Utbygger Endre Olav Pedersen og prosjektleder Thormod Jønsson

Fantoft stasjon

På Fantoft i Bergen har Lars Jønsson AS ført opp et spenstig bygg med 55 leiligheter og en etasje med næringsareal.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel.

Fakta

Sted: Bergen

Prosjekttype: Nybygg, bolig

Entreprisekostnad uten merverdiavgift: Cirka 170 millioner kroner

Bruttoareal: Drøyt 10.000 kvadratmeter

Byggherre: Fantoftveien 16

Totalentreprenør: Lars Jønsson

Arkitekt: BO Arkitekter

Rådgivere: RIB: Smidt & Ingebrigtsen l RIByfy: Multiconsult l RIAku og SØK: Sweco l RIBr: Konsepta

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Anko l Rivning og grunnarbeid: Rivenes l Anleggsgartner: Anleggsgartner Wikholm l Betongarbeid: Stoltz Entreprenør l Betongelementer: Spenncon l Gulvstøp: Industrigulvspesialisten l Stålkonstruksjoner: Scancon l Taktekking: Protan Entreprenør l Fasader: Lars Jønsson l Rekkverk: Trappecompaniet l Tømrer: Bergen Prosjekt og Sotra Entreprenør l Maler og gulvlegger: Christensen og Heimdal l Parkett: Select Gulv l Flislegger: Bru og Wiese Hansen Murmesterforretning l Rørlegger: Christian M Vestrheim l Elektro: BI Elektro l Ventilasjon: GK Inneklima l Heis: Schindler l Sprinkler: Anders O Grevstad l Lås og beslag: Låssenteret l Kjøkken: Drømmekjøkkenet Bergen

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Byggherre er Fantoftveien 16 AS. Bygget er tegnet av BO Arkitekter AS og ført opp i totalentreprise. Det har åtte etasjer med leiligheter, en etasje med næring og en parkeringsetasje. Samlet BRA er drøyt 10.000 kvadratmeter. Entreprisekostnaden er på cirka 170 millioner kroner uten merverdiavgift. Rivning startet høsten 2019, betongarbeidene begynte i januar 2020 og bygget ble ferdigstilt i slutten av 2021. I januar i år flyttet beboerne inn.

Tidlig involvering viktig

Prosjektleder Thormod Jønsson forteller at tidlig involvering og samspill mellom entreprenør og byggherre har vært viktig.

– Fra prosessen startet med omregulering av tomt frem til ferdig prosjekt, har vi jobbet tett sammen. Vi har knyttet til oss nødvendige eksterne ressurser til riktig tid, og sørget for at alle løsninger har vært gjennomarbeidet. Prosjekterende fag ble tidlig engasjert, samt tekniske fag og tømrerfirma, for å jobbe med løsninger og detaljer. Bygget har en kompleks utforming med takterrasser i flere nivåer, inntrukne altaner, og terrassert fasade med private terrasser. Det var derfor viktig å få kontroll på prosjektet i sin helhet, for å være trygg på at salgsgrunnlaget kunne bygges uten avvik, sier Jønsson.

BIM og LEAN

Fantoft Stasjon er prosjektert og ført opp etter Tek17. Jønsson sier at det ble brukt BIM i hele prosjekteringsfasen, samt for visualiseringer og hjelpeverktøy i utførelsesfasen.

– Dette har vært svært nyttig for å ha kontroll på tekniske installasjoner, overganger og utforming av de valgte løsninger, sier Jønsson.

Bygget et oppført med LEAN i hele byggeperioden.

– Vi delte prosjektet inn i ulike faser, hvor innredningsdelen er den mest komplekse. Bygget er delt inn i soner, og vi har etablert taktplaner, som tog som forflytter seg hver uke. Taktplaner og soner er utarbeidet i samspill med alle underentreprenører for optimalisering og eierfølelse. Dette gir en forutsigbar fremdrift, og kontroll for alle fag. Ikke bare skaper det ro på byggeplassen, men det hever kvaliteten, og gir økt ryddighet. Dette har også være nyttig for å kunne holde de ulike fagene adskilt, i en byggetid der Covid har vært en utfordring med tanke på smitte og karantener, sier Jønsson.

