Disse fire er fornøyd med sluttresultatet på Rørstadmarka skole og flerbrukshall. Fra venstre Odd Arne Talberg (prosjektleder Sula kommune), Frode Rougnø (prosjektleder HENT), John Magne Eikrem (leder eiendomsavdelingen Sula kommune) og Alf Helge Fiskergård (vaktmester).

Rørstadmarka skole og flerbrukshall

HENT er totalentreprenør for nye Rørstadmarka skole og flerbrukshall på oppdrag for byggherre Sula kommune. Den nye barneskolen med plass til 250 elever samlokaliserer skolene for Mauseidvåg og Fiskarstrand.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Fakta

Sted: Sula

Byggherre: Sula kommune

Totalentreprenør: HENT

Areal: Ca. 6.600 kvadratmeter (opparbeidet tomt ca. 40 mål)

Prosjektkostnad: Cirka 225 millioner kroner inkl. mva.

Arkitekt, landskapsarkitekt: ART arkitekter og ingeniører

Rådgivende ingeniører: RIB, RIBfy: ART arkitekter og ingeniører l RIVvent: Multiconsult l RIVrør: Dagfinn H. Jørgensen l RIG: Multiconsult l RIA: Norconsult l RIVA, RIBr: Prosjektutvikling Midt-Norge l RIE: HM Elektro l ITB: HENT

Underentreprenører og leverandører: Tømrer, betong-arbeid: HENT l Ventilasjon: Nordvest Miljø l Rørlegger: Rørleggersentralen l Elektro: HM Elektro l Prefab: Spenncon l Oppmåling: Longvas Oppmåling l Taktekking: Langvas l Tak: Lett-Tak l Stålplatetak: Alfa stål l Limtrekonstruksjoner: Moelven Limtre l Stålkonstruksjoner: Skanska l Lås og beslag, adgangs-kontroll: Låssenteret l Grunnarbeider og utomhus: Hole Maskiner l Sportsgulv og sportsutstyr: Egas l Kunstgressbane: Unisport l Radonsperre: Radonmannen l Gulvstøp: Gulventreprenøren l Slipt betong: Betotec l Prefabrikkerte trapper: Cement-produkter l Maler, gulvbelegg: Øvrebø Fargehandel l Flisarbeider: Backlund & Sønn l Brannsikring: Firesafe l Stillasarbeider: Odin l Foldevegger: Trysil Byggprodukter l Blikkenslager: VBBlikk l Fast og løst inventar: Grande Interiør l Innvendige dører: Nordic Door l UU og taktil merking: FocusNeo l Spilekledning innvendig: Otretek l Himling: Valtec l Leveranse lekeapparater: Kompan, Trigonor, Elverdal l Montasje lekeapparater og fallgummi: Saxoman l Fasadevinduer: Norgesvinduet l Innvendige vinduer: Lian Vinduer l Fasadekledning: Spilka, Steni l Glass/alu: Straumsheim l Porter: Hörmann l Rekkverk og gjerder: Rakvere l Ferdigbetong: Dyrøy

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Prosjektleder Frode Rougnø hos HENT beskriver den nye bygningsmassen som tradisjonelle bygg med konstruksjon av stål og hulldekker. På skolebygningen er det elementer fra Lett-Tak, mens det på hallen er TRP-tak, det vil si stålplatetak som er isolert og tekket på toppen. I hallen holder limtredragere på 28,5 meter taket oppe. På yttervegger er det tradisjonelt bindingsverk med Steni Fasadeplater.

– Råbygget på skoledelen er i betong og stål. Klimaskallet er tradisjonelt bindingsverk. Vegger i hallen er prefabrikkerte betongelement, der deler av innervegger er kledd med trespiler, sier Rougnø. Hallflaten er 25 x 45 meter, med sportsgulv. Det vil si full håndballbane. Her er tribune med sitteplass til 180 stykker.

I ene kortenden av hallen er det scene i veggen. Innenfor scenen er det en såkalt «Black box» med amfi. Scenen kan dermed vendes i begge retninger, alt etter størrelsen på publikum.

Lagt vekt på fleksibilitet

Ifølge prosjektleder Odd Arne Talberg i Sula kommune har byggherre lagt stor vekt på flerbruk og fleksibilitet.

– Et standard klasserom er 50 kvadratmeter. Mellom klasserommet og grupperom på 25 kvadratmeter er det foldevegg. Det er også eksempler på foldevegger videre til neste klasserom, slik at vi ved å flytte på vegger kan få rom på opptil 150 kvadratmeter. Hallen skal brukes til kroppsøving, kultur og oppsetninger i skoletiden, og til lag og organisasjoner utenfor skoletiden. Klasserommet for mat og helse er lagt i tilknytning til hjerterommet i inngangspartiet. Deler av det kan stenges av, dermed kan det brukes til kiosk i forbindelse med for eksempel idrettsarrangementer, uten at klasserommet blir griset til. Og uteområdene er også et nærmiljøanlegg som gir nabolaget et stort løft. Vi har tenkt mest mulig flerbruk, sier Talberg.

