Grønamyrskvartalet

På Straume i Øygarden kommune har Veidekke Entreprenør ført opp to blokker med til sammen 110 leiligheter, næringsareal, varelevering til Sartor Storsenter og opparbeidede uteområder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel.

Fakta

Sted: Straume, Øygarden kommune

Prosjekttype: Nybygg, boliger

Entreprisekostnad uten merverdiavgift: 230 millioner kroner

Bruttoareal: 12.331 kvadratmeter

Byggherre: Portalen Eiendomsutvikling og Sartor Storsenter

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør

Arkitekt og LARK: TAG Arkitekter

Rådgivere: RIB: NODE l RIV: Rambøll l RIA: Asplan Viak lRIBr: Konsepta

Underentreprenører og leverandører: Rivning: Saneringsteknikk l Grunnarbeid: Staren og Sartor Maskin l Peling: GEO Fundamentering & Bergboring l Anleggsgartner: Anleggsgartnermester Wikholm l Oppspenning av betongdekke: Spennteknikk l Betongelementer: NOBI Voss l Gulvstøp/tynnavretting: Industrigulvspesialisten l Stålsøyler: Alsaker Stål l Taktekking: Fløysand Tak l Vinduer: Nordan l Blikkenslager: Opheim l Trapper og rekkverk: Montal l Systemhimling: Moelven Modus l Maler: Malermester Rød l Gulvlegger: Gulvbelegg og Tepper l Parkett og laminat: Bo Andren l Flislegger: Bru og Wiese-Hansen l Rørlegger: Chr. M. Vestrheim l Elektro: Øygarden Elektriske l Ventilasjon: GK Inneklima l Heis: Kone l Branntetting: Firesafe l Sprinkler: Anders O Grevstad l Lås og beslag: Heikki Bruvik l Bodsystem: Troax l Kjøkken: Studio Sigdal l Baderomskabiner: Probad l Byggvask: RSV

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien.

Blokk A har 56 leiligheter fordelt på fem etasjer, to underetasjer og innendørs varelevering. Blokk B har 54 leiligheter over seks etasjer, tre underetasjer og et næringslokale på 900 kvadratmeter.

230 millioner kroner

Byggherre er Portalen Eiendomsutvikling AS og Sartor Storsenter AS. Veidekke Entreprenør har utført byggearbeidene i en totalentreprise. TAG Arkitekter har vært arkitekt og landskapsarkitekt. Bruttoarealet er på 12.331 kvadratmeter. Entreprisekostnad uten merverdiavgift er på 230 millioner kroner. Prosjektering startet sommeren 2019. Blokk A og varelevering ble overlevert i juni 2021, mens blokk B ble overlevert i november 2021. Grønamyrskvartalet er prosjektert og ført opp etter TEK17.

Involverende planlegging

Prosjektleder Gjermund Grønhaug i Veidekke Entreprenør forteller at grunnarbeidet var utfordrende og omfatter omlegging av høyspent/lavspent, fiber, trafo og overvann.

– Bærende konstruksjon for blokk B er bygget på og inntil eksisterende heissjakt til Kystbygarasjen, sier Grønhaug.

Han sier at alle fag i prosjektet har brukt BIM og praktisert involverende planlegging.

– LEAN har vært en kjent arbeidsmetode for Veidekke fra tidligere prosjekter og ble også brukt i dette prosjektet. Det ble utarbeidet et taktplan for innredning av leiligheter med soneinndelinger der alle fag ble involvert for utarbeiding av taktplanen. Det ble i tillegg til basmøtene også holdt to korte tavlemøter. På basmøtene ble status for fremdrift, bemanning, koordinering av leveranser, HMS og kvalitet diskutert. I tavlemøtene var hovedfokus rent, tørt bygg og koordinering av de daglige utfordringene på byggeplass, sier Grønhaug.

110 leiligheter

Leilighetene er fra 57 til 89 kvadratmeter. I blokk B var det mulighet for tilvalg i form av kjøkken og hvitevarer, malebehandling, innvendig dører, utforming av badekabiner og diverse elektro. I blokk A er det et felles lokale for ulike sammenkomster.

