Fakta
Sted: Sandnes
Prosjekttype: Idrettsbygg (klubbhus)
Bruttoareal: Plan 1: 779 kvadratmeter BRA, Plan 2: 721 kvadratmeter BRA, Totalt 1500 kvadratmeter BRA
Byggherre: Sandnes Arena
Totalentreprenør: Backe Rogaland
Kontraktssum eks. mva.: 20 millioner kroner
Arkitekt: Backe Idrettsbygg
LARK: Sweco
Rådgivere: RIBr, RIB, RIBfy, RIG: Sweco l RIV, BIM: BTS-Consulting l RIVA: COWI
Underentreprenører og leverandører: Stålarbeider: Stålteknikk l Landmåling: Stikningsservice, Mellomstrand Anleggsservice l Grunnarbeider: Stangeland Maskin l Utvendig VA: Jostein Egeland Maskin l Landmåling: Mellomstrand Anleggsservice l Tømrer: Jærmester l Rørlegger: Vaco Rør l Elektro: Vaco Elektro l Ventilasjon: Brødrene Lie l Glass og fasade: Arca Glass og Fasade l Taktekking: Protan Entreprenør l Kjøkken: Bjerks Trevare l Maling og belegg: Recon l Lås og beslag: Låssenteret l Sportsgulv: Egas
Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
Sandnes Arena AS er eier av bygget og anlegget, utformet som skiskytterarena og treningsløyper for ski og rulleski. AS-et eies av seks idrettslag fra tre idrettsgrener; langrenn, skiskyting og en sykkelklubb. Alle idrettene står sterkt i Sandnes-området. Skiskytterfestivalen Blink har bidratt til å forsterke utviklingen og oppmerksomheten rundt aktivitetene deres. Tilrettelagte og tilgjengelige treningsareal var lenge et udekket behov. Det er det slutt på nå.
Gravearbeidet til klubbhuset startet i mars 2021. Oppstarten ble noe utsatt på grunn av frost. Slikt er ikke vanlig i denne delen av landet, hvor det nesten paradoksalt er et sterkt langrenns- og skiskyttermiljø. Ett år senere var hele bygget ferdig.
Betydelige arealer
Prosjektets totalentreprenør er Backe Rogaland AS, som har fulgt anlegget i flere år. De hadde også ansvar for etableringen av løypetraseen, som åpnet i 2017.
Byggets bruttoareal er på 1.500 kvadratmeter, grunnflaten er like under 800 kvadratmeter.
I første etasje er en romslig foaje, med kjøkken, kombinert kafeteria. I tillegg er byggets aktivitetssal, spinningssal, garderobeanlegg og en overnattingsdel med 40 senger, fordelt på 12 soverom, der. Annen etasje domineres av et romslig innredet sosialt rom. Det er i hele byggets bredde, med vinduer i tre retninger og god utsikt og oversikt over idrettsanleggets uteareal. I tillegg er det god plass til vrimleareal, møterom, kontor for sekretariat, samt toalett, bøttekott, teknisk rom og lager oppe.
Ivrer for idretten
Foruten trenings- og samlings-arealer for de aktive har overnattings- og de sosiale områdene en vesentlig funksjon. Bygget genererer nemlig inntekt.
Helgen før intervjuet med Byggeindustrien ble gjennomført, hadde 40 barn, fra 10-års alderen og oppover, overnattet der. De første til å ta bygget i bruk for overnatting var en gjeng unge voksne på forsommeren. Fra da og til slutten av september anslår daglig leder Bjørn Folkvord at det har vært over 500 overnattingsdøgn i bygget. Før nyttår er det allerede bestilt ytterligere 500 overnattingsdøgn. Klubbhuset var også i bruk under Blink-festivalen i år.
Sandnes Arena AS er et ideelt foretak, hvor alt overskudd går tilbake til idretten. Daglig leder, altmuligmann, organisator og regnskapsfører Bjørn Folkvord er statsautorisert revisor og tidligere partner i et revisjonsselskap. Han har selv hatt, og har, ungdom som har vært aktive langrennsløpere i alle år. I så måte har han som far lenge vært sjåfør, støtteapparat og aktiv smøresjef. Det har blant annet gitt en god innsikt i hva som er viktig for de utøvende og foreldrene deres.
Uten mat og drikke…
– Innen langrenn og skiskyting er de unge helt avhengig av foreldrenes innsats. Fremover, når det blir kaldt, blir klubbhuset også et tilholdssted for foreldrene. Derfor er alt lagt til rette for at foreldrene skal ha det godt her, beskriver Folkvord.