55 leiligheter

Fantoft Stasjon har 55 leiligheter som er fra cirka 50 til cirka 180 kvadratmeter. Private terrasser og balkonger er fra sju til godt over 100 kvadratmeter.

Jønsson sier at prosjektet leveres med god standard. Alle leiligheter er oppforet med Granab tilfarergulv som gir gode akustiske egenskaper og er et behagelig gulv å gå på. Det er nedlektet gipshimling i alle rom i alle leiligheter slik at det ikke behov for innkassinger, samt at det kan monteres spotter i tak der man ønsker. I sjette til åttende etasje (premium leiligheter) er det fri himlingshøyde på 2,7 meter. I andre til femte etasje er den frie himlingshøyden 2,4 meter. I premium leiligheter er det levert 60x60cm fliser på vegger og gulv på bad, og enstavs eikeparkett. I standard leiligheter er det benyttet 30x30 centimeter flis og trestavs parkett. Oppvarming skjer med vannbåren gulvvarme basert på fjernvarme. Hver leilighet har sitt eget ventilasjonsanlegg med balansert ventilasjon.

Alle leiligheter har egne terrasser eller inntrukne altaner. Bygget er terrassert mot sør, noe som gir store og solfylte terrasser for mange av leilighetene. Det er i tillegg store felles takterrasser i flere nivåer. Kjøperne kunne velge produkter og løsninger ut fra katalog med faste priser. Ut over det kunne de besøke kjøkkenleverandør, fliseleverandør, elektriker og rørlegger/baderomsutstyr og bestemme tilvalg.

Det er felles parkering i plan U, med lading for elbiler, samt felles opparbeidede utearealer med bord, benker og beplantning på gårdsrom, og to store takterrasser.

Fantoft Stasjon ligger rett ved bybanestoppet på Fantoft, og er nabo med Swecobygget som Lars Jønsson bygget for noen år siden og en Meny matvarebutikk. Like ved ligger Fantoft Studentby som Lars Jønsson har totalrehabilitert gjennom de siste årene. Stortveitmarken ligger et steinkast unna. Det er kort vei til byfjellene med natur, treningssenter, skole og to barnehager.

Godt fornøyd byggherre

Byggherre Endre Pedersen sier at han er svært fornøyd med hele prosessen fra A til Å.

– Det har vært et tett samarbeid mellom entreprenør, arkitekt, utbygger og andre eksterne ressurser for å få utviklet prosjektet, omregulert tiltaket til boligformål og i designfasen. Dette samarbeidet fra en slik tidligfase har medført at prosjektet er blitt gjennomført på en særdeles god måte, der alle hensyn til kvaliteter, tekniske løsninger og hensyn til omkringliggende bygninger. Det har vært et svært hyggelig prosjekt å følge og være en del av, med god stemning og konstruktive dia-loger i hele gjennomføringen. Nå er bygget ferdig, og boligkjøpere flyttet inn. Det ferdige resultatet er vi meget fornøyd med og stolt av å være en del av, sier Pedersen.

Fundamentert på fjell

Det stod et næringsbygg på tomten, tett inntil en eksisterende studentboligblokk. Ny fundamentering og bæring for nederste dekke for studentbolig ble etablert, før bygget ble frikoblet, og rivning kunne starte. Det er sprengt ut kjeller for parkering, og bygget er fundamentert direkte på fjell.

Kjelleretasjen har plasstøpte konstruksjoner. Videre opp er det benyttet stål og hulldekk som bæresystem, med plasstøpt sjakt og noe avstivende vegger. Tak er tekket og isolert og har en overflate av henholdsvis påstøp med kostet betong, samt betongheller og flisheller. Fasade er av aluminiumskomposittplater fra Stac Bond, i ulike farger, samt bruk av treverk på private terrasser/balkonger. Det er glassfasade rundt store deler av næringslokalet på bakkeplan, for god eksponering, og dagslys. På fasader med vanskelig tilkomst er det benyttet vinduer med selvvask-funksjon.