Alle leilighetene har balkonger eller terrasser. Balkonger er levert i prefabrikkerte betongelementer fra andre etasje og opp i begge blokkene. Øst-fasaden i blokk A er innglasset og de resterende balkonger er med spiler/glasset rekkverk. Terrasser i første etasje er plassbygget. Solforholdene er gode.

Mellom blokkene er det et gårdsrom med mange benker, tre store plantekasser, beplantning, lekeapparater, gangstier og solstoler. På sørsiden av blokkene ligger det en lekeplass og sklie. Nær Grønamyrskvartalet ligger flere kjøpesentre og Kystbygarasjen (der beboerne kan parkere).

Oppgang og svalgang

Seniorarkitekt Jesper Jorde i TAG Arkitekter forteller at tomten var allerede regulert slik at plassering og volum mye var bestemt på forhånd.

– Langs Grønamyrsvegen i øst ligger det et langt sammenhengende volum (blokk A) som virker som en støyskjerm for fellesarealet mellom blokkene. Bygget er organisert som et oppgangshus med midtkorridor. Det er en egen passus i planen som gjorde at vi kunne ha noen små ensidige leiligheter mot støysiden dersom de har lufting til innglasset balkong. Det er således tolv leiligheter per plan, noe som er en uvanlig løsning i et oppgangshus. Vi klarte på denne måten å unngå svalgang mot gaten, men samtidig ha mange små leiligheter på en trappekjerne med heis og rømningstrapp. Fasadene er delt opp vertikalt slik at gaten får en rytme av ulike farger og valører, sier Jorde.

I vest ligger det et mer tradisjonelt svalgangshus (blokk B). Huset ligger som i reguleringsplanen i en vinkel.

– På denne måten unngår vi vind på svalgangen, noe som har vist seg å være et problem i området som er mye vindutsatt. Det er ni leiligheter per plan på svalgangshuset. Bygget er arkitektonisk bearbeidet på samme vis som oppgangshuset med vertikal inndeling av fasaden, sier Jorde.

Byggene har kledning av royalimpregnert tre. Midtveis i løpet ble det problemer med sertifiseringen av kledningen, slik at blokk B fikk tradisjonell trekledning.

– Vi har likevel klart å opprettholde de ulike fargene og en vertikal inndeling. Rekkverket er utformet med stående spiler. De spesielle utfordringene har nok mye dreid seg om støy og tolkning av støykravene i reguleringsplanen. Det har vært en positiv og god dialog med bygningsmyndighetene i kommunen slik at vi i fellesskap har kommet frem til gode løsninger, sier Jorde.

Grønt og aktivt boligområde

Landskapsarkitekt Sofia Svanland og avdelingsleder og senior landskapsarkitekt Merete Gunnes forteller at hovedgrepet for uteområdene har vært å skape et grønt og aktivt boligområde med god forbindelse mellom flere nivåer.

– På gårdsrommet finnes beplantinger, godt om spise- og sitteplasser, samt aktivitet som bordtennis og muligheter til dyrking. Marktegl i en varm brungrå farge har blitt brukt for å spille på lag med fasadene som vender mot gårdsrommet.

Nærlekeplassen, på nedre nivå, kobles sammen med gårdsrommet gjennom en kombinert gangvei/amfi/sklie som tilfør lek og tar opp høydeforskjellen på en aktiv måte. På nærlekeplassen har det blitt brukt lekelementer i miljøvennlige materialer for å skape en sammensatt hinderløype. En mindre rampe, tilgjengeliggjør nærlekeplassen med gatetunet og inngang til Sartor Senter. Gatetunet består av granittdekke og en trerekke av rogn som gir et fargespill og bær om høsten. Plantekassene i treverk har integrerte sittekanter for å skape uformelle møteplasser. Renovasjonsløsning har blitt plassert langs Grønamyrvegen for å skape et trygt boligområde uten unødvendig trafikk, sier Gunnes.

