Fakta
Sted: Elverum
Prosjekttype: Lager/Industri/kontorbygg
Byggherre: Anno Museum
Prosjektleder, SHA-koordinator: Plan 1
Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør
Kontraktsum eks. mva.: 97,4 millioner kroner
BTA: 5.500 kvadratmeter
Arkitekt: LPO arkitekter
Totalrådgiver: Norconsult
Underentreprenører og leverandører: Elektro: Minel Elmontasje Elverum l Ventilasjon: Energima l SD-anlegg: Nordomatic l Adgangs-/sikkerhetsanlegg: Arexa l Rør og sanitær: Arve Hagen l Grunn- og utomhusarbeider: Emil Håberget l Massivtrekonstruksjoner: Straye Trebygg l Stål- og metallarbeider: Ivar Bråthen Mek Verksted l Taktekking: Icopal Tak l Blikkenslagarbeider: Elverum Blikkeslagerverksted l Vinduer: Lian Vinduer l Ståldører: Rapp Bomek l Ytterdører tre: Jømna Bruk l Innv. laminatdører: AT Tre l Leddheisport mottak: Systemtre Elverum l Systemvegger, himlinger: Moelven Modus l Mur- og flisarbeider: Mestermur l Heis/løfteplattform: Orona l Maler- og byggtapetarbeider: Løten Malerverksted l Utv. kjøreporter: Heras l Solavskjerming: Kvint Blendex l Merking dører: Reklamare
Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
Byggearbeidet startet i november 2020 med at vekstjord ble tatt bort, og lagret på samme tomt. Bygget sto ferdig den 7. januar i år. Vekstjorda skal brukes til å revegetere tomtearealet i løpet av våren 2022, og ferdigstilles innen 1. juni.
– Etter at vekstjorda var tatt bort, gravde vi ut selve byggegropa cirka to meter under opprinnelig terreng i den vestre enden, og cirka en meter under opprinnelig terreng i den østre enden. Deretter støpte vi såler og ringmurer rundt hele bygget, sier prosjektleder Alf Åge Svartvadet i Veidekke Entreprenør til Byggeindustrien.
Ringmurer består av et indre og ytre sjikt med plasstøpt betong, og har 400 millimeter isolasjon i midten. Det er støpt plate på mark med underliggende 200 mm trykkfast isolasjon som gulv i hele bygget, og det er brukt stålfiberarmert betong med en generell tykkelse på 100-120 millimeter.
Redair isolasjon
– Gulvet inne i magasinene har i tillegg en underliggende fundamentplate på 150 millimeter, med en påstøp i tykkelse 100-120 millimeter. Ellers er det plasstøpte brannskillevegger med en høyde på opptil cirka ni meter. Yttervegger over ringmurer består av massivtre, bærende veggelementer som er 200 millimeter tykke. Utenpå disse er det montert 350 millimeter RedAir isolasjon, og utenpå dette igjen er det bindingsverk som er kledd med Alvdal Varig dobbeltfalset kledning. Takkonstruksjonen består av brannisolerte, selvbærende stålplatetak med overliggende to millimeter stålplater, basetekking, 400 millimeter steinullisolasjon og tolags papptekking, som bæres av innvendige limtresøyler og limtredagere, sier Svartvadet. Og legger til at bygget energimessig har tilnærmet passivhusstandard. Hele lagerdelen består av magasin 1, 2 og 3, pluss magasin A og B som er beregnet for lagring av film og foto, sier prosjektlederen.
Godt med vinduer
Kontordelen ligger i andre etasje av administrasjonsbygget, som består av cellekontorer, kontorlandskap, spiserom, diverse møterom og andre fellesarealer. I første etasjen er det her et mottak av museumsgjenstander. Disse kjøres enten inn i et karantenerom eller et termorom, der temperaturen i termorommet kan kjøres opp til 55 varmegrader for å uskadeliggjøre eventuelle uønskede skadedyr i gjenstandene. I første etasje er det også blant annet tekniske rom, garderober og toaletter. Kontordelen har vindusrekke hele veien rundt, likeså mellombygget. Bærekonstruksjon består her i hovedsak av limtresøyler og -dragere. Etasjeskiller består av 200 millimeter massivtre dekkeelementer, trinnlydisolering, 70 millimeter påstøp og enstavs eikeparkett. Himling i kontorarealet er av nedforet systemhimling med Trolltekt-plater. Tak-konstruksjonen i administrasjonsbygget og i mellombygget består av 200 millimeter massivtre dekkeelementer med overliggende basetekking, 400 millimeter steinullisolasjon og tolags mebrantekking.
