Anleggsleder Ola Kåre Tynes i Betonmast Røsand.

Aukra kulturhus

– Både vi og byggherren er veldig godt fornøyde med resultatet. Dette er et påkostet bygg med god kvalitet i alt og der det er brukt materialer som tåler langvarig bruk og slitasje.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Fakta

Sted: Falkhytten, Aukra kommune

Prosjekttype: Kulturhus med svømmebasseng

Bruttoareal: 4.777 kvadratmeter

Byggherre: Aukra kommune

Totalentreprenør: Betonmast Røsand

Kontraktssum: 186 millioner kroner eks. mva.

Arkitekt, landskapsarkitekt, interiørarkitekt: Asplan Viak

Rådgivere: RIB, RIBr, RIAku, RIBbfy: Asplan Viak l RIVA: Structor l RIVrør : Flataker l RIVvent: GK l RIE: Kvalsund l ITB: Norconsult

Betong og tømmerarbeider: Betonmast Røsand

Underentreprenører og leverandører: Elektro: EL24 l Rør: Flataker VVS l Ventilasjon og automasjon: GK l Grunnarbeider og utomhus: Sivert Malmedal l Prefab betong: Elementpartner l Stålkonstruksjoner: AK Mekaniske l Sandwichpanel TRP og taktekking: Kalstad Montering l Beslag: Langvas l Aluminiumsdører og fasader: Solbjør l Karuselldør: Boon Edam l Foldevegger: Trysil Byggprodukter l Teleskopamfi: Fora Form l Metallarbeider: Alumetall l Lås og beslag: Låssenteret l Flis og mur: Murmester Mørkedal l Himling og spiler: Modulvegger Trondheim l Industriparkett: Parkettgruppen l Maler og belegg: Malermestrene BMV l Blikkenslagerarbeider: Fagblikk l Inventar: Grande interiør l Storkjøkken Myhrvold l Heis: Lift-Tech l Leddheiseporter og branngardin: Windsor l Hev/senk-basseng: Pooltech l Vannbehandlingsanlegg: Enwa l Sceneteknisk utstyr: Bright l Avfallshåndtering: RIR Næring l Byggevarer: Montér l Yttervegger: Pretre l Ferdigbetong: Sylteosen Betong l Interiørfiner: Gustavs-panel l Vinduer: NorDan l Dører: Daloc l Bassengutstyr og spanskvegger: Klubben l Branntetting og taktil merking: Firesafe l Metallarbeider: Warvik Mek

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Det er Ola Kåre Tynes i Betonmast Røsand AS som sier dette. Han har vært anleggsleder for byggingen av Aukra Kulturhus, et innholdsrikt bygg på 4.777 kvadratmeter som vil få stor betydning for kulturlivet og fritidsaktivitetene i kommunen vest for Molde på Romsdalskysten med i overkant av 3.500 innbyggere.

Med store skatteinntekter fra et innlandførings- og behandlingsanlegg for gass er Aukra en rik kommune. Noe av pengene har de siste årene gått til en betydelig oppgradering av offentlige bygg og til bedre tjenester for innbyggerne, og nå var tiden kommet til kultursektoren der kommunen har fått et innholdsrikt praktbygg.

Basseng og storsal

Nye Aukra kulturhus inneholder et 25-meters svømmebasseng med en liten spaavdeling, kulturskole med ulike øvingsrom og dansesal, bibliotek, en storsal med 220 sitteplasser som blant annet skal brukes til kino, konserter og teater, ungdomsklubb og kontorer for blant annet kulturskolen, kulturadministrasjonen og frivillighetssentralen.

Prosjektet startet med en arkitektkonkurranse der Asplan Viak gikk seirende ut. Etter en samspillfase ble endelig kontrahering av totalentreprenør gjort sommeren 2020 med byggestart i september samme år.

