Fakta
Sted: Trondheim
Prosjekttype: Kontorbygg
Bruttoareal: 18.400 kvadratmeter
Byggherre: KML Næringsprosjekter, byggherrerepresentant Borg Forvaltning
Totalentreprenør: HENT
Arkitekt: Voll Arkitekter
Landskapsarkitekt: Ikon Arkitekter
Rådgivere: RIB prefab: Stabil l RIB, RIBfy: Norconsult l RIG, RIM,RIØk: Rambøll l RIVeg og VA: Vianova l RIBr, RIA: Multiconsult
Underentreprenører og leverandører: Landmåler: Nidaros Oppmåling l Flis: Brødrene Olsen l Muring: Johannesen & Hagen l Gulvstøp: Tiller Vimek l Tynnavretting: RS Gulv l Dører: Daloc l Ståldører: RH Prosjekt l Porter, rullegitter, branngardiner: Hörmann l Lås og beslag: Beslag Consult l Taktekking: Icopal Tak l Blikkenslager: Mesterblikk l Smedarbeider: Nbygg l Solavskjerming: Vental l Byggvask: Peak Services l Sykkelstativ: Haniss l Kjerneboring og betongsaging: JV Demolering l Blåseisolasjon: Isoteks Midt-Norge l Rørlegger: GK Rør l Elektriker: Elteam l Ventilasjon: Teknisk Ventilasjon l Grunnarbeider: Solberg Maskin l Prefab: Contiga l Glassarbeider: Glassbygg l Stålarbeider, sandwich og TRP: Trondheim Stål l Tømrer: EFC Norge l Maler: Malerfirma Edvardsson l Gulvbelegg: Utgaard l Absorbenter og taktil merking: We Can Do It l Systemvegger og himling: Moelven Modus l Minikjøkken: Optimera l Storkjøkken: Myhrvold l Garderobeskap og innvendig solskjerming: Senab Eikeland l Heis: KONE
Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
Trondheimsporten 2 er «søsterbygget» til Trondheimsporten som ble åpnet i 2018. Men hverken eiere eller entreprenører for byggene er de samme. KML Næringsprosjekter AS eier det nye bygget og HENT har vært totalentreprenør. Byggingen startet 18. mai i 2020, og overtakelse skjedde 28. februar i år.
Navnet Trondheimsporten henspiller på beliggenheten langs Holtermanns veg, som er hovedveien sørfra inn til bysentrum. Selv om Trondheimsporten 2 ligger i Sorgenfriveien, litt lenger unna innfartsåren, gjør naboskapet til den opprinnelige Trondheimsporten at det forsvarer navnet. Byggene er også veldig like i uttrykket. Trondheimsporten 2 er et kontorbygg i fem etasjer, bygd som et kvartalsbygg rundt et stort, klimatisert atrium. I alt har 800 personer sin arbeidsplass her.
Leirgrunn
– Samarbeidet har vært veldig godt. Vi har bare positive ting å si om hele prosessen, den har vært strømlinjeformet, sier Maybel Selli Grønning hos Borg Forvaltning, som har vært byggherrerepresentant for KML Næringsprosjekter AS.
Våren 2019 ble det gjennomført et forprosjekt som la grunnlag for leieavtalene med Rema, Trondheim kommune og Statens vegvesen, og det ble satt i gang omfattende brukermedvirkningsprosesser.
Selv om partene roser prosessen, har den bydd på noen utfordringer: Tomten ligger under marin grense og består av middels fast og fast leire, og silt. NGU karakteriserer terrenget som konsoliderte rasmasser fra tidligere skredaktivitet i området. Før byggingen tok til, måtte tomten stabiliseres med spunting på to sider og 326 peler som er banket ned til 36 meter dybde.
Mye bråk i starten
– Da vi kom i gang med spunting og peling, var det samtidig innflytting i Nærbyen, et boligprosjekt i nabolaget, forteller Jørgen Letnes, assisterende prosjektleder hos HENT.
At mange beboere i nabolaget jobbet på hjemmekontor, gjorde ikke situasjonen bedre. Letnes sider de i starten brukte mye tid på å informere naboer, og tilrettelegge etter innspill de mottok.
– Vi kortet ned på normal arbeidsdag, og droppet alt helgearbeid, selv om det forsinket prosessen med to uker. Når det gjaldt forholdet til næringslivet i nærheten, var koronaen en fordel. Pandemien gjorde at veldig mange av arbeidstakerne ikke befant seg på arbeidsplassen, sier Letnes, som synes det har vært få klager og henvendelser.
