Fra venstre: bakerisjef Ernst Ulevik, Goman avd Vest, prosjektleder Tor Anders Sognnes, FM Strand og byggeleder Bendik Myrseth, FM Strand. Foto: FM Strand
Fra venstre: avdelingsleder og bakerimester Sylvia Haugen, Goman avd Vest, byggeleder Bendik Myrseth, FM Strand og prosjektleder Tor Anders Sognnes, FM Strand. Foto: FM Strand

Goman Vest

På et knapt år har FM Strand AS utført grunnarbeid og ført opp et bakeribygg på 5.500 BRA i Åsane i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel.

Fakta

Sted: Åsane

Prosjekttype: Nybygg, bakeri

Kontraktssum uten merverdiavgift: Cirka 75 millioner kroner

BRA: 5.500 kvadratmeter

Byggherre: Salhusveien Utvikling I (Coop Norge Eiendom)

Totalentreprenør: Strand

Arkitekt: Tyark

Rådgivere: RIB: Rambøll l RIVA: Haugen VVA l RIV: Alpha Consult l RIE: OneCo l RIGeo, RIAku, BIByFy: Rambøll l RIBr: Firesafe

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeid og VA: Fyllingen Maskin (samarbeidsprosjekt med Strand) l Betongelementer: Contiga l Bærende stålkonstruksjoner, stålplatetak og yttervegger, glassarbeider: GH Prosjekt l Innervegger, kjøle- og fryserom: Svalinn l Innervegger og himling: Innomhus l Taktekking: Protan Entreprenør l Lås og adgangskontroll: LockIT l Maler: Malermester Torgersen l Gulvbelegg: Øystein Tvedt l Kjøkken: Huseby Kjøkken l Porter og lastebrygger: Hörmann l Brannisolering og tetting: Firesafe l Rørlegger og sprinkler: Skaatun VVS l Ventilasjon: Venty l Elektro: OneCo Elektro l Løfteplattform: Cibes Lift Norge

Byggherreleveranser: Foodtech og Carrier

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Byggherre er Salhusveien Utvikling I AS (Coop Norge Eiendom AS). Bygget er tegnet av Tysseland Arkitektur AS (Tyark), og FM Strand har utført prosjektet i en totalentreprise. Bygget har inntil tre etasjer og et samlet areal på 5.500 kvadratmeter. Kontraktsummen er på cirka 75 millioner kroner uten merverdiavgift. Grunnarbeidene startet i januar 2021 og pågikk til april, bygging skjedde fra april til desember.

11.500 brød

Det nye bakeriet produserer brød, konditorvarer og ferdig påsmurte varer. På ukens mest hektiske dager skal det bakes 11.500 brød. Nedslagsfeltet blir cirka 70 Coop-butikker i Hordaland. Mel kjøres til bygget på tankbiler og tappes over på fem tanker, en for finmalt hvetemel på 55 kubikkmeter og fire andre på 27 kubikkmeter for andre typer mel.

Krevende fjell

Prosjektleder Tor Andre Sognnes i FM Strand forteller at fjellsikringen på nordvest og sørvestsiden av bygget var krevede.

– Sprekkmønster på fjellet ga mye sikring på den mest prominente skjæringen, sier Sognnes.

Sikring er utført med bolter, nett og sprøytebetong.

– Vi hadde ikke ett spesifikt BIM-mål for prosjektet, men brukte BIM til å kontrollere for alle prosjekterende (som alle har prosjektert i 3D). Vi praktiserte FM Strands prinsipper for lean, sier Sognnes.

Stål og betong

Bygget ligger ved Salhusvegen i Åsane, noen få kilometer fra E39. Beliggenheten gir kortere vei og raskere utkjøring til mange av Coops butikker enn det tidligere bakeriet i Lindås.

Grunnen består av fjell. Det er sprengt ut 50.000 kubikkmeter faste masser. I grunnen ligger VA og fettskiller. Det er utført normale tiltak mot radon; rør i fylling under gulvet og membran.

Bygget har rektangulær form, med utstikkende trappe- og heishus, trafo og lastebrygger. Bærende konstruksjon består av stålsøyler. Taket bæres av fagverksdragere av stål, en mesaninetasje har hulldekker. Taket er kompakt med stålplater, isolasjon og tekking. Fasadene består av isolerte sandwichpaneler med brystning av betongelementer. Gulv er i betong. Det er hygienehimling i alle rene soner, ellers systemhimling. Mye av betongen er i form av elementer. Det er forskalingselement på transformator, veggelementer, plattendekke og hulldekker.

Mot nordøst er det to store felt med glassfasader. Vinduer og glassfasader har U-verdi på 1,2 eller lavere. Trykktesting viser en luftveksling på 1 (beregnet krav er 1.5). Bygget har vedlikeholdsvennlige og varige materialer. Bygget er brannsikret med fullsprinkling, alarm og ledelys.

Uteområdene er asfaltert og brukes til parkering. Det er mulig å bygge ut mot nordvest og nordøst.

Bygget er prosjektert og ført opp etter Tek17. Oppvarming skjer med elektrisk strøm. Beregnet energibruk per kvadratmeter er 138,7 kWh.

Bygget er ført opp uten skader.

Avansert industrifunksjon

Daglig leder og Master i arkitektur Thomas Tysseland i Tyark forteller at bygget er tegnet med utgangspunkt i å tilpasse en arkitektur til en avansert industrifunksjon.

– Bygget er nedtonet som skall, og har enkle men generøse vindusutsparinger, vinduene blir dermed en av de viktigste faktorene for byggets arkitektur. Oppgaven med å plassere og forme bygget er basert på gitte forutsetninger fra et tilsvarende bakeri i Nord-Norge, samtidig som dette utgangspunktet er forsøkt forbedret for å oppnå de nødvendige kvaliteter. Den sorte fargen på overflater og detaljer, gjør at bygget vil fremstå som et bygg av eleganse, samtidig så er bakeriets funksjon, da synliggjort gjennom vinduer, så her vil en utenfra bygget oppleve både med øyne og nese. Vi er som arkitekter alltid nysgjerrige på byggets innhold. Goman Vest bakeriet har gitt oss stor glede i å følge prosessen frem mot å åpne et moderne bakeri, sier Tysseland.

Powered by Labrador CMS