Nardobakken 3

At Trondheim er en studentby, setter i økende grad også preg på bygningsmassen. Siste tilvekst er Nardobakken 3 som med sine åtte etasjer og 10.500 kvadrat gir plass til 494 studenter fordelt på 220 ettroms-leiligheter og 137 parleiligheter.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Trondheim

Prosjekttype: Studentboliger

Størrelse: 10.500 kvadratmeter

Antall boenheter: 357

Byggherre: Heimdal Bolig

Totalentreprenør: HENT

Kontraktssum: 343 millioner

Arkitekt: Voll Arkitekter

Prosjektleder, byggherreombud: Karl Knudsen

Underentreprenører og leverandører: Tømrerarbeider: EFC Norge l Fasader: AMG Montaza l Grunn- og utomhusarbeider: Arne Hernes l Lås og beslag: Beslag Consult l Ferdigbetong: Betong Øst l Blikkenslager: Olaf Hansen l Parkett: Bo Andrén l Ventilasjon: Energima Trøndelag l Elektro: Totaltek l Rørlegger: GK Rør l Fundamentering: Hercules l Fast innredning: HTH l Montering: Montera l Maler: Malerfirma Edvardsson l Trapper og rekkverk: Innore l Himlinger: Modulvegger Trondheim l Badekabiner: Parmarine l Brannsikring: RH Prosjekt l Heis: Schindler l Stålkonstruksjoner: Skanska Stålfabrikken l Plasstøpt betong: Søbstad l Oppmåling: Field Group l Mur/puss: Trondheim Murservice l Utleie av adkomstløsninger, moduler, lifter og byggmaskiner: Ramirent

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Bygget sto klart til høstsemesteret i år, og etter tre måneders drift er de aller fleste leilighetene utleid.

Allerede før ferdigstilling solgte byggherren Heimdal Bolig AS aksjene i Nardobakken 3 til den store nordiske eiendomsinvestoren NREP, som dermed var aktivt inne i prosjektet det siste byggeåret. Salget fant sted høsten 2021 og omfattet både Nardobakken 3 og det to år eldre hybelbygget Nardobakken 4. Salgssummen var på over en milliard kroner.

De første studentene sto klare da innflyttingen startet 1. august i år, og den offisielle åpningen fant sted 6. september, med ordfører Rita Ottervik som «snorklipper».

NREP driver disse studentboligene gjennom UMEUS («you», «me» , «us»), et studentboligkonsept som opprinnelig er utviklet i København. Nardobakken 3 er første UMEUS-bolig i Norge.

Litt over normal standard

Uten luksus, fremstår Nardobakken 3 likevel litt over normal studentstandard og signaliseringer ikke åpenbare tegn på sparing. Et eksempel er bruken av buet glass i deler av fasaden. Bygget har kvaliteter som går ut over TEK17 (lagringsplass og lyd). Det er også det første Breeam-sertifiserte studentboligprosjektet i Skandinavia og oppfyller aktuelle miljø- og bærekraftstandardene med karakteren Very Good, noe prosjektsjef Lars Meland hos byggherren Heimdal Bolig AS er godt fornøyd med.

Meland roser også samarbeidet med totalentreprenøren HENT, Voll Arkitekter og de nye eierne NREP.

– Profesjonelt, effektivt, løsningsorientert – og hyggelig, er hans karakteristikk.

– Voll Arkitekter er både stolt over og glad for at vi har fått være arkitekter for Nardobakken 3 gjennom både hele planleggingsprosessen og byggeprosessen, sier daglig leder Rolf N. Sterud.

– For oss har det vært et middels stort prosjekt som har gitt kjærkommen sysselsetting gjennom lang tid, sier han og bekrefter at samarbeidet har vært svært godt både med byggherre og totalentreprenør.

– Hva har vært viktig for dere i utformingen av bygget?

– I en så vidt trang situasjon, i randsonen av et boligområde, har det vært viktig å vektlegge fasader som brytes ned i mindre flater for å skape variasjon og en avtrappet og inviterende volumoppbygging, sier Sterud.

– Det nokså store terrengspranget har også vært utfordrende å løse, ikke minst med henblikk på å lage gode uteoppholdsarealer. Svært store takterrasser for felles opphold for beboerne kompenserer for dette, sier han.

– Har det være noen kompromisser?