Gjennom prosessen har HENT forsøkt å tilrettelegge informasjon gjennom en egen hjemmeside. Letnes gir naboene honnør for å ha holdt ut.
Trafikk og korona
Trondheimsporten ligger på en trang tomt med mye trafikk tett på. Byens store busselskap AtB er nærmeste nabo i nord. Her har det vært travelt med ferdsel av busser ut og inn, kloss inntil byggeplassen. Det har imidlertid ikke skjedd ulykker eller uhell i den forbindelse.
For å håndtere koronasituasjonen la HENT opp til brakkevask to ganger per dag. Ankomsttider og spisetider ble delt opp, møtevirksomheten ble begrenset og det var krav om avstand og sikker håndtering av varemottak.
– Vi hadde bare to tilfeller av smitte på byggeplassen i den verste perioden, fra mars 2020 til januar 2022. Ved smitte hadde vi gode rutiner for karantene, testing, desinfisering og tiltak for å hindre spredning, forteller Letnes.
«Trimmet gjennomføring»
Ifølge HENTs assisterende prosjektleder ble det helt fra oppstart brukt mye tid og ressurser på planverket. Han mener en suksessfaktor har vært at alle underentreprenører og samarbeidspartnere har vært delaktige i å omforenes om prosjektets fremdriftsplan.
– Det var nok avgjørende for at vi nådde alle milepeler. Prosjektet er styrt etter HENTs prinsipper i «Trimmet gjennomføring». Bygget deles inn i ulike kontrollområder, avhengig av kompleksitet og areal. Et viktig prinsipp er énfaglighet i hvert kontrollområde i faste sykluser, forklarer Jørgen Letnes.
Kvartalsbygg
Sivilarkitekt Anders Tveiten hos Voll Arkitekter AS forklarer hvordan de har tenkt om kontorbygget.
– Vi ønsket at uttrykket skulle være nokså likt den første Trondheimsporten. Men i stedet for grønt, valgte vi en rødfarge på fasadeplatene. Inspirasjonen for rødfargen hentet vi fra Siemens-blokken, som fra tidlig 60-tall og inntil nylig preget området. I tillegg til å møte arealbehovene, har vi så langt det lar seg gjøre plassert veggene i kontorlokalene for å oppnå gjennomlys, forteller Tveiten.
Bygget har BREEAM Excellent-standard, med stor kapasitet, blant annet for sykkelparkering i kjelleren og garderobeanlegg i første etasje.
Publikumsrettet i første
Første etasje i Trondheimsporten 2 er publikumsrettet, med en Rema-butikk på 800 kvadratmeter, en pizzarestaurant (Bartepizza) og en kommunal hjelpemiddelsentral. De øvrige fire etasjene består av kontorlokaler, med cirka 2.500 kvadratmeter på hvert plan. Leietakerne i disse etasjene er offentlige etater, Trondheim kommune, Statens vegvesen og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Sivilforsvaret. Vegvesenet har samlokalisert virksomheten som før var spredt på tre ulike steder.
Parkeringskjelleren er forbeholdt leietakerne. Det er lagt opp til lading av el-bil, og de som sykler til jobb kan glede seg over sykkelparkering, ladeskap for sykkelbatterier og en spesiell bås i stål for sykkelvask. Det siste kommer godt med vinterstid i Trondheim for å bli kvitt veisaltet som tærer hardt på sykkelen.
Hjertet i midten
Atriet, som starter i andre etasje, måler 25 ganger 30 meter og har en felles kantine. Fra kantinegulvet er det åpent opp til glasstaket over femte etasje. Kjøkken og salgsområdet ligger i vest, selve spiseområdet i midten, mens det i østre del av atriet er bygd et «hus i huset» som rommer møtelokaler. Disse kan brukes av alle, og er større enn møtelokalene som leietakerne har i sine egne arealer.
Atriet har mye glass og andre harde flater, og for å dempe lyden er det mye bruk av absorbenter. Arkitekten har valgt ulike harmoniske naturfarger. Bortsett fra DSB, har leietakerne brukt egne interiørarkitekter i sine egne arealer.
Kjellergulv og vegger består av plasstøpt betong. Resten av bærekonstruksjonen er prefabrikkerte betongelementer. Første etasje er bindingsverk med trekledning, mens fasaden ellers er et system av glass og aluminium.