– Bygget står på fjell i en utsprengt tomt, forklarer anleggsleder Ola Kåre Tynes. Det er reist i stål med hulldekke og sandwichtak. Ytterveggene er i bindingsverk og mye av det synlige både innvendig og utvendig er i tre.

Flere tresorter

Han sier at det er brukt flere ulike treslag innvendig. En stor del av veggene er kledd med plater i bjørkefiner. Disse er perforert med bitte små hull som ikke er synlige på avstand og som er med på å gi en god akustikk. På størstedelen av gulvene er det brukt eik industriparkett og på noen vegger er det spiler i furu.

– I bassengdelen er det selvfølgelig brukt andre materialer enn i resten av bygget, fortsetter Tynes. Selve bassengkroppen er støpt i betong, og så langt ser dette veldig bra ut uten lekkasjer eller andre problemer. Betongen er flislagt, og til rekkverk og en del andre detaljer er det brukt polert rustfritt stål.

Unikt 2-sone basseng

Bassenget har en del unike funksjoner som bare to-tre andre bassenger i Norge har. Midt i bassenget på langs kan det heves en vegg som deler bassenget i to. På denne måten kan bassenget ha to temperatursoner dersom det for eksempel skal drives terapibading i en del og svømmetrening i den andre delen. Den ene halvdelen har dessuten hevbar bunn slik at vanndybden er regulerbar.

Rullestolrampen som er bygd i denne delen justerer seg etter vanndybden i bassenget. Som en del av bassenganlegget er det også en liten spaavdeling med boblebad, badstue og kalddusj.

Også i storsalen som rommer 220 tilhørere er det flere spesielle tekniske detaljer. Publikumsamfiet kan skyves sammen slik at det blir flatt gulv i salen når det er behov for det, for eksempel om det skal arrangeres dans i lokalene. Salen er også utstyrt med et stort og avansert lyd- og lysanlegg og en videokanon av kinokvalitet slik at salen skal brukes som kinolokale for kommunen.

Katedral eller teatersal

Men den mest spesielle tekniske finessen er et digitalt etterklangsanlegg som kan skape en akustikk som er tilpasset ulike typer bruk. Anlegget kan for eksempel lage en katedraleffekt i salen med lang etterklang eller en helt død akustikk til bruk for eksempel ved teaterforestillinger.

Aukra Kulturhus er selvsagt universelt utformet slik kravene er. De 4.777 kvadratmeterne med areal er fordelt på tre nivåer der et trappeløp mellom nivåene har en sentral funksjon i bygget. Her er det også installert heis.

Hovedinngangen fra sør kommer inn i hovedetasjen med en stor og luftig foaje med resepsjon, kafeområde, bibliotek og inngang til svømmehall. En etasje ned er det inngang til storsalen og øvingsrom for kulturskolen i tillegg til tekniske rom og et storkjøkken. En halvetasje opp fra hovedinngangen ligger blant annet kontorer for kulturskolen og frivillighetssentralen.

Vannbåren varme

Det nye kulturhusbygget er oppvarmet ved hjelp av vannbåren varme som kommer fra kommunens varmesentral like i nærheten og som betjener andre offentlige bygg som rådhus og omsorgssenter i kommunesenteret Falkhytten.

– Vi synes dette har blitt et flott bygg som oppleves lyst og rommelig fra innsiden. Årsaken er en kombinasjon av bruk av lyse trematerialer, store vindusflater i de fleste rom og romslige og åpne arealer, sier anleggsleder Ola Kåre Tynes i Betonmast Røsand.

Bygget har nå blitt overlevert i to faser. Først ble selve bygget overlevert i vår, og etter en prøvedriftsfase ble de tekniske anleggene nylig overlevert. De ulike delene og funksjonene blir gradvis tatt i bruk og første uke i september kan alle innbyggerne i kommunen få teste ut kulturhuset sitt gjennom en stor åpningsfest og en kulturuke med et omfattende program.

Powered by Labrador CMS