– Mellombygget har også bærekonstruksjon bestående av limtresøyler og -dragere, og med 200 millimeter massivtre dekkeelementer i takkonstruksjonen med overliggende basetekking, 400 millimeter steinull-isolasjon og tolags papptekking. Himling i mellombygget består av systemhimling med Trolltekt-plater. Mellombygget inneholder for øvrig et laboratorium og diverse verksteder. I tillegg er det et fotorom hvor alle gjenstander blir registrert både digitalt og med foto. Dessuten er det her både et studierom og et klargjøringsrom av gjenstander, før de blir plassert i de ulike magasinene.
Kjøling og befuktning
Bygget har fjernvarme som oppvarming. Det er både kjøling og befuktning som skal sørge for optimalt klima for museumsgjenstandene. Betydelige ressurser er videre brukt til å forhindre muligheten både for brann og innbrudd.
– Det oppstod noen utfordringer ved oppstart av betong- og støpearbeider i den kalde årstiden. Videre mistet vi to måneder av vår stramme byggetid som følge av at beskrevet royal-impregnert utvendig kledning som måtte erstattes med annen godkjent type kledning. Utførelsen av den utvendige kledningen var i tillegg spesiell og arbeidskrevende. Avslutningsvis hadde vi også noen utfordringer knyttet til forskjellige leveranser på grunn av Covid-situasjonen. Totalt sett har allikevel byggeprosjektet vært både interessant og lærerikt for oss, sier Alf Åge Svartvadet.
Statlige midler
Prosjektleder hos byggherren Anno museum AS, Espen Holøyen Skjærbakken, sier at Anno museum fra tildeling av midler i statsbudsjett for 2019, har hatt tett samarbeid med flere aktører i byggebransjen.
– Ved videre utarbeidelse av forprosjekt, konkurransegrunnlag og gjennomføring av anbudskonkurranse, endte det med tildeling til Veidekke som totalentreprenør for byggeprosjektet. Skisseprosjektet som var utgangspunkt for tildelingen av midler i Statsbudsjettet, var et samarbeid med LPO arkitekter og Norconsult, mens forprosjekt og anbudskonkurransen ble gjennomført med støtte fra Elverum Vekst/Tomteselskap og Plan1, i tillegg til de nevnte aktørene, sier Skjærbakken.
– Solid entreprenør
Elverum Vekst og Plan1 har videre i byggeprosjektet vært byggherres byggefaglige ledelse og byggherrekoordinator med oppfølging av prosjektering, økonomi og utførelse i byggeperioden.
– Dette har vært et viktig valg for byggherren. Uten tilstrekkelig intern byggfaglig kompetanse og erfaring, har vi sett dette som helt nødvendig for et vellykket byggeprosjekt. Veidekke har vært en solid totalentreprenør, og byggherren har gjennom hele prosjektet hatt god og profesjonell dialog med Veidekkes prosjektledelse. Det har også vært tett dialog og avklaring på nødvendige endringer og økonomiske forhold hele veien. Vi har derfor landet et byggeprosjekt med et drøyt års byggetid innenfor budsjettramme, og kun med mindre forsinkelser på tross av både et teknisk komplisert bygg, og Covid-situasjonen med blant annet leveringsutfordringer, sier prosjektlederen.
Bygget er nå inne i et års prøvedriftsfase, og alle fasiliteter er tatt i bruk. Veidekkes underentreprenører følger opp med nødvendige tilpasninger og justeringer, først og fremst med adgangskontroll, SD-anlegg og ventilasjon.
– Byggherren er så langt svært fornøyd med det nye bygget, som er lyst, trivelig, pent, stilrent og i tillegg praktisk i forhold til virksomheten som skal gjøres i bygget. Anno bevaringssenter har blitt det vi har planlagt i mange år, med mottak, verksteder og klimatiserte magasiner for museets gjenstander. Et godt sted å være i ly, sier Skjærbakken.