– Når du kommer inn i bygget gjennom hovedinngangen, kommer du til hjerterommet med amfi og inngang til både hall og skole. Vi har egen inngang til andre etasje, slik at de største elevene kan komme til sine klasserom uten å måtte gå hele veien gjennom hovedinngangen i første etasje.

Første med Fixade

Noe av det som er spesielt med bygningen, er måten fasadeplatene er festet på. En ny teknologi kalt Fixade utviklet av ålesundsfirmaet Spilka er benyttet. Teknologien gjør at fasadeplatene kan klikkes på plass istedenfor å skrus fast. Dette skjer ved hjelp av profiler med stålskinner. Produsenten hevder tiden brukt til montering kan halveres, og systemene skal kunne gjenbrukes siden de er i rustfri utførelse. De mener også det blir mindre fukt- og brytningsskader. Skolen er det første prosjektet som får den nye løsningen. Teknologien er utviklet i samarbeid med Steni.

Fixade med Steni-plater er benyttet på i underkant av 2.000 kvadratmeter av fasaden, i kombinasjon med malt bordkledning på steder som ikke er like værutsatt.

– Innvendige veggoverflater er 96-97 prosent gips i skoledelen. Noen steder er det spiler for å bryte opp i arkitekturen og for akustikkens del. Det er systemhimling i innvendig tak og belegg på gulv, forklarer prosjektleder Rougnø. Toalett og dusjer er flislagt.

Som navnet tilsier er den nye skolen bygd på Rørstadmarka mellom Mauseidvåg og Fiskarstrand i Sula kommune utenfor Ålesund. Prosjektet er utformet av ART arkitekter og ingeniører.

Stor jobb i tomten

– Tomten var et ubebygd område med myr, fjell og skog. Selve tomten er rundt 40 mål. Området er fullstendig opparbeidet av oss med bygningsmasse, stort lekeområde, parkering, gangveier og innfartsveier, sier Rougnø.

Grunnarbeidet startet i oktober/november 2020.

Hole Maskiner har hatt den store jobben med grunnarbeid og uteområder. Ifølge Rougnø ble det sprengt bort 48.000 kubikkmeter fjell, og 28.000 kubikkmeter myr ble masseutskiftet for å gi plass til skolen. I tomteområdet mot vest ble det ifølge Rougnø sprengt en spesielt stor salve som løste 6.000 kubikkmeter fjell.

– Jeg har vært med å bygge mange skoler, på denne skolen må jeg gi stor honnør til byggherre for å prioritere uteområdene. Det er ikke selvsagt. Det er blitt fantastisk flotte uteområder med store lekeplasser og kunstgressbane. I tillegg til å bli brukt til elever i skoletiden, er det blitt et fantastisk nærmiljøanlegg.

Kunstgressbanen er en syverbane på langs og to femmerbaner på tvers.

Slår sammen to skoler

Totalt er prosjektkostnaden anslått til cirka 225 millioner kroner inkludert merverdiavgift. Bygningsmassen har et brutto-areal på 6.600 kvadratmeter, der skolebygget er i to etasjer. Arealet fordeler seg på 4.200 kvadratmeter skole og 2.400 kvadratmeter flerbrukshall.

Selve byggingen startet i februar 2021. To gamle skoler, Måseide og Fiskarstrand, legges ned, og elevene flyttes over til den nye skolen i forbindelse med skolestart i høst. Det er en 1.-7.-skole.

– De to gamle skolene er bygd på de samme tegningene, tidlig på 1960-tallet. Bygningsmassen var utdatert og trengte fornyelse. Løsningen ble å slå sammen to skoler til én, forklarer Talberg.

Det er ikke langt mellom Mauseidvåg og Fiskarstrand som elevene på den nye skolen sokner til. Rørstadmarka ligger om lag midt i området med en kilometer i hver retning til de gamle skolene.

– Mot vest har vi opparbeidet en tomt der det er plass til videre utbygging. Med Ålesund som nabo er Sula et vekstområde, så vi må tenke videre, sier Talberg.

Brukes av tre idrettslag

Sula er en øy med broforbindelse til fastlandet, rett sør for Ålesund. Mens flere kommuner i regionen slo seg sammen til Ålesund i forbindelse med kommunereformen, valgte Sula å fortsette som egen kommune. Idrettslagene Mauseidvåg og Solevåg, Fiskerstrand og Langevåg skal alle benytte den nye flerbrukshallen.

– Vi har nå tre idrettshaller i kommunen, det gir bra dekning.

Prosjektleder Rougnø beskriver samarbeidet med byggherre som «eksepsjonelt bra hele veien».

– På det meste har vi vært 70-80 personer i arbeid på prosjektet, alle fag inkludert. Av disse er tre-fire i administrasjonen.

Powered by Labrador CMS