Oppforet gulv

Gulv er oppforet med cirka 30 centimeter Granab tilfarergulv. Dette er i hovedsak utført for å tilfredsstille krav til tilgjengelighet med planfri tilkomst til terrasser. Terrasser er en del av samme bæresystem som resten av bygget, og er derfor isolert på over og underside. Tilfarersystemet gir rom for føringsveier, samt gir gode akustiske egenskaper. På tilfarersystemet er det sponplater med spor for gulvvarmerør.

Alle tak er nedlektet med gipshimling, for å gi en pen utførelse, samt å kunne isolere ekstra ved terrasser og skjule tekniske føringer. Dette har vi bevist valgt, for å heve kvaliteten. Det er derfor minimalt med behov for innkassinger, samt alt av spotter, sprinkler og så videre kan integreres på en fleksibel måte.

Grundig renhold

– Det har vært høyt fokus med ryddighet og renhold på prosjektet. Metoden med LEAN har sørget for at ved hvert taktskifte blir hver sone ryddet og rengjort før neste fag skal inn. Vi har også hatt inne eksternt renholdsfirma som har jobbet med desinfisering og renhold daglig, samt bidratt med kontinuerlig støvsuging og bistand på rydding, sier Jønsson.

Det er benyttet produkter og løsninger for gi et bygg med lite vedlikehold og lang levetid. Bygget har en heis med oppgraderte kapasitet på hastighet, styring og tidlig åpning av heisdører. Bygget er fullsprinklet.

Sweco har vært med fra tidligfase for å løse akustiske utfordringer på best mulig måte. Støy fra Bybanen har vært målt, og loggført, for å danne korrekt prosjekteringsgrunnlag, og har dermed bidratt til byggets utforming, layout av leiligheter og akustiske tiltak der det er nødvendig.

Det er lagt fokus på uteområder på bakkeplan, som speiler utomhusanlegget til Swecobygget. Gjennomgående bruk av heller og granittstein er benyttet. Alle takterrasser og felles uteområder har belysning, benker og bord, samt beplantning. Dette i tillegg til Sammen sin etablering av parken på nabotomt, har nå løftet hele området til et flott uteareal.

Mange ulike vinkler

Klaus Bo Christensen i BO Arkitekter sier at Fantoft Stasjon er designet ut fra den spesielle plassering på Fantoft mot gatetun og mellom kontorbygg, lavblokker og Bybanen.

– Byggets utforming med mange ulike vinkler og avtrapninger er gjort ut fra hensikten å tone ned boligblokkens volum sett fra gatenivå. Ved å gi bygget en mørk fasade reduseres byggets fjernvirkning sett fra Minde og Fjøsanger, sier Christensen.

Mot gatetunet og mot Fantoftvegen er det valgt en urban fasade med tydelige definert veggliv og inntrukne altaner. For å unngå repeterende vertikale elementer er det det valgt en komposisjon mellom vinduspartier og inntrukne altaner. Dette gir den store fasade et dynamisk og interessant uttrykk. Den mørke fasade mot gatetunet består av fasadeplater i aluminium. Vindusprofiler er lakkert i varme farger, og samme med trevirket på altanene, gir disse kontrast til fasadeplatene og mykner opp inntrykket av bygget. Glassfasaden på gatenivå er trukket inn under fasaden for å gi de gående beskyttelse mot vær og vind.

– Mot sør har bygget fått en annen karakter som åpner opp mot sol og utsikt. Avtrappingen av bygget danner en tilpasset overgang til den eksisterende nærliggende lavere bebyggelse. Terrassene er trukket inn i ulike vinkler og dermed unngår man terrassehusets typiske lange horisontale linjer. Dette gir dessuten lune og beskyttede privatsoner på terrasser. Fasaden mot sør er dominert av kobberfargede fasadeplater som sammen med fremtidig beplanting på terrassene vil understreker byggets grønne fasade mot sør, sier Christensen.

Da byggeaktiviteten var på topp var cirka 90 personer med.

Powered by Labrador CMS