– Det største kompromisset var å gi slipp på pussfasader til fordel for sementbaserte plater.

Dette ble avtalt mellom byggherre og entreprenør, uten særlig stor påvirkning fra arkitekt, sier Sterud.

Nardobakken 3 er reist i et småindustriområde mellom villabebyggelse i Nardovegen og en av byens mest trafikkerte veier, Torbjørn Bratts veg. På den aktuelle tomten var det slitne verkstedbygg. Prosjektsjef Lars Meland forteller at det ikke kom noen innsigelser fra naboene mot byggeplanene. Han tror Nardobakken 3 (og 4) oppleves som en revitalisering av hele strøket, både visuelt og med tanke på liv og aktivitet. Tomten bød ikke på uforutsette problemer for byggingen, men man måtte ta nødvendige hensyn til mulig fare for utglidning.

Bygget er Husbank-finansiert og uten offentlige tilskudd. Byggekostnaden per enhet er dessuten lavere enn øvre kostnadsramme bestemt av departementet, og som gjelder studentsamskipnadene, forteller Lars Meland.

U-fasong

Nardobakken 3 er bygget i U-fasong, med et stort felles uteområde i det vestvendte atriet. Dette gårdsrommet er utstyrt med sittegrupper og har et pent beplantet grøntareal. Et velegnet sted for både å trekke frisk luft, og for sosiale sammenkomster. Det samme gjelder ikke minst den gigantiske takterrassen, som står til leietagernes disposisjon. Her er det 360 graders panorama, og sol fra morgen til kveld. Mange av studentleilighetene har også flott utsikt.

Studentboligen har en sentral plassering med gang- og sykkelavstand til for eksempel NTNU på Gløshaugen og campusen på Kalvskinnet i sentrum. Det betyr redusert bruk av bil- og kollektivtransport. Det er også gode bussforbindelser når man trenger det.

Nardobakken 3 er plassbygd, med unntak av badene i ettromsleilighetene som er baderomskabiner. Bæresystemet er i betong. Fasaden har treelementer fra Estland og ellers er det utstrakt bruk av glass, stål og aluminium. Bygget framstår ikke som en hybelfabrikk og arkitektoniske løsninger er med på å gi bygget liv og karaktér, selv om det med sine åtte etasjer er stort.

Nardobakken 3 kan langt på vei kalles en skreddersydd studentbolig. En omfattende brukerundersøkelse, som kartla studenters behov og ønsker til bolig og boforhold, ligger til grunn for utformingen. Dette skal være Norges største private studentundersøkelse og ble utført av studentbedriften Junior Consulting AS.

I motsetning til mange studentboliger, er ikke Nardobakken 3 et kollektiv- konsept hvor et antall studenter deler felles kjøkken og bad. Her er hver enhet en fullverdig, selvstendig boenhet, med eget bad og kjøkken med mikroovn, stekeovn, koketopp og oppvaskmaskin. Leilighetene er ikke store. En ettromsleilighet er på nøkterne 13 kvadratmeter og har plass til seng/sofa og et skrivebord. Det er slitesterke, lyse laminatgulv og flislagt bad.

I hver boenhet kan temperatur og ventilasjon styres individuelt via panel. Det er også porttelefon. De fleste leilighetene har adgang via indre korridor, men et antall universelt utformede leiligheter har adgang fra svalgang.

Bygget er godt isolert, både med tanke på varme og lydgjennomgang.

For å motvirke ensomhet og isolasjon, er det lagt ekstra stor vekt på gode fellesrom, utearealer og sosiale treffpunkt. UMEUS, som driver bygget, legger også opp til ulike former for aktivisering og sosiale tiltak og arrangement for beboerne.

Adkomst til Nardobakken 3 skjer via en betjent stor og lys resepsjon/foajé. Den fungerer som en sosial arena med tilhørende kaffebar og store møblerte områder. En nøkkelchip gir studentene adgang til selve bygget, egen leilighet, avfallsrom og aktuelle fellesrom. Og slike er det mange av. I Nardobakken 3 er det blant annet store salongområder/lounger, tv/kinorom med stor skjerm, innendørs sykkelparkering med toetasjers stativ, postkasserom og eget vaskeri med vaskemaskiner og tørketromler brukes til selvkost. Ikke minst har bygget en egen lesesal med god kapasitet.

Powered by Labrador CMS