Lonsåsen
På Lonsåsen i Knarvik i Alver kommune har Orion Prosjekt ført opp to byggetrinn med til sammen 74 leiligheter. Hvert byggetrinn består av to bygg.
Fakta
Sted: Knarvik, Alver kommune
Prosjekttype: Nybygg, boliger
Areal BRA: 11.000 kvadratmeter
Salgssum: 326 millioner kroner
Byggherre: Orion Prosjekt
Arkitekt: Arkitektkontoret Børtveit & Carlsen
Rådgivere: RIB: Holst & Valen l RIBr: Firesafe l RIEnergi: Miljøconsult
Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeid og anleggsgartner: Rune Nordahl Entreprenørforretning l Betongarbeid: Backe Bergen l Stålarbeid: Bergen Mekaniske l Taktekking: Fløysand Tak l Vinduer: Lian Vinduer l Ytterdører og byggevarer: Neumann Bygg l Beslag: Os Blikk l Rekkverk: RekkverkSpesialisten l Tømrer: Åsane Byggmesterforretning l Maler: RSV Maling & Gulv l Parkett og listverk: Format Gruppen l Flislegger: Murmester Tor Trygve Pedersen l Rørlegger og sprinkler: Lindås Rør & sanitær l Elektro: Bergen & Omegn Elektro l Ventilasjon: Venty l Heiser: Otis l Garasjeport: Portmakeren l Lås og beslag: Heikki Bruvik l Boder: Ingeniør Larsson l Kjøkken og bad: Frekhaug Byggsenter/Marbodal
Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
Byggherre er Orion Prosjekt. Byggene er tegnet av Arkitekt-kontoret Børtveit & Carlsen og ført opp i delte entrepriser. Åsane Byggmesterforretning har hatt den største entreprisen.
Hvert byggetrinn består av to bygg, med 38 leiligheter i første trinn og 36 i det andre, 74 leiligheter totalt. Byggene har et totalt areal på 11.000 kvadratmeter (BRA). Samlet salgssum er på 326 millioner kroner. Byggestart var i desember 2019 og prosjektet fullføres i oktober i år. Prosjektleder Kurt Henning Oppedal i Orion Prosjekt sier at korona og forsinkede leveranser har vært de to største utfordringene i prosjektet.
Trinnvis utbygging
Arkitekt Pål-Jøran Hjertås Carlsen i Arkitektkontoret Børtveit & Carlsen forteller at Lonsåsen består av 74 boliger fordelt på fire bygg med fem boligetasjer hvert bygg.
– Prosjektet ble tilrettelagt for en trinnvis utbygging, der bygningene er parvis knyttet sammen med gangbruer og felles garasjeanlegg. I tillegg til selve byggene, er det etablert felles tilkomstvei, internveier, fortau og uteoppholdsareal for både naturlek og med opparbeidet lekeplass. Prosjektet er del av et større utbyggingsområde som ligger like nord-øst for Knarvik sentrum i Alver kommune. Området har vært under utvikling de siste ti årene, og er et av de største konsentrerte boligområdene i kommunen. Lonsåsen er det siste boligfeltet som nå er i ferd med å ferdigstilles innenfor områdeplanen. Prosjektet ligger i en sør-vestvendt skråning med gode sol- og utsiktsforhold, strategisk plassert med nærhet til skole, barnehager, idrettsanlegg og rekreasjonsområder, sier Carlsen.
I planleggingen av prosjektet er det lagt stor vekt på at så mange boliger som mulig skal få del av de gode sol- og utsiktsforholdene på tomten, og bygningene er derfor løst med hovedfasade mot vest og sørvest, mens tilkomst til boligene skjer via heis og trapp på nordøst siden. Boligene er gitt store og delvis overdekkede private balkonger og terrasser, og det er disse elementene som i hovedsak utgjør det arkitektoniske uttrykket i prosjektet.
– Det har vært et poeng å gi fasadene et variert preg ved bruk av enkle virkemidler og få materialer, der balkongene forholder seg til et bærende rammeverk med forskjellige åpninger. Dette, kombinert med fremskutte balkongfronter, veksel mellom tette og åpne rekkverk og kontrastfarger, er ment å medvirke til et variert, men likevel rolig helhetsinntrykk. Det er valgt en mørk farge på husene som hovedoppslag, og dette er med på å dempe skalaen av prosjektet sett i forhold til terreng-skråningen som anlegget er en del av, utdyper Carlsen
Konstruksjonsmessig er bygningene oppført i stål og betong, mens fasader og ellers lette konstruksjoner er utført i trematerialer og glass. Alle boligene har minst én parkeringsplass i felles garasjeanlegg. I tillegg er det tilrettelagt for utendørs parkering. Garasjeetasjene er lagt inn i terrenget, slik at anlegget ikke fremstår med synlig høy og avvisende sokkel.
– Sykkelparkering er anlagt ved eller i nærheten av byggenes inngangssoner. Samtlige boliger er har heisforbindelse fra garasjen og opp, og i overkant av 80 prosent av boligene er universelt utformet. Totalt har prosjektet et samlet bruksareal (BRA) på cirka 11.000 kvadratmeter. Arealet inkluderer felles garasjeanlegg, avfallsrom og summen av åpent overdekket areal, sier Carlsen.
Voksent marked
Oppedal sier at de 74 leilighetene er beregnet på et voksent marked. Størrelsen varierer fra 50 til 138 kvadratmeter og standarden er høy. Kjøperne hadde tilvalgsmuligheter som ble presentert fra hver enkelt entreprenør og endringer ble så lagt inn i tilvalgsprogrammet Viscenario. Byggene ligger vestvendt, noe som gir leilighetene gode solforhold. Alle leilighetene har balkonger eller terrasser. Uteområdene er omfattede og skikkelig opparbeidet. I de to parkeringsanleggene er det 77 bil-oppstillingsplasser. I tillegg er det tre carporter med til sammen 12 biloppstillingsplasser og 16 plasser for gjester. Alle biloppstillingsplasser har egen elbil-lader.
Leilighetene har utsikt over Knarvik. Fra de øverste leilighetene kan man se Byfjorden.
Stål og betong
Grunnen består av fjell. Det er ifølge Oppedal sprengt ut cirka 20.000 kubikkmeter faste masser. Byggene har rektangulær form. Bærende konstruksjon består av stål og betongelementer. Takene er flate, bæres av q-dekker og er isolert og tekket med asfaltbelegg. Fasadene har bindingsverk og mørk trekledning, med lysere farge på balkongene. I leilighetene er det parkett og flis på gulv, vegger av gips og stender og himling av gips.
Materialvalg er i stor grad gjort ut fra et ønske om enkelt og rimelig vedlikehold og lang levetid. Byggene er fullsprinklet, inkludert terrasser og svalganger. Sorteringsgrad er på over 90 prosent.
Viftekonvektorer
Lonsåsen er prosjektert og ført opp etter Tek17. Oppvarming skjer med viftekonvektorer og er basert på NIBE varmepumper. Leilighetene er i energiklasse B. Ventilasjon er balansert og har varmegjenvinning. Det er et aggregat i hver leilighet.
Da byggeaktiviteten var på topp var 65 personer til stede på byggeplassen.