratmeter

Arkitekt: LOF Arkitekter

Landskapsarkitekt: Grindaker

Rådgivere: RIB: Will Arentz l RIG: Terraplan l RIV, RIVA utomhus: EM Teknikk l Rådgiver Grunnforurensning: Multiconsult l RIBfy: EM Teknikk Energi l RIA: Brekke & Strand l RIBr: Sweco l Kalkyle/postbeskrivelse: Bygganalyse

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Kongsberg Entreprenør og O. Nørstebø & Sønn l KC-Peling: SMG l Spunt og pel: Seierstad Pelemaskiner l Betongarbeider: Stenseth & RS l Badekabiner: Norac l Murarbeider: Murmester Rolf Holm l Flisarbeider: BBM l Tømrerarbeider, kjerneboring: Marbre l Lås og beslag: Lås & Prosjekt lVinduer: Nordan l Glass/alu: Moss Glass l Kjøkken: HTH l Blikkenslager: Haukjem l Ståltrapper: Stokke Stål l Rekkverk, balkong og terrasser: Stål og Glass l Malerarbeid: Edvardsson Entreprenør l Parkett: Parkettpartner l Elektro: Ask Elek-tro l Rørleggerarbeider: Assemblin l Ventilasjonsarbeider: Bryn Byggklima l Heis: Kone l Utomhus: Romerike Maskin l Stikking: Asker Oppmåling l Gatebelysning: Set Elektro l Byggvask: Hagen Renhold l Riving: Øst-Riv l Betong: Norbetong l Fasadeplater: Alumeco l Himlinger: Arne Himling l Taktekking: Viken Takentreprenør l Gulvbelegg: Byggbelegg Elvestad l Parkeringssystem: Metrisk l Fjernvarme: Drammen Fjernvarme l Belysning: Unilamp Norden

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Arbeidet på tomta startet i august 2020, da en gammel matbutikk og et lagerlokale ble revet. Prosjektleder i Vedal Entreprenør, Lasse Fremgård, forteller at grunnforholdene består av leire, og at de derfor måtte kalkstabilisere grunnen før byggearbeidet kunne starte opp.

– Vi har fundamentert med kalkpeler og plate på mark, som er gulvet i parkeringskjelleren, sier Fremgård, og legger til at den største utfordringen i prosjektet har vært logistikken.

– Det har vært en utfordring å få alle materialer inn og ut, og å få dem på plass med en gang. Ellers har byggearbeidet gått jevnt og trutt til tross for pandemien og leveranseproblemer. Byggetiden har gått etter planen på 24 måneder, sier Fremgård til Byggeindustrien.

Fasadevariasjon

Det er brukt både tegl, tre og Alcubonplater i fasadene til de fire blokkene, som har mellom fem og syv etasjer. Til sammen er det 132 leiligheter i Svanegangen, og 117 parkeringsplasser i garasjeanlegget. Størrelsen på leilighetene varierer mellom 46 og 120 kvadratmeter.

Blokkene har utenpåhengte balkonger med unntak av en fasade der balkongene er trukket inn. Et stort og luftig gårdsrom danner et trivelig fellesområde i boligkomplekset.

– Vi har etablert et gårdsrom med lekeplasser og oppholdsarealer, i tillegg til gangsoner med rød asfalt. Det er lagt vekt på å skape et uterom mans skal trives i, sier Fremgård.

Kvalitetsprosjekt

Det har det blitt, ikke minst takket være en arkitektur som gir det relativt store boligkomplekset en intim atmosfære. Beliggenheten rett ved strandsonen til Drammenselva gir prosjektet også en ekstra dimensjon.

Innvendig har leilighetene god standard med blant annet parkett, fliser og hvitevarer. Tre av de største leilighetene har direkteadkomst med heis.

Prosjektet ble til gjennom et parallelloppdrag, og utvikleren var tydelig på at de ønsket seg et kvalitetsprosjekt med en identitet som skilte seg fra den øvrige kommersielle boligbyggingen i Drammen. Prosjektleder Morten Gedde Celius i LOF Arkitekter så på dette som en mulighet til å forsterke utviklingen av nordsiden av Drammenselva, som et motsvar til utviklingen av Papirbredden i sør.

Unik beliggenhet

– Tomten er en av de mest attraktive i byen og har en unik beliggenhet, med Drammenselva og elvepromenaden i sør som byr på gode rekreasjonsmuligheter, og Losjeplassen i vest som med sine rause dimensjoner legger til rette for gode forhold for kveldssol. Tomten ligger også kun en kort gåtur fra Bragernes torg, og innen gangavstand fra jernbanestasjonen., skriver Celius i en e-post til Byggeindustrien.

Eiendommen ligger i randsonen av en etablert kvartalsstruktur. Området er i utvikling og bærer fortsatt preg av en uensartet bebyggelse, noe som ikke ga oss noen klare føringer for utforming av ny bebyggelse.

– Vi valgte derfor å legge vekt på ytre påvirkninger og kvaliteter som sol, støy og utsikt i formgivningen av prosjektet, skriver Celius.

Navn etter tidligere gangvei

Byggene danner en skjermvegg rundt et stille gårdsrom som med en parkmessig opparbeidelse skal være et tilbud til hele nærområdet.

– Det eksisterte tidligere en gangvei gjennom tomten, fra Tomtegata til Strandveien, som het Svanegangen. Denne er reetablert som en akse gjennom gårdsrommet, opplyser prosjektlederen i LOF Arkitekter.

Bygningene er trappet ned mot elven og brutt opp i mindre volumer med små sprang i fasadelivet. Deretter holdes alt på plass ved hjelp av de lyse rammene som omslutter volumene.

Flott utsikt

– Dette grepet er med på å dra ned skalaen på byggene, samtidig som det sikrer gode solforhold og intimitet for takterrasser og balkonger. Det gjør også at flere av leilighetene får nyte den flotte utsikten mot elverommet. Hovedfasadene består hovedsakelig av en slank og varmbrun teglstein som bidrar til nærhet og taktilitet, samtidig som et inntrukket sort skift i dekkeforkanten demper vertikaliteten. De omsluttende rammene er kledd i en stram og lys komposittplate. Byggene i gårdsrommet er kledd i kjønnrøkt malmfuru, skriver Morten Gedde Celius.

Har lyktes veldig bra

Administrerende direktør Trond Åsheim i Union Eiendomsutvikling, sier at prosjektet har blitt akkurat slik det er planlagt.

– LOF Arkitekter vant arkitektkonkurransen, og resultatet har blitt veldig flott visuelt i gatebildet. Vi synes at det er riktig tenkt med bruk av tegl i fasadene ut mot byen, og tre i malmfuru i de to byggene som vender inn mot gårdsrommet. Dette gir en lun og fin atmosfære, og vi synes vi har lyktes veldig bra med å skape denne, sier Åsheim til Byggeindustrien.

Han fremhever ellers gode kvaliteter i valg av materialer, og at det ikke har blitt spart på noe for å få et flott sluttresultat.

Syv felles takterrasser

– Vi synes leilighetene fortjener de gode kvalitetene som er valgt. Vi har også bygd en parkeringskjeller med flere parkeringsplasser enn det er behov for, og rundt dobbelt så mange plasser som kravet tilsier. For øvrig har boligkomplekset syv felles takterrasser; en i blokk A, en i blokk D, to i C og tre i blokk B. Disse har vi utstyrt med sitteplasser, solstoler og noe beplantning. Det gir en flott følelse å være på byens tak. Dessuten kommer det også en veldig koselig kafe som vender ut mot stranden ved Drammenselva, sier Trond Åsheim.

Powered by Labrador CMS