For å få til et grønt og frodig gårdsrom, på et p-kjellertak, har det blitt brukt opphevede plantekasser med et rammeverk av treverk. Her har det brukt forskjellige klatreplanter, stauder, busker og mindre løvtrær for å få et spill i høyde og farger under hele året.

– En spesiell utfordring har vært tilpassing til eksisterende situasjon, med mange midlertidige tiltak ut mot eksisterende bygg og anlegg som på sikt skal bli byrom og gater, sier Svanland.

Betong og stål

– Tomten ligger rett sør for Sartor Storsenter og hadde fjell og myr i grunnen. Det ble avdekket forurensede masser og blandingsmasser med avfall. Dette ble levert til godkjent deponi. Det er radonsperre mot grunn. Blokk A er pelt mot grunnen grunnet lastoverføring. På grunn av underliggende tunnel er det boret skråpeler på deler av bygget, sier anleggsleder Therese Algrøy i Veidekke Entreprenør.

Blokk A har rektangulær form, mens blokk B har L-form. Begge blokkene har vegger og dekker av plasstøpt betong, supplert med stålsøyler på de lengste spennene. Balkonger, svalganger, trapper og nedsenkninger til baderomskabiner er bygget av betongelementer. Takene har betongdekke med isolasjon og membran. Blokk B har sedumtak. Fasadene er kledd med plater av alucobond og trekledning av ulike farger. Felleslokalet for sosiale sammenkomster og næringslokalet har glassfasader.

Det er parkett i leilighetene i blokk B og laminat i blokk A. I fellesareal er det vinylbelegg. Hovedinngangene er flislagt. Skillevegger mellom leiligheter er i betong eller med stål og gipsplater. Innvendige vegger i boligblokkene er i stendervegger med stål og gips eller betong. I hovedinngangene, fellesrom, trapperom og korridor er det systemhimlinger. Alle leilighetene i blokk B har nedsenket himling av gips.

Ryddig byggeplass

Prosjektingeniør Murtaza Kazemi i Veidekke Entreprenør forteller at prosjektorganisasjonen har hatt høyt fokus på rent rørt bygg (RTB) og generell god orden og ryddighet på byggeplass til hver tid.

– Vi gjennomførte ukentlige RTB-runder for å sjekke ryddigheten og gjøre en vurdering av den. Vi mener at ryddighet og orden skaper en mer effektiv byggeplass og gir høyere grad av sikkerhet, produksjon og selvsagt trivsel for arbeidere, sier Kazemi.

Inngangspartiene er godt synlige og er plassert sentralt i forhold til adkomst. Blokk A har hovedinngang fra gårdsrommet. mens blokk B har hovedinngang fra sørsiden. Blokkene har flere biinnganger. Blokkene er prosjektert og bygget på en slik måte at det kan brukes av alle mennesker, i så stor utstrekning som mulig og uten behov for tilpassing.

Sorteringsgrad for byggavfall er på 91 prosent.

– En så høy kildesortering er miljøvennlig og sparer miljøet for unødvendige belastninger ved bruk av råmaterialer for nyproduksjon, sier Kazemi.

Blokkene er fullsprinklet og gjennomføringer i vegger er tettet og isolert. Søyler og dragere av stål er brannisolert. Blokk A ivaretar Husbankens krav til miljøvennlige boliger.

Sikre jobbanalyser

Grønhaug sier at det er gjort en kjempejobb på dette prosjektet med hensyn til helse miljø og sikkerhet av alle involverte, spesielt av verneleder.

– Prosjektet ligger tett på Sartor Storsenter og det har vært fare for tredjeperson. Etter gode sikre jobbanalyser og tiltakene kom vi oss gjennom byggeperioden uten noen skader med fravær, sier Grønhaug.

30 leiligheter i klasse A

Oppvarming skjer med radiatorer og blokkene er tilkoblet til nærvarmeanlegget Sartor Nærvarme. 30 av leilighetene er i energiklasse A, resten i klasse B og C. I blokk B er det balansert ventilasjon med desentraliserte ventilasjonsaggregater til alle leiligheter. I blokk A er det sentrale ventilasjonsanlegg med motsrømsveksler som gjenvinner varme fra leilighetene.

Powered by Labrador CMS