Kjøkkenet har stor kapasitet, oppvaskmaskinen er beregnet for storhusholdning. Det samme er en stor stekeovn med dampfunksjon.
– Mye av maten blir levert av catering-selskap og varmes opp i damp-ovnen. Da vi hadde besøk av en skiklubb i ei uke, laget de frokost og kveldsmat selv og fikk resten levert. Når de yngste er her lager foreldrene maten, men da skilandslaget var her i sommer, hadde de med seg egen kokk, forklarer den daglige lederen.
Også de som bruker anlegget på det jevne, har glede av kjøkkenet. Nå har de begynt å servere kveldsmat for ungene som trener om kveldene, for å bygge et godt sosialt miljø.
Kvalitet i grunnen
Totalt er det investert nærmere 65 millioner kroner, inkludert merverdiavgift, i løypene, bygget og uteområdet. Tomten er i hovedsak ei stor myr. Forut for byggingen fraktet grunnentreprenør Stangeland Maskin AS inn 1.000 lastebillass med pukk, for å stabilisere grunnen og traseene.
Bjørn Folkvord, som har fulgt det hele, legger vekt på å rose alle entreprenørene.
– Det er ingen dumper i traseen, det forekommer heller ikke utvasking. Løypene er formet slik at vannet dreneres av, inkludert rusk og rask. I området har det heller ikke vært noen form for oversvømmelse eller stående vann. Det ville ha vært en stor risiko for de aktive. Og på toppen av det hele trenger vi knapt snø for å etablere løyper. I det hele tatt har Stangeland Maskin gjort en kjempejobb, understreker han – tydelig takknemlig.
Godt samarbeid
– Hvordan har prosessen med byggingen av klubbhuset vært?
– Vi har hatt en spesielt god dia-log med Backe Rogaland. Deres holdning har vært; er det noe, så fikser vi det. I tillegg til den gode kjemien i kommunikasjonen, har alt det bygningstekniske vært veldig bra. De holdt rammeprisen og vi kom godt ut av det. Så alt i alt en veldig god prosess, svarer den daglige lederen.
Backe Rogalands prosjektleder, Roy Kato Torland, er på sin side opptatt av å fordele rosen. Torland understreker at de har hatt gode samarbeidspartnere hele veien i prosjektet. Også Backes anleggsleder roser prosessen, og arbeidsfolkene som bidro.
– Her var det masse kvalitetsfolk, blant annet gjorde tømrerne en fantastisk jobb. Da malerne kom for å sparkle gipsveggene, fant de fire gipsskruer som måtte skrus inn. I hele bygget tror jeg ikke det var flere enn 10. Det er bare så unikt.
En ekstrarunde
Idrettsarrangementet Blink hadde frem til den første korona-sommeren målgang og blink-skyting arena i Sandnes sentrum. Sommeren 2020 ble arrangementet flyttet til løypeområdet i Melsheia, der klubbhuset nå ligger. Det ble så vellykket at samme løsning ble valgt året etter.
– Da ønsket Blink at klubbhuset skulle være ferdig utvendig. Så da ble det en omstrukturering for å få alt på plass, med blant annet flytting av stillas og brakkeriggen, for den uken. Men det ble kjempebra, beskriver Folkvord.
Kjetil Gabrielsen, Backe Rogalands anleggsleder, nikker samstemt.
– At det ble som Blink ønsket det også i fjor sommer, tror jeg alle tjente på.
Sommeren 2022 var for øvrig Blinks målgang flyttet tilbake til sentrum igjen.
Stedlig tilpasset
Utformingen av bygget er funksjonell, og i slitesterke og vedlikeholdsvennlige materialer.
På energi-siden er det ikke tatt spesielle hensyn. Bygget er utført i henhold til TEK 17. Det er vannbåren varme i gulvene i garderobeanlegg og dusjer, samt viftekonvektorer i takene.
Klubbhuset er bygget med ringmur og stedstøpt dekke. Også etasjeskiller og heissjakt er av betong. Søyler og utvendig tak er av stål, klimavegger og kledning er av tre. Taket er tekket med sedum, vegetasjonen bidrar til at bygget glir mer i ett med terrenget.
Solid laginnsats
Uteområdet er en liten historie i seg selv. Bygget ligger i en dump, mellom det asfalterte området og en vegetert skråning er den kraftig lødd steinmur. Opprinnelig var det ikke forsterkning her. I regnvær fosset vann og søle ned på asfalten. I forbindelse med at utbygger fikk inn noen ekstra midler, ble det i tillegg penger til å opparbeide steinmuren. Utvendig er også mye gjort av foreldre, på dugnad. De har blant annet lagt hellene i inngangspartiet og sedum på taket.