Edin Tikvesa, ansvarlig for drift og vedlikehold (t.v) og prosjektleder Arve Lomsdalen i Industribygg Gjøvik, sammen med anleggsleder Sigmund Komperud i Syljuåsen.

Studievegen 16

I 2014 bygde Syljuåsen et nytt kontorbygg i Studievegen 16 i Gjøvik. Nylig ferdigstilte entreprenørselskapet også et «tvillingbygg» på samme tomt.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Gjøvik

Prosjekttype: Kontor og undervisningsbygg for NTNU

Bruttoareal: 3.660 kvadratmeter

Totalentreprise inkl. mva: 102 millioner kroner

Byggherre: Industribygg Gjøvik

Byggherreombud: Sweco Norge

Totalentreprenør: Syljuåsen

Hovedarkitekt: Kontur arkitekter

Arkitekt, landskapsarkitekt og interiørarkitekt for totalentreprenør: HeiArk

Rådgivere: PGL: Byggeråd l RIB: Øst-Tek l RIE, RIAku, BIM, RIV rør, RIVA, RIByfy: Sweco l RIG: Siv Ing Jack Lau l RIBr: SIMBRA Rådgivning l RITB: Rejlers Engineering l RIV vent: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Elektro: Bakke El-installasjon l Rørlegger: Knut Malmberg l Ventilasjon: Lillehammer Ventilasjon l Grunn- og utomhusarbeider: Paul Berg l Prefab betong- og stålkonstruksjoner: Spenncon l Heis: Schindler l Gulvstøp: Fron Betong l Gulvsparkling: Mjøs-Produkter l Taktekking og blikkenslager: Raufoss Tak og Blikk l Flisarbeider: Oppland Mur og Flis l Glassfasade, vinduer og aluminiumsdører: Østlandske Fasadeteknikk l Solavskjerming: Scandic Markiser l Lås, beslag, adgangskontroll: Certego l Systemvegger og himlinger: Tøftum Innredning lMaler og gulvbelegg: Syljuåsen Maleravdeling l Brannsikring: Syljuåsen Brannsikringsavdeling lByggevarer: Byggmakker l Festemidler, forbruksmateriell: Würth l Brakker og prov. strøm: BAS Maskinutleie l Stillas og byggheiser: Ramirent l Armering: Smith Stål Øst

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Studievegen 16 er en del av Campus Kallerud området, hvor blant annet NTNU Gjøvik og Fagskolen Innlandet holder til. Industribygg Gjøvik AS eier tomta, og ledet utbyggingen av et nytt kontorbygg for EAB Engineering, som sto ferdig i 2014.

Høsten 2020 skrev utbygging- eiendomsselskapet, som er eid av Gjøvik kommune, kontrakt med NTNU på byggetrinn to i Studievegen 16. Det nye kontor- og undervisningsbygget sto ferdig til jul og er et «tvillingbygg» tilknyttet eksisterende kontorbygg.

– EAB Engineering hadde opsjon på byggetrinn to, men selskapet hadde ikke behov for mer arealer. Derfor gikk vi i dialog med NTNU som i første omgang har en leieavtale på ti år, forteller prosjektleder Arve Lomsdalen i Industribygg Gjøvik.

Har bygd begge byggetrinn

Kontur arkitekter AS på Gjøvik var arkitekt for første byggetrinn, og har ifølge byggherren også tegnet byggetrinn 2 og medvirket på anbudsgrunnlaget.

HeiArk AS på Hamar har vært inne som både arkitekt, landskapsarkitekt og interiørarkitekt for totalentreprenøren Syljuåsen.

– Syljuåsen vant prosjektet i en ordinær anbudskonkurranse, og kontrakten ender på cirka 102 millioner kroner inklusive moms og tilleggsarbeider, opplyser Lomsdalen.

– Tøft

Anleggsleder Sigmund Komperud i Syljuåsen er fornøyd med det totalentreprenøren og samarbeidspartnerne har levert, men han bruker også ordet tøft når han skal oppsummere prosjektet på vegne av totalentreprenøren.

