Fakta
Sted: Lensvik i Orkland kommune
Prosjekttype: Riving av eksisterende bygg. Nybygg av skole. Etablering av ny energipark til forsyning av skole og eksterne bygg
Brutto areal: 3.950 kvadratmeter
Byggherre: Orkland kommune
Byggherreadm. og ledelse: Orkland kommune
Kostnadsramme: 196 millioner kroner
Totalentreprenør: HENT
Kontraktsverdi HENT: 128 millioner kroner
Arkitekter: Arkitektene Vis-á-vis
Landskapsarkitekter: Løvetanna
Rådgivere: RIB: AFRY I RIG: Norconsult I RIBfy, RIBr, RIA: Multiconsult
Underentreprenører og leverandører: Riving: Tore Løkke l Prefab råbygg: Spenncon l Gulvstøp: RS Gulv l Rørlegger: Tung Rør l Elektriker: Elman l Ventilasjon: GK Inneklima l Automasjon: Enoco l Heis: Lift Tech l Lås og beslag: Certego l Taktekker: TFS l Blikkenslager: Olaf Hansen l Glass og alu.: Glassbygg l Vinduer: Nordan l Dører: Swedoor l Metallarbeider: Nbygg l Maler og gulvlegger: Rosenborg Malerteam l Mur og flis: SKS Mur & Flisservice l Systemhimling: Moelven Modus l Kjøkken: Norrøna l Fast innredning: Saxvik l Spilerekkverk og veggpanel: Otretek l Foldevegg: Saxi l Solskjerming: Hunter Douglas l Branntetting og isolering: Axuda l Tregulv: Bo Andrén l Universell utforming: Focus Neo l Byggvask: Peak Services
Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
Prosjektleder Marit Sæther Strøm i Orkland kommune, anleggsleder Ove Ekli i HENT og rektor Erlend Ysland stråler om kapp med vårsola i Trøndelag. De er alle veldig godt fornøyd, både med resultatet og prosessen, til tross for korona og kommunesammenslåing underveis.
– Vi har hatt et svært godt samarbeid med entreprenør, arkitekt, interiørarkitekt, landskapsarkitekt og alle de andre aktørene, sier Marit Sæther Strøm.
Ove Ekli i HENT synes det har vært en høy grad av involvering av alle parter i prosjektet.
– Det har vært litt gi og ta, sier anleggslederen.
Alles skole
Vegar Rømma, HENTs prosjektleder, merket fort det lokale engasjementet.
– Skolen er et samlingspunkt for hele lokalsamfunnet. Det merket vi fra første dag. Lensvik skole har vært både et spennende og artig prosjekt sier, sier Rømma.
Prosjektlederen mener at interessen fra bygda smittet over og gjorde at HENT og de andre aktørene ble ekstra ærekjære underveis i arbeidet.
– Befolkningen er glad og stolt over skolebygget, som jeg tror fremstår finere enn de fleste. Det er lagt vekt på høye og funksjonelle kvaliteter, blant annet med mye bruk av heltre eik og eikefiner.
20 måneder bygging
Første byggetrinn av gamle Lensvik skole ble reist i 1959-1960, og andre trinn kom i 1965. Restverdien på de tekniske installasjonene på gammelskolen ble i 2017 vurdert til null, og riving ble satt i gang i juni 2020. Byggeprosessen har tatt 20 måneder. Under byggingen har elevene holdt til i ledige lokaler i nærheten.
Den nye skolen ble tatt over 18. februar i 2022, og den offisielle åpningen var 8. mars. Skolen har kapasitet for 200 elever og 35 ansatte, i 2022 er elevtallet knapt 150.
Flott tomt
Den nye skolen troner på en haug over sentrum i bygda med utsikt over Trondheimsfjorden. Den rektangulære bygningskroppen i betong er i tre etasjer, med hovedinngang og et stort atrium sentralt i bygget. Utvendig er tredje etasje kledd med Woodify Thermowood Gran og i første og andre etasje er kledningen cembrit-plater.
Skolen er på 3.950 kvadratmeter, nesten 500 kvadratmeter større enn den gamle. Tredje etasje består av klasserom og lærerrom. Plassert i andre etasje er klasserom, kantine, kjøkken, administrasjon, spesialrom og lokaler for SFO. Sokkeletasjen rommer sløydsal, kunst- og håndverkslokaler, musikkrom og tekniske rom.
Soner for ulike aldersgrupper
Lensvik skole er en barne- og ungdomsskole, og både utearealene og bygningen er delt inn i soner, slik at elevenes nærkontakt i hovedsak skal være med jevnaldrende. Blant annet har skolebygget tre innganger, en for ungdomstrinnet, en for mellomtrinnet og en for småskolen.
Arkitekt Fredrik Martens Onarheim i VIS-À-VIS hadde som målsetting å lage en samlende skole. Hovedgrepet er at alle klassetrinn og de ansattes arbeidsplasser står i direkte kontakt med det sentrale atriet.
– Gjennom et meget godt samarbeid med byggherre og brukere er bygget blitt optimalisert med tanke på sambruk. Det har ført til en arealeffektiv planløsning, sier Onarheim.
Utendørs er det anlagt en ny skatepark, hinderløype, basketbane, turn- og lekeapparater og zipline, det siste sto høyt på elevenes ønskeliste. Fra før har skoleområdet et idrettsanlegg med kunstgressbane, løpebane, ballbinge og tennisbane. I samme område som skolen ligger bygdas flerbrukshall, samfunnshus, svømmehall og barnehage.
Ny skole og ny kommune
Rektor Erlend Ysland begynte å arbeide med ideen om nytt skolebygg da han ble tilsatt i 2013. Kommunepolitikerne i Agdenes kommune tråkket etter hvert på gasspedalen, og prosjektet hadde skutt skikkelig fart da kommunen ble slått sammen med nabokommunene Orkdal, Meldal og deler av Snillfjord, og ble til Orkland kommune i 2020.
– Vi har fått en skole for fremtiden, med alt det vi trenger. For arbeidsmiljø og trivsel er dette et kraftig løft for elever og ansatte. Jeg mener dette er et fantastisk bygg og et attraktivt område både for bygda og kommunen. Dette viser at lokalsamfunnet satser på barn, sier Erlend Ysland.
Energipark
Skolen, flerbrukshallen, svømmehallen og barnehagen varmes opp av vannbåren varme fra en energisentral som ble etablert som en del av skoleprosjektet. Skolen har vannbåren varme i alle gulv. Det meste av energien kommer fra jordvarme. Den gamle skolen var et energisluk, og Marit Sæther Strøm regner med en kraftig reduksjon i forbruket.
Prislappen på 195,6 millioner kroner ble litt dyrere enn kommunepolitikerne i Agdenes kommune først la opp til.
– Vi så etter anbudsrunden at rammen var for knapp. Dette skyldes i hovedsak at kostnaden var beregnet ut fra et forprosjekt man valgte å ikke gå videre med. Siden har vi holdt oss innenfor den nye rammen som Orkland kommune satte. Bygget ble cirka to måneder forsinket. Det skyldes at kommunen satte prosjektet på pause til situasjonen rundt korona ble tryggere, sier Marit Sæther Strøm.