– Vi har hatt mannskapsutfordringer knyttet til koronaen og vi har også slitt noe med materialleveransene som en følge av pandemien. Det gjorde at byggetiden på ett år ble krevende. Det har vært tøft, men det ble bra til slutt, sier han.

Fornøyd byggherre

Arve Lomsdalen i Industribygg Gjøvik forteller at byggherren kun hadde 18 måneder fra leiekontrakten med NTNU ble underskrevet til bygget skulle være innflyttingsklart.

– Vi var nok litt bekymret for tiden vi hadde da vi skrev under kontrakten, men vi føler det har vært en bra prosess der bruker har respondert kjapt på løsningene som ble prosjektert underveis, og Syljuåsen har servet oss på en god måte, sier han.

– Entreprenør har også hatt en organisasjon som har vært løsningsorientert og lett å samarbeid med, fortsetter Lomsdalen.

Edin Tikvesa, ansvarlig for drift og vedlikehold i Industribygg Gjøvik, trekker også frem at det har vært et sjeldent godt samarbeid i prosjektet.

– Jeg har vært med i mange prosjekter de siste 25 årene, men dette er et av de beste når det kommer til samarbeid, sier han.

Fleksible vegger

Nybygget NTNU har flyttet inn i, har et bruttoareal på 3.660 kvadratmeter og huser fire klasserom, kontorarbeidsplasser med møterom, og egne arbeidsplasser for masterstudenter.

Bygget har plasstøpte fundamenter og ringmur. Kjelleretasjen er bygget opp med prefab betong og byggets bæresystem består av stål og hulldekker. Også trapper og heissjakter er prefab betong. Bygget har plassbygde yttervegger og innervegger. På fasadene er det keramiske teglplater som hovedmateriale, og det er også partier med Cembrit- og Steni-plater.

– I innvendige arealer er det mye systemvegger av glass som skal være fleksible og enkle å flytte ved bruksendring, forteller Sigmund Komperud i Syljuåsen.

Edin Tikvesa bekrefter at byggherren har lagt vekt på at arealene skal være fleksible med tanke på fremtidig endring av romdelingen.

– Denne fleksibiliteten gjelder også det teknisk anlegget. Rom- og lysstyring kan enkelt programmeres om hvis vegger blir flyttet på, forteller Tikvesa.

Solcelleanlegg

Arve Lomsdalen opplyser at NTNUs nybygg er det første prosjektet hvor Industribygg har installert solcelleanlegg. Solcellene har en estimert strømproduksjon på cirka 40.000 kilowattimer i året. Ifølge Lomsdalen vil bygget grovt regnet buke i overkant av 200.000 kilowattimer i året. Fjernvarmeanlegg sørger for oppvarmingen av bygget.

– Oppvarmingen er beregnet til cirka 40.000 kilowattimer i året. Simulering av solcelleanlegg tilsier at det vil dekke cirka 25 prosent av det resterende strømforbruket, men vi vet at beregningene kan være litt beskjedne. Bygget har også en batteripakke som kan lagre overskuddsenergi fra solcelleanlegget, sier Lomsdalen.

– Bygget vil å ha det største energiforbruket på sommeren i forbindelse med kjøling. De betyr at vi kan utnytte solcelleanlegget maksimalt i tiden på året da bygget trenger mest strøm, tilføyer Edin Tikvesa.

Industribygg Gjøvik har mulighet til å bygge mer på Campus Kallerud. Selskapet eier ytterligere to tomter som ligger tett på bygningsmassen NTNU disponerer.

– Vi har regulert et bygg på 6.000-7.000 kvadratmeter hvor forprosjektet er klart, og vi regulerer også ytterligere en tomt med et bygg på cirka 3.000 kvadratmeter. Vi kan med andre ord bygge mer for NTNU, forteller Arve Lomsdalen.

Powered